Zasłonięty slot PCI Express w płycie

Płyta Asus X570 Pro, posiada 3 gniazda dla grafiki. Tak, jak poniżej.

Karta graficzna zasłania mi drugi slot.

Potrzebuję jednak, wykorzystać wszystkie trzy sloty, bo mam takie karty.

Znalazłem na amazon coś takiego.

Jak myślicie, da radę? Kombinuję, żeby jedną z kart dać na przelotce w inne miejsce, BNC po postu wyprowadzi się gdzieś na obudowę. A może ktoś ma jakiś inny pomysł, może jest do tej karty jakieś węższe chłodzenie? Np. woda czy cokolwiek, (Zotak Trynity 4090), bo grube jak diabli to badziewie.

1 polubienie

Taśma z amazona działa, wyszła trochę kanapka, i trzeba było kartę wsadzić do góry nogami, ale śmiga.

Natomiast pojawił się inny dziwny problem. Karta podczas testów ma ok 800FPS na FurMarku. Ale jak odpalam w tle Prime, spada do ok. 130 FPS. To na bank nie jest normalne. Temperatury są niskie, może prądu jest za mało? 800W to jednak chyba za mało do tej kanapki.

1 polubienie

Z tego co do tej pory czytałem/oglądałem to do 4090 zalecają zasilacz 1kW.

Jak wyglądają odczyty czujników w GPU-Z z FurMarkiem i Prime’em w tle i bez niego?

Jutro wstawię. A zasilacz 1000W też zamówiłem. Mam nadzieję, że wystarczy, bo tam jeszcze ryzen 9, 64 RAM, dwa dyski m2 4T, kilka normalnych na S-ATA, te dwie karty BM i jak to zaczyna ssać obraz z 16 kamer, to się będzie pocić jak nic, a obraz też musi na kilka monitorów dawać. W najgorszym przypadku zepnę dwa zasilacze, tak jak się do koparek robiło.

Tak z ciekawości, 4090-ka jakoś pomaga w szczególny sposób w tym zadaniu? Pytam, bo nie znam się zupełnie na takich kwestiach i zastanawiam się czy jakaś bardziej „przyziemna” karta by nie wystarczyła. Odeszłyby problemy „organizacyjne” w budzie.

W drugim zestawie jest 3080, też krowa, ale tam jest tylko jedna karta BM, a tutaj dwie, i bardzo klientowi zależało na większej ilości wejść.

Na karcie lecą sprzętowo efekty, kadrowanie z 8K, przebitki, streaming, obsługa telebimów itp.
Ja już od wielu lat się tym nie zajmuję od strony tego na jakim sofcie i jak, tylko robię to co klient zlecił, tak, żeby był zadowolony. Testuję to potem ekstremalnie, bo jak w czasie zawodów jakichś się wysypie to trochę lipa.

To często służy np. do obsługi sportu kontaktowego i szybciej jest zrobić najazd cyfrowo niż zoom. Zwlasza gdy tych kamer czy aparatów jest kilka.

W zamówieniu minimalna karta to 4080.

Rozumiem, takie zastosowania faktycznie usprawiedliwiają używanie takiego bydlaka. Cóż, rachunki za prąd na pewno „niewąskie” :wink:

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Oczywiście, mój mechanik np. dzięki temu odpiął przewód od Adblue i wyczyścił przy wlocie na katalizator, co naprawiło usterkę. Tymczasem dwa inne serwisy, w tym autoryzowany chciały wymieniać pompę. Nigdy nie należy zakładać, że zna się wszystkie rozwiązania i możliwości. Dodatkowo, taki temat dotyczy rzadko stosowanych rozwiązań i sprzętu, więc może w przyszłości przyda się komuś.
Sam kupowałem np. przedłużacz slotu PCI Express bez wiedzy czy to będzie działać, teraz już wiadomo, że działa, że mieści się od kartą, więc kolejna osoba, może kupować bez obawy. Czasami takie tematy nie służą wyłącznie szukaniu rozwiązania.

Zresztą akurat 4090 plus BM to są na tyle nieszablonowe podzespoły, że nie montuje ich do co drugiego komputera, stąd doświadczenie z tą kartą mam jeszcze niewielkie.
Zawsze warto zapytać, bo zawsze istnieje szansa, że jest coś o czym się nie pomyślało.

Przypuszczam, że samo oświetlenie generuje więcej kosztów.

Tak to wyglądało w FurMarku, spadki w wykresie temperatury, to spadki mocy gdy odpaliłem Prime. Czekam na paczkę z hurtowni, z zasilaczem, przyjdzie, to zobaczymy czy coś się zmieni.

@Yakii Jeśli nie masz nic do napisania związanego bezpośrednio z tematem, to bardzo proszę o to, abyś nie zaśmiecał wątku swoimi filozofiami. Ok, jestem nieprofesjonalnym ,dziadem, ok. nie znam się, itd. co sobie życzysz, masz racje, to miłego dnia.

