Chciałbym zasięgnąć waszych opinii o zasilaczu Sumvision 700W PowerX2, czy da radę zestawowi: Intel core duo E5200(możliwe kręcenie),Asus P5Ql-pro, Zotac 9800gt, dyski sata:hitachi 1000, samsung 750, seagate 250gb, nagrywarka dvd samsung sata. Czy może ktoś posiada ten zasilacz mógłby powiedzieć coś o jego stabilności, głośności i awaryjności? Nie oczekuje odpowiedzi w stylu “lepszy jest szef 500w” etc…tylko odpowiedzi dotyczącego konkretnego modelu/firmy.
Ja już w zasadzie go mam, chciałem zapytać co on jest warty (kosztował mnie z przesyłką 102zł, żadnego szefa, ocz, corsaira etc nie miałbym za to). Obecnie mam (prawie na pewno tego, bo często nie działam na tym kompie) highlandera 450w i ten ma bluescreeny przy procku kręconym ledwo na 2,9GHz (w grach) więc trzeba mi coś mocniejszego niż słaby 450w. To, że jest on klasy B nie ma większego znaczenia. Niby zasilacz może 700w a pewnie daje do 450w użytkowych. 72% eff to chyba wyżej niż to “coś” tracera…
2x wtyk sata, 1x pci-e, i 100 zł za 700W, kupiłeś następne dziadostwo klasy tracera, to jakaś starożytna konstrukcja jak ma takie okablowanie, sprawność pewnie 62% max, i 300W jak wyciągnie to będzie dobrze, za 110 zł miał byś normalną Deltę 400W z dwu letnią gwar 300W na +12V i normalnym okablowaniem, było pytać przed zakupem, tak się na następną minę wpakowałeś.
Fakt, lepiej zawsze pytać przed zakupem. Kurde, nie jestem przekonany do tych 400-tek z roku 2006 czy nawet wcześniej. Na Twoim, Tobi, konfigu da się coś podkręcić? Choć chyba 2600 ma mniejsze zapotrzebowanie niż 9800gt. Zastanowię się nad puszczeniem tego na alle, może zwróci się, lepsze to pewnie niż akyga czy tracer (?)
Ta ‘‘700’’ konstrukcyjnie jest na pewno starsza, Delta ma standard ATX 2.3 który wszedł w marcu 2007, gwar masz na dwa lata, jak na nowe oemowe Fortrony GHN, a nawet jak były zrobione w 2007r to na pewno są lepiej zrobione niż taka 700W za 100 zł.
Bez podnoszenia napięcia przestawiłem mu szynę na 266, pamięci jak pamiętam miały 960MHz, podkręciłem do GTA4, obecnie na kompie nie mam żadnych gier zainstalowanych, a FF tak samo mi chodzi na 2,5 jak na 3,2GHz, to nie ma sensu go podkręcać.
Pewnie ten sam poziom, wystarczy na cenę spojrzeć, najtańsze 700W OCZ to koszt min 300 zł. Jak go kupiłeś przez neta to w ciągu 10 dni możesz go zwrócić bez podawania przyczyny, tylko go nie wciągaj z pudełka.
Ludzie,nie nabierajcie się na to,że za 100 zł będziecie mieli prawdziwe 450 watów,kupując takie zasilacze jak Codegen,Tracer,czy Megabajt,Deer kupujecie bombę z opóżnionym zapłonem,albo padnie sam zasilacz,albo cały komputer,taki zasilacz jest często też żródłem innych problemów,komputer się nagle wyłącza,restartuje się,itd.
Ech, dobra, dzięki za info. Chociaż i tak zeszło na standardową dyskusję o wyższości “markowych” zasilaczy nad innymi, chodziło mi o opinię o tym konkretnym modelu, bo mimo świadomości o tym, że nie jest to OCZ czy Fortron to chciałem wiedzieć co dam radę z tym zrobić. Może sprzedam go więc poradźcie mi co mogę śmiało kupić za ok 130-140 zł aby miało jakiś zapas na przyszłą rozbudowę. Czasami chcę kupić jakiegoś szefa 450 to czytam opinię że jest głośny, codegeny też głośniejsze, trzeba robić fan swapy, a to okazuje się że marka popsuła się…Jest jakaś pewna pozycja, którą można kupić taniej po gwarancji i mieć prawie 99% pewność, że nie zdechnie czy nie będzie walił resetów na PES 10?
Nie każdy ma wtyk PCI-E nowe rewizje (zwykle tańsze) nie mają wtyku PCI-E i trzeba używać przejściówek, ten ma w opisie wtyk PCI-E, ma dobre opinie jeśli chodzi o ciszę.