Zatrzask kart rozszerzeń

Witam, chciałbym się tylko dowiedzieć czy brak zatrzasku kart rozszerzeń będzie mi uniemożliwiał montaż karty graficznej? Kupuję nowy komputer do którego chcę włożyć kartę graficzną a w tym komputerze nie ma właśnie “zatrzasku kart rozszerzeń”.
bzkr

Zapewne chodzi o blaszkę, która trzyma karty w jednym miejscu. Zawsze możesz przykręcić je klasycznie śrubami, o ile są otwory.

Hmm, myślałem że chodzi o ten zatrzask kiedy wyjmujemy kartę żeby go odblokować. Ale jeśli chodzi o blaszkę, no to jak nie ma tych otworów na śruby, to nic się nie dzieje? Bez problemu będzie możliwy jej montaż?

Ryzykujesz, że np. przy podłączaniu kabla od monitora wypchniesz grafe. A cięższe karty graficzne mogą się wykrzywić od własnym ciężarem.

Hmm jeszcze zobacze na zdjęcia tej jednostki…

mobo2

To 2 zdjęcie jest z neta nie z tej aukcji.

I to jest na śruby jeśli dobrze widzę, więc karta bez problemu powinna się trzymać?

Tylko moja grafika nie ma takiego miejsca na śledziu tam gdzie są wyjścia żeby ją przykręcić…

grafika

W moim obecnym mobo w którym ta karta się znajduje śledzie są takie same jak ma ta karta więc w moim obecnym mobo nie było problemu z zamontowaniem tej karty.
Natomiast w obudowie MT są niższe, nie mają takiego zagięcia jak ten śledź na karcie u góry

Chyba że jestem w błędzie i źle widzę na zdjęciu i bez problemu ta karta powinna się trzymać…

ktoś coś?

Niech ktoś mi odpowie jak najszybciej bo muszę kupić już za 2 dni

Zmierz i poproś o wymiary, czasami sa wymienne śledzie, ale karta powinna być przyśrubowana (powoli zaczynam głupieć o czym z tym zatrzaskiem chodzi…).

Zmierzę i zapytam o wymiary, ale mi się wydaje że ten śledź poziomo co jest nad tymi do umieszczenia karty da się zdjąć więc karta powinna wtedy wejść… Ok to tyle

W dell jest taki zatrzask , klapka metalowa. Bez tej klapki po prostu przykręcisz grafike do obudowy, jest na pewno otwór montażowy. Nie będzie problemu.

Ok :smiley:

Tu masz przykład. Każdy Dell tak ma i większośc firmowych komputerów. Jak nie ma tego zatrzasku to masz “dziurki” na wkręcenie śrubki.