Gigabyte P1000GM - Działał jakieś 20 minut, padł. :sweat_smile:

Na dwóch zasilaczach też nie wyrabia. Ok. zamawiam taki. link

1800W do koparek i zestawów z wieloma kartami, powinno załatwić problem, jeśli to zasilanie.

Jak odpala się Prime to taktowanie grafiki spada natychmiast do ok 800, zatem to jest przyczyną spadku wydajności.

To podstawowy wpis z uwzględnieniem „tu robi konsultacje” z naciskiem na „tu”.
O to chodzi…
P.S. Dostałeś jakas konkretną odpowiedź? Nie widzę.
Zawsze mnie uczono ze jak sie zabierasz za coś nowego to najpierw sie przygotuj.
N.p. Moze trzeba sie dowiedzieć co to takiego Transient spikes? Jaka wartość ogólna dla kart a jak dla systemu. 1.3 x już nieaktualny. Co to takiego power supply calculator (by nie kombinować jak koń pod górę). To wszystko jest w sieci. Wyklikać i czytać.

Faktycznie, na pierwszy rzut oka wygląda to na kwestię zasilania, chociaż nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się coś zupełnie innego, np. jakieś ustawienia w BIOSie.

Plus taki tego Gigabyte’a że ma 5 lat gwarancji, a ten Qoltec tylko 2 ale to raczej inna klasa zasilacza.

Próbowałeś użyć jakiegoś watomierza żeby zobaczyć ile to pobiera prądu z gniazdka?

Zasilacz podłączyłem pod elektroniczne obciążenie, ale mam tylko do 20A, ale mimo podpięcia kilku linii 12V, spadało do 10V, przy tym poprzednim 800W AeroCool jest stałe 12V z małymi odchyleniami.

Na tym 1000W komputer przestał wstawać, po włączeniu zasilania drga tylko wiatrak, na innej płycie, z małym obciążeniem wstaje, pewnie będzie problem z reklamacją tego syfu, a wstyd komuś sprzedać zasilacz 1000W ze spadkami napięcia. Trzeba będzie się pewnie wykłócać.

Na kilku innych zasilaczach, kom wstaje, ale nie mam nic powyżej 800W na stanie, a jak spiąłem dwa ze sobą, to komp wstał, ale jak odpaliłem kartę do testów, to się wysypało.

W ogóle te wtyczki od 4090 do zasilania to jest jakaś katastrofa, wtyczka jest cieniutka i malutka, naćkane więcej pinów, sterczy na wprost ścianki bocznej, więc trzeba przeginać, nie wiem, co brał, ten, kto to projektował, ale już widzę dlaczego to się ludziom pali, po prostu jest spaprany projekt i to bardzo.

Na 1800W poczekam pewnie do poniedziałku, bo czas dostawy 72 godziny.

Kombinowałem chyba z wszystkim, co mogłoby mieć wpływ, ale nic się nie zmienia.

Sądzisz, że tutaj nie ma inteligentnych ludzi? Ja uważam inaczej.
Karta łyka 450W, procesor 105W, powinien być jeszcze zapas, zwłaszcza, że odłączyłem większość kości RAM inne karty i zostawiłem jeden dysk M2. Po prostu karta ma pewnie absurdalny pobór prądu, i na dodatek jest wrażliwa na wszelkie spadki napięcia.

A przy okazji, zna ktoś obudowę która ma sporo miejsca pod płytą? Czyli te 7 śledzi i miejsce w dół, albo więcej śledzi? Przydało by się do tego, a wszystkie obudowy wielkie mają dodatkowe miejsce do góry, albo zasilacz na dole. Serwerowe też nie wypadają lepiej.

Kiedyś miałem takie BT białe, ale to samo, podobnie obudowa podwójna, taka bardzo szeroka, wszystko robią jakieś takie małe w dół.

Zasilacz co prawda na dole, ale aż 10 śledzi.

Wygląda całkiem fajnie, muszę się przyjrzeć bliżej. :+1:

Dobra, zasilacz 1800W, przy uruchamianiu karty brzmi mniej więcej jak Mig 21 przy osiąganiu mach 2.
Furmark 800FPS, ale jak obciążę zdrowo CPU natychmiast spada do ok. 200. Zatem zasilanie nie.

Pojutrze rozbiorę to w drzazgi, wsadzę w inną płytę, i będę od podstaw szukał problemu. :tired_face: :face_with_diagonal_mouth:

Nie pytaj od czego? Szukaj.
Ja słyszałem o co najmniej ośmiu przyczynach, poza zasilaniem.

Wygląda, że problem stanowi płyta główna Asusa. Jak zwykle przekombinowana i ścina wydajność, również na innych kartach. Zamówiłem innej firmy z 3 slotami, zobaczymy co z tego będzie. Znalazłem też ciekawą, obszerną obudowę. Pod kartami jest miejsce na rury, więc powinna być idealna.