Zastąpienie systemowego notatnika

Kilka dni temu pobrałem Notepad2 ,w którym jest m.in. opcja zastąpienia systemowego notatnika-tyle,że po jej zaznaczeniu działa,ale tylko do ponownego uruchomienia kompa.Po restarcie/ponownym uruchomieniu i tak domyślnym edytorem tekstu jest >Notatnik<. i konieczne jest ponowne “odptaszkowanie” tej opcji.Czy jest jakiś sposób na trwałe ustawienie domyślnego edytora jako Notepad2? Pozdro :slight_smile:

WinXP Home+SP3+aktualizacje

Kliknij na dowolny plik tekstowy prawym przyciskiem, wybierz Właściwości a następnie w polu “Otwierany przez…” kliknij “Zmień…”>“Przeglądaj”>wskaż lokalizację Notepad2 i kliknij na plik .exe dwukrotnie. Później zaznacz :Zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików" i OK.

Zrób tak dla wszystkich typów plików jakie chcesz otworzyć i napisz czy działa :wink:

@Maxim128 opisany przez Ciebie sposób “przerabiałem” wcześniej i jest tak jak być powinno,jeśli dotyczy np.plików muzycznych,wideo,grafiki-natomiast owe pliki tekstowe (po wyborze “Zawsze używaj wybranego programu do otwierania tego typu plików”)-tak,jak pisałem na wstępie-po restarcie i tak “wolą być” otwierane przez Notatnik.

W takim razie bardzo polecam ConTEXT. :slight_smile: http://www.contexteditor.org/

Zastąpi ci całego Notatnika. Zaznacz w trakcie instalacji opcję: “Replace Windows Notepad”