Serdecznie witam,
Potrzebują pomocy…
Od dłuzszego czasu mam problemy z komputerem/systemem, mianowicie pojawiały się BSODy, jednakże zwykle w “podobnych okolicznościach”, tj. najczęściej w sytuacji gdy np. odchodziłem od komputera na kilka-, kilkanaście minut, włączając przy tym wygaszacz ekranu lub po prostu wyłączając monitor. Po powrocie do kompa i włączeniu monitora moim oczom ukazywał się BSOD Zdecydowanie rzadziej taka sytuacja miała miejsce podczas normalnego ciągłego korzystania z komputera (ale jednak bywało, zwykle po kilku godzinach ciągłej pracy komputera, jednakże nie przypominam sobie, by każdorazowo było to związane z jakąś podobną sytuacją, np. używanie danego konkretnego programu, itp. itd.).
Od 3 dni sytuacja uległa pogorszeniu Podczas przeglądania Internetu korzystając z Firefox’a (przy IE nie zauważyłem takich problemów), przy otwartych kilku stronach, komputer zawiesza się
Nie reaguje wtedy na nic, włącznie z Ctrl+Alt+Del, dodatkowo zminimalizowane okna na pasku zmienaija wygląd typowy dla WinXP na wyglad typu Win95 (nieco inna kolorystyka, brak wygładzeń, “surowa” czcionka, itp. itd.). Po kilkunastu-, kilkudziesięciu sekundach tkwienia w zawieszeniu pojawia się jednostajny ciągły dźwięk (pisk) z komputera. Następnie po resecie włącza się oczywiście scandisk, znajdując przy tym wiele problemów (zarówno tych z komunikatem, że cośtam było uszkodzone i zostało obcięte, a ponadto z wieloma wierszami o następującej informacji: "Poprawiono uszkodzone łącza w zagubionym łańcuchu, w klastrze xxx - i tu różne numery).
Niestety nie mam pomysłu na rozwiązanie tego problemu …format? Tylko to przychodzi mi na myśl. Może tutaj ktoś wymyśli coś rozsądnego na rozwiązanie tego problemu bez natychmiastowego formatu (jego pewnie i tak będę musiał zrobić, ale szkopuł w tym, że w najbliższych paru tygodniach nie będę miał do tego sposobności, czasu).
Kilka dodatkowych informacji:
-
Mój sprzęt to: AMD Athlon 64 X2 5000+, 1,87 GB RAM (reszta z dwóch kości po 1024 MB każda idzie na zintegrowana grafikę) Kingston, płyta główna ASUS - jeden z prostszych modeli
-
Myślałem, że to jakieś problemy z RAM -> wykonałem test Memtestem -> żadnych błędów
-
Temperatury wg SpeedFan nie są (chyba) tragiczne - najwyższa wskazywana przez SpeedFana w stresie wynosi 54 st. C, w normalnym użytkowaniu ok. 40-45 st. C
-
Problemy z Firefox’em (ale też z IE i Operą) mam od dłuższego czasu - wykrzaczają się przy grach on-line lub np. Youtube, gdy otwartych jest kilka stron w tym samym czasie
-
DZIWNA RZECZ: HiJackThis obecnie nie uruchamia się
Stąd nie mogę wrzucić loga
-
Wszystkie wymienione problemy pojawiają się w różnym czasie od włączenia komputera, niejednokrotnie już kilka-, kilkanaście minut po włączeniu kompa.
-
Po odczytanie plików z folderu Minidump za pomocą Debuging Tools wskazano, że problemy powoduje (i tu różnie, bo to się zmienia): NetMotCM.sys oraz ASACPI.sys; ten pierwszy jest związany z modemem Motorola - z tego co się zorientowałem to częsty problem, z tym że ja kozrystam z tego modemu od dobrych kilku lat, a takie “rzeczy” dzieją się dopiero teraz
-
Ostatnimi dniami nie robiłem żadnych “rewolucji” w systemie, jedynie “standardowe” korzystanie z CCleaner… może to zrobiło “coś” złego? Dotychczas (a korzystam z tego programu także już dłuższy czas) nic złego ten program nie zrobił.
Informacje z Podglądu zdarzeń (może to w czymś pomoże)
W ostatnim czasie pojawiaja się (na okrągło) dwa błędy:
-
LoadPerf - z opisem: “Nie można odczytać ciągów licznika dla języka o identyfikatorze 009. Stan Win32 zwrócony przez to wywołanie stanowi pierwszą wartość DWORD w sekcji danych (Data).” Identyfikator zdarzenia: 3006; treśc z “okna”: Dane - bajty 0000: 34 00 00 c0 fa 01 00 00 4…Àú…
-
LoadPerf - z opisem: “Nie można usunąć z pamięci ciągów licznika wydajności dla usługi WmiApRpl (WmiApRpl). Kod błędu to pierwszy wpis DWORD w sekcji danych (Data).” Identyfikator zdarzenia: 3011; treśc z “okna”: Dane - bajty 0000: 02 00 00 00 3b 07 00 00 …;…
-
FLEXlm - z opisem: “Nie można znaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia ( 0 ) w źródle ( FLEXlm ). Być może komputer lokalny nie ma wymaganych informacji rejestru lub plików DLL potrzebnych do wyświetlania komunikatów z komputera zdalnego. Możesz użyć flagi /AUXSOURCE= do pobrania tego opisu; więcej informacji można znaleźć w Pomocy i obsłudze technicznej. Następujące informacje są częścią zdarzenia: Can’t Create/Open Debug Logfile: +C:\Program Files\Leica Geosystems\debug log file Error Permission denied.” Identyfikator zdarzenia: 0 [dziwne, że pojawiają się problemy z Leica Geosystem - to jeden z folderów ErdasImagine …nie używałem tego programu od co najmniej 2 tygodni…]
Bardzo proszę o pomoc, jakieś wskazówki, sugestie.
Będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam,
scythe-x