Zawieszający sie komp - dziwne zjawisko


(Raf Xeon) #1

Dobra mam taki problem... komp mi sie zawiesza co jakis czas, jest to bardzo dziwne gdyz najczesciej zawiesza sie gdy mam wlaczony program DC++ i czasem na grach... raz zawiesil sie na Tlenie...

JNJN mam nadzieje ze pamietasz moj problem co mialem z podlaczeniem dysku ktory nie wspolgral z DVD-RW, rozwiazalem go, poprzekladalem tam kable i dzialal... wlasnie 'dzialal' komp zaczal mi sie od tego czasu non-stop wieszac... no wiec sprobowalem i odlaczylem ten stary dysk chodzil po tym moze z 2 godzinki i boom znowu zawiecha... wszystko ustawilem w jednostce tak jak bylo uprzednio...

Dysk przeskanowalem antywirem AVAST i nic nie znalazlo wiem ze to nienajlepszy antywir ale mysle ze to nie wina wirusa.

AHA jeszcze jedna bardzo wazna rzecz od tego tez czasu gdy bawilem sie z tym dyskiem przestala funkcjonowac poprawnie moja wypalara DVD wypala do 80-85% i praktycznie staje... czasem idzie 1% na 5-7 minut do 90% i juz staje na amen... (zeby nie bylo sprawdzalem 5 plyt DVD i ciagle to samo, 5 plytek na smietnik)

Tak wiec nie chce robic za bardzo formata bo mam na dysq duzo waznych plikow z ktorymi nie moge nic zrobic bo przestala funkcjonowac wypalarka :confused: a dysku nie moge podlaczyc...

aha komp wiesza sie w dziwny sposob... niby wszystko jest okej i w 1 sekundzie wszystko staje kursor ciagle w tym samym miejscu, a czerwona dioda na jednostce centralnej nonstop jest zapalona tak jak by ciagle myslal ale czekalem raz nawet 5 minut i nic nie odbil... aha z 2 albo 3 razy sam mi sie takze zresetowal... nawet boje sie teraz zeby mi sie nie zwiechl podczas pisania tego postu, co chwila musze go zapisywac w wordzie :confused:

Moge jeszcze dodac ze czasem zawiesza sie po 20 minutach a czasem po 3 godzinach nigdy centralnie po wlaczeniu kompa... Pamietajcie nie chodzi mi tylko o zawieszanie komputera problem sie zrobil takze z ta wypalarka...

aha ostatnia rzecz wszystko jest dobrze podlaczone sprawdzalem po 2 razy.

Wiec jesli ktos mi moze pomoc to bardzo prosze bo format lekko u mnie nie przejdzie :X z gory dzieki wszystkie pomoce mile widziane.


(JNJN) #2

A jak tam temperatury wszystkiego.

Jak tam zasilacz - podmień na chwilę na mocniejszy i sprawdź.

Zresetuj bios na default z poziomu biosu,ustaw co trzeba i zapisz Save i zobacz.

Przetestuj pamięć program memetest86 - zero błędów ma być.

Jakie błędy wywala - jak XP podgląd zdarzeń i zobacz.

Taśmy sygnałowe wymień na nowe 80 żyłowe - mocno i dobrze osadź wtyczki.

To na początek.

Nagryware dla pewności sprawdź na innym kompie,może serwis.

Wszystkie czynności z taśmami sygnałowymi i inne - wykonuj na wyłączonym kompie,wtyczka wyjęta z gniazda 230V.