Zasilanie USB

Witam!

mam problem z portami USB mianowicie po wyłączeniu komputera jest w nich zasilanie (zauważyłem to gdy kupiłem zewnętrzny dysk USB który po wyłączeniu komputera cały czas chodzi)

Czy jest jakaś możliwość wyłączenia USB razem z wyłączeniem komputera?

Tylko nie piszcie proszę, że mam sobie wyłączać listwę bo to już przeczytałem na innych forach.

Mój bios to:

GBT - 42302e31

Award Modular BIOS v6.00PG

płyta główna:

Gigabyte GA-965P-DS4 Intel P965

Niektóre płyty główne posiadają zworkę, którą ustawia się czy po wyłączeniu komputera na USB ma być nadal podawane napięcie czy nie.

Szukaj w BIOSie w zakładce Power Management. Były i są płyty które takiej opcji nie mają.Prawdopodobnie wynika to ze specyfikacji magistrali USB. Jeśli w biosie jest ustawione zezwolenie do włączania komputera poprzez urządzenia USB to logicznym jest, ze magistrala USB jest cały czas włączona (zasilana).

Standardowo po wyłączeniu komputera jest on nadal pod napięciem, już od dobrych paru lat, odkąd istnieje standard ATX. To, że płyta główna jest pod napięciem skutkuje także, że i napięcie dostaje port USB

grzechu501 , od czego jest dział Hardware? Jesteś wystarczająco długo na forum, żeby znać zasady zakładania tematów na forum. Następne takie tematy będą usuwane. Przenoszę.

Hej,

Jeśli wierzyć instrukcji producenta, w tej płycie głównej nie ma niestety takiej możliwości. Jedyne typowe zworki dotyczą kasowania BIOS’u. :expressionless: Pozostaje się więc pogodzić z tym faktem lub zmienić komputer na laptopa. W większości z nich po wyłączeniu komputera, porty USB są nieaktywne nawet przy podłączeniu sieciowym.

Pozdrawiam,

Dimatheus