Komputer dopiero co złożyłem z nowych komponentów
Płyta główna - Gigabyte B450M DS3H
CPU - AMD Ryzen 5 1600X
RAM - G.SKILL Ripjaws V Red 8GB (dual Channel)
Chłodzenie Wodne - SilentiumPC Navis 240 Pro
Zasilacz- SilentiumPC Vero L2 600W
Teraz do sedna rzeczy. Komputer na “zimno” startuje bez zarzutów ale jak już go uruchomię i trochę pochodzi to zdaża mu sie “zamrozić”, działa jedynie wtedy restert(wszystkie temp w stress teście są w normie(1h testu) to już po ponownym uruchomieniu nie można go w żaden sposób uruchomić, zawiesza się podczas wczytywania Windowsa oraz jak przejdę do uefi/bios to zaledwie po chwili zawiesza sie, myszka i klawiatura nie działa, wszystkie wyświetlone informacje typu napięcie i temp nie odświeżają się. Sądziłem ze może to byś wina zasilacza ale po podmienieniu na sprawdzony problem nadal bym ten sam. Poleciał też memtest nie wykrył błędu ale po 5 godzinach komputer sie zawiesił.(nie zmieniał nic w konfiguracji płyty, ustawiłem sam jeszcze default oraz zaktualizowałem bios)
Ja bym raczej szukał błędu w płycie/procku, a skoro nowy, to dałbym do serwisu.
Widząc jednak chłodzenie wodne, to mam obawy, czy coś przypadkiem nie wynika to “z kręcimy, kręcmy!”
Marcin20000 nie ma takiej potrzeby, nawet bym z chęcią mu obniżył zegar bo jak współpracuje w chwili obecnej z gt220 to nie ma czego sie spodziewać. Komputer miał służyć jak narazie do zwykłego przeglądania internetu
GioWDS mam drugi pc z SilentiumPC Vero M1 600W, i nie trzeba wcale całego dnia a wystarczy 10min obciążenia i po ponownym uruchomieniu komputer już zaczyna sie wieszać
Rozkręć kompa i zmontuj spowrotem może gdzieś jakieś zwarcie albo złe mocowanie.A next bym zmienił płyte.GB płyty są marne lepsze na literke A jak Asrock Asus
rozłożyłem wszystko na czynniki pierwsze i potem z powrotem do kupy, zamieniłem tez ram o mniejszej częstotliwości z 3200mhz do 3000mhz Corsair Vengeance LPX. Problem nie zniknął
Płyta główna jest zamocowana na wkrętach dystansowych?
Jeśli elementy składowe komputera są nowe (a nawet stare), radzę zawsze złożyć komputer “na biurku” (bez obudowy) z minimum niezbędnego sprzętu, czyli płyta główna, pewny(!) twardy dysk, jeden moduł RAM, monitor pod kartę graficzną zintegrowaną, mysz, klawiatura, zasilacz.
Niczego więcej nie montować! Łatwiej jest wykryć usterki.
Zresetować BIOS/UEFI zworką na gniazdku CLR_CMOS, podłączyć do prądu i uruchomić tak złożony komputer, zatrzymując już pierwszy start na BIOSie (klawisz Delete). W BIOSie wejść do zakładki Save&Exit, wybrać Load Optymized Defaults > potem Enter, potwierdzić zmianę “Yes” i zrestartować już normalnie komputer.
Dopiero, jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie, zmontować komputer do obudowy.