Zawiesza się w uefi/bios oraz podczas uruchomiania windowsa

Komputer dopiero co złożyłem z nowych komponentów
Płyta główna - Gigabyte B450M DS3H
CPU - AMD Ryzen 5 1600X
RAM - G.SKILL Ripjaws V Red 8GB (dual Channel)
Chłodzenie Wodne - SilentiumPC Navis 240 Pro
Zasilacz- SilentiumPC Vero L2 600W

Teraz do sedna rzeczy. Komputer na “zimno” startuje bez zarzutów ale jak już go uruchomię i trochę pochodzi to zdaża mu sie “zamrozić”, działa jedynie wtedy restert(wszystkie temp w stress teście są w normie(1h testu) to już po ponownym uruchomieniu nie można go w żaden sposób uruchomić, zawiesza się podczas wczytywania Windowsa oraz jak przejdę do uefi/bios to zaledwie po chwili zawiesza sie, myszka i klawiatura nie działa, wszystkie wyświetlone informacje typu napięcie i temp nie odświeżają się. Sądziłem ze może to byś wina zasilacza ale po podmienieniu na sprawdzony problem nadal bym ten sam. Poleciał też memtest nie wykrył błędu ale po 5 godzinach komputer sie zawiesił.(nie zmieniał nic w konfiguracji płyty, ustawiłem sam jeszcze default oraz zaktualizowałem bios)

[link do materiału wideo raz innych obrazów - https://drive.google.com/open?id=0B_C59y52xvFQRkNvckFuOW5RelU]

A jak odepniesz wszystko z USB przy restarcie?

myszke mam tylko pod usb i klaw pod ps2

ale jak na zimno go uruchamiam to wszystko jest w porządku. Problem musi byc gdzieś indziej

masz możliwość zmiany na klawiaturę USB? Widziałem cuda robione przez urządzenia na PS2…

Ja bym raczej szukał błędu w płycie/procku, a skoro nowy, to dałbym do serwisu.
Widząc jednak chłodzenie wodne, to mam obawy, czy coś przypadkiem nie wynika to “z kręcimy, kręcmy!”:slight_smile:

1 polubienie

Ja bym bardziej sprawdził zasilacz. W sensie pożyczyłbym od kogoś Tagana i sprawdził czy się po całym dniu obciążania też nie powiesi.

Marcin20000 nie ma takiej potrzeby, nawet bym z chęcią mu obniżył zegar bo jak współpracuje w chwili obecnej z gt220 to nie ma czego sie spodziewać. Komputer miał służyć jak narazie do zwykłego przeglądania internetu

GioWDS mam drugi pc z SilentiumPC Vero M1 600W, i nie trzeba wcale całego dnia a wystarczy 10min obciążenia i po ponownym uruchomieniu komputer już zaczyna sie wieszać

Szukałem tez informacji jak ustawić stałe napięcie na tej płycie dla cpu ale chyba nie można tego ustawić.

W podglądzie zdarzeń komputer pisze coś ciekawego na temat freeza?

Ale to nie jest problem z winy windowsa, gdzieś mam coś nie tak w hardware i chyba tego nie znajdę :confused:

Rozkręć kompa i zmontuj spowrotem może gdzieś jakieś zwarcie albo złe mocowanie.A next bym zmienił płyte.GB płyty są marne lepsze na literke A jak Asrock Asus

Już próbuje i dam znać, może się uda akurat :stuck_out_tongue:

rozłożyłem wszystko na czynniki pierwsze i potem z powrotem do kupy, zamieniłem tez ram o mniejszej częstotliwości z 3200mhz do 3000mhz Corsair Vengeance LPX. Problem nie zniknął :frowning:

Płyta główna jest zamocowana na wkrętach dystansowych?
Jeśli elementy składowe komputera są nowe (a nawet stare), radzę zawsze złożyć komputer “na biurku” (bez obudowy) z minimum niezbędnego sprzętu, czyli płyta główna, pewny(!) twardy dysk, jeden moduł RAM, monitor pod kartę graficzną zintegrowaną, mysz, klawiatura, zasilacz.
Niczego więcej nie montować! Łatwiej jest wykryć usterki.
Zresetować BIOS/UEFI zworką na gniazdku CLR_CMOS, podłączyć do prądu i uruchomić tak złożony komputer, zatrzymując już pierwszy start na BIOSie (klawisz Delete). W BIOSie wejść do zakładki Save&Exit, wybrać Load Optymized Defaults > potem Enter, potwierdzić zmianę “Yes” i zrestartować już normalnie komputer.
Dopiero, jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie, zmontować komputer do obudowy.

Płyta poszła na reklamacje, zobaczymy co tam powiedzą :slight_smile: