Zawieszający się dysk zewnętrzny Adata Nobility NH92 320GB

Witam serdecznie Forumowiczów. Mam możliwe nietypowy problem. Gdyż posiadam dysk zewnętrzny Adata Nobility NH92 320GB i po 300 godzinach użytkowania bo tyle pokazał program CrystalDiskInfo zaczeły się problemy. Dysk leżał w szufladzie od dłuższego czasu jak po podłaczeniu jego usłyszałem w nim ze coś stuka.Prawdopodobnie talerz. A dodatkowo raczył się odpalic po ok pięciu próbach podłaczenia kabla USB w gniazdo. 

Dodatkowo dysk zawiesza się nie przechodząc żadnego z testów nawet w konsoli z komendy chkdsk. W Windowsie stanał na samym końcu sprawdzania sektorów. Kolejna zwiecha samego dysku. System normalnie działa. Dodaję do posta obrazek z programu CrystalDiskInfo ktory pokazuje ze dysk jest całkowicie sprawny. To mnie bardzo zaskoczyło.

A jeszcze zapomniałem napisać. Każde lekkie poruszenie dysku powoduje ze rozłączą się. Nawet jak lezy na podłodze. Proszę was o pomoc co może być przyczyną. Chce być pewnym zanim oddam ten dysk do utylizacji.

Pozdrawiam :slight_smile:

BraveGraveDigger, proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając opcji EDYTUJ , później Użyj pełnego edytora , popraw tytuł tematu, tak aby mówił konkretnie o problemie. W przypadku zignorowania prośby temat poleci do śmietnika.

Może zacznij sprawdzać na innym komputerze i przewodzie. Może USB nie daje rady albo kabel jest przerwany.

Wiesz problem jest taki ze dysk wczesniej działał w 100% wszystko ok było. Doczasu kiedy usłyszałem w nim po podłaczeniu stuki. A było to dzień przed skończeniem gwarancji. Dziś go odgrzebałem aby sprawdzić i program pokazał mi to co jest na obrazku. Dysk jak napisałem testów sprawdzajacych nie przechodzi. Jakby staje. Kabel to jest taka wersja Y czyli dwa złącza USB.

Co dalej to ja nie wiem sprawdzanie na innym komputerze zrobiłem już wczesniej i było to samo. Mi się w głowie rodzi pytanie czy to nie talerz sie posypał przez stuki i elektronika.