Zawieszanie komputera podczas uruchamiania

Witam,

Mam następujący problem z kompem i wyczerpały mi się już pomysły co może być tego przyczyną.

Mianowicie wymieniłem płytę główną i procesor w moim zestawie i komputer zaczął mi się po prostu zawieszać najczęściej już podczas logowania do systemu (Windows 10) - po prostu widzę, że ustaje praca dysku i wszystko się zacina.
Na początku myślałem, że problem leży w sterowniku ahci, lecz po po wykonaniu reinstalacji systemu i instalacji prawidłowego sterownika problem nadal występuje. Reinstalacje próbowałem wykonywać parę razy z powodu zacinania się przy próbie jej dokończenia.

Screen z pracy zasilacza w OCCT pokazuje abstrakcyjne wartości.
Po wymontowaniu go z komputera i podłączeniu pod tester elektroniczny napięcia są w normie.
Co sądzicie? Może to być uszkodzona płyta główna?

Gdyby Ci się udało uruchomić system, to potrzebny będzie obrazek z programu Crystal Disk Info: https://www.dobreprogramy.pl/CrystalDiskInfo,Program,Windows,27691.html Może być z wersji “portable”.

robiłem test na uszkodzone sektory programem HD Tune

Też pokaż wynik! Ale warto by zrobić