Postanowiłem zgłosić Wam niniejszą zagadkową kwestię w nadziei iż być może ktoś bardziej wtajemniczony mógłby ją rozjaśnić . Otóż…
Korzystam z internetu mobilnego w Play, pakiet Solo L. Pakiet jest przewidziany na 15GB transferu z pełną prędkością. Po wykorzystaniu limitu przechodzi na nielimitowany transfer z prędkością maksymalną do 1Mb/s.
I teraz:
Zanim wykorzystałem 15GB, osiągałem prędkości kilka Mb/s, a już spokojnie 1Mb/s.
Po wykorzystaniu 15GB prędkość spadła do ok. 100-130kb/s.
Wygląda to bardzo dziwnie. Nie zmieniałem niczego: to samo urządzenie, ta sama lokalizacja, te same pobierane pliki i programy które je pobierają. Pikanterii dodaje fakt, iż gdy przeprowadzam test prędkości na SpeedTest.pl - osiąga nadal spokojnie niemalże 1Mb/s - jednakowoż z chwilą gdy tylko chcę coś pobrać - choćby w tej samej przeglądarce - prędkość zdaje się zablokowana „na mur” w oscylacji wokół 100kb/s. Czasem przy rozpoczęciu pobierania pliku widzę przez moment prędkość „pod” 1Mb/s, i natychmiast spada.
Rozumiem co oznacza prędkość maksymalna „lejka”, czy prędkość „do” 1Mb/s. Nie rozumiem jednakowoż, dlaczego aż takie ucięcie - skoro przed wykorzystaniem 15Gb nie było żadnego problemu z osiąganiem 1Mb/s.
Konsultowałem tą kwestię z obsługą Play, resetowali kartę SIM - bez rezultatu.
Dokładnie chodzi o 1 Megabit,nie 1 Megabajt.W sieciach podaje się bity/s kilobity i megabity.Przykładowo Jak masz internet 10 Megabitów to to nie jest 10 Megabajtów i zaokrągla do 1000,nie 1024.To samo robią producenci pamięci masowych z dyskami i pendrivami
Np. T-Mobile bez limitu danych, z prędkością do 60Mb/s. Przyjmijmy, ze mamy te 60Mb/s. Jak wyliczyć ile to MegaBajtów? 60Mb dzielimy przez 8 bitów i wychodzą MegaBajty. To samo z mniejszymi jednostkami transferu. 1Mb/s dzielimy na 8 bitów i mamy odpowiedź.