Zawartość chroniona Windows Media - muzyka

Cześć

Mam problem z muzyką którą zgrałem sobie z płyty CD na dysk za pomocą Windows Media Player (bodajże 9 może 10).

Zgrałem i wszystko było dobrze do czasu aż nie zrobiłem formata i nie zainstalowałem jeszcze raz systemu. Od tamtej pory nie mogę odgrywać tych kawałków (dajmy na to w Winampie) bo jest napisane że:

Problem w tym, że zgrałem sobie parę naprawdę dobrych kawałków z różnych płyt i odnawiać całą liste byłby problem.

btw. Kontynuowanie nie działa:)

Da się to jakoś ominąć, zniszczyć czy cokolwiek zrobić z tymi plikami, żeby mi je w końcu dobrze odbierało?

pozdrawiam

chemik

11.1 Dlaczego pliki zgrane z dysku CD można odtwarzać tylko na komputerze, na który zostały zgrane?

Podczas zgrywania pliki są chronione, co ogranicza liczbę komputerów, na których można je odtwarzać. Aby uzyskać informacje na temat umożliwiania odtwarzania na dodatkowych komputerach, zobacz stronę Licencja osobista pakietu Windows Media. Nie można w żaden sposób usunąć ochrony już zgranych plików. Można jednak zapobiec ochronie plików podczas następnego zgrywania muzyki z dysku CD, wykonując następujące czynności:

Windows Media Player 10

1. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje, a następnie kliknij kartę Zgraj muzykę.

2. Wyczyść pole wyboru Kopiuj muzykę chronioną.

Windows Media Player dla systemu Windows XP i Windows Media Player Seria 9

1. W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje, a następnie kliknij kartę Kopiuj utwór muzyczny.

2. Wyczyść pole wyboru Kopiuj muzykę chronioną.

Przy każdym zgrywaniu muzyki nieutworzonej osobiście należy pamiętać, że może być ona chroniona prawem autorskim, a więc prawem USA i przepisami międzynarodowymi. Posiadanie dysku CD nie musi wcale uprawniać do rozpowszechniania ani udostępniania jego zawartości. Jeżeli zamierzasz redystrybuować lub udostępniać zawartość, upewnij się, że masz do tego wymagane uprawnienia.

http://www.centrumxp.pl/WindowsMediaPla … %85ce.aspx :czytaj:

z4nzi czy zrozumiałeś o czym napisał chemik1?

Poza tym jeśli nie wykonałeś kopi licencji na poprzednim windowsie…

możesz już je usunąć.

Tak. To jest dokładnie ten problem, o którym kolega chemik11 pisał. Po prostu nie skopiował licencji.

Można jednak zapobiec ochronie plików podczas następnego zgrywania muzyki z dysku CD w jeszcze jeden sposób:

-nie używać do tego oprogramowania Windows Media, tylko darmowego softu bez ochrony praw autorskich rippującego do mp3, aac lub ogg (pełno ich w sieci).

Pozdrawiam, Waldek.