Zasilacz MODECOM EX 1000W nie chce ruszyć


(Cr4vens) #1

Witam!

Problemem jest to, iż nowy zasilacz MODECOM EXTREME 1000W nie chce się włączyć na danym sprzęcie:

Płyta główna Micro star ms-7507

procesor intel pentium dual cpu e2200gh

ram 4gb

grafika geforce 8600gt 1024mb

4 dyski twarde

2 dc-romy

Wpięte jest wejście 24 dimowe i 4 dimowe. Przy włączaniu wentylator nawet nie chce drgnąć.


(Msoczek) #2

Witam.

Na początek wyjmij zasilacz z kompa lub tylko odłącz wszystkie wtyczki od urządzeń w kompie.

Następnie na wtyczce 24 piny zewrzyj ze sobą przewody ZIELONY I CZARNY.

Zielony przewód jest odpowiedzialny za uruchomienie zasilacza.

W ten sposób sprawdzisz czy zasilacz zdziała bez podłączenia do kompa.

Jak wentylator zacznie się obracać to zasilacz powinien być sprawny.

Dodatkowo sprawdź czy nie ma luźnych styków we wtyczce 24pin, zwłaszcza przy Zielonym przewodzie.

Kiedyś miałem podobną sytuacje z zasilaczem firmy ModeCom. Zasilacz czasami działał a czasami nie. Powodem tego były właśnie luźne styki we wtyczce 24pin.


(Golden Finger) #3

Przeniesiony z Problemy


(Cr4vens) #4

Przy połączeniu dwóch przewodów zasilacz rusza, ale podłączony do komputera nie chce ruszyć. Co to może oznaczać?


(Adalbert) #5

Że włącznik nie styka. Sprawdź kabelki odpowiedzialne za to.


(Cr4vens) #6

A co jeśli nie chciał ruszyć na kilku komputerach a na poprzednim działał? I gdzie są te kabelki odpowiedzialne za włącznik?


(Adalbert) #7

Spróbuj podpiąć inny zasilacz pod swój komputer, albo przejść się ze swoim do znajomego i u niego spróbować - wykluczymy wadę zasilacza.

A kabelki biegną od płyty głównej do włącznika na przedzie komputera - w instrukcjach wszystko powinieneś mieć napisane.


(Cr4vens) #8

No właśnie u osoby, od której dostałem działał a u mnie i u znajomego nie działa. Czy może to być jakiś problem wynikający z innego sprzętu?


(Adalbert) #9

Rozumiem że u Ciebie i u znajomego podpinaliście do całkowicie różnych sprzętów (włącznie z obudową)? Ciekawy jestem, czy teraz ten zasilacz działałby u tej osoby, od której go dostałeś. :slight_smile:

Jeżeli wszystkie potrzebne wtyczki masz poprawnie i dokładnie podpięte (sprawdź jeszcze raz) to nie powinno być problemów, chyba że zasilacz jest zepsuty, lub problem występuje właśnie we włączniku.


(Mariusz Swiech85) #10

połącz odpowiednie piny FRONT PANEL na płycie głównej np wkrętakiem płaskim zazwyczaj podpisane PWR SW. Jeśli pomimo tego się nie uruchomi może faktycznie zasilacz być uszkodzony. To że bez obciążenia czyli tylko zwarte kabelki zielony i czarny włączyły wiatrak nie oznacza że zasilacz działa prawidłowo. Już nieraz się przekonałem o tym :slight_smile:


(Adalbert) #11

No ale chociaż powinien wystartować.

Możliwe, że płyta główna padła...


(Mariusz Swiech85) #12

nawet płyta nie wystartuje, spróbuj inny zasilacz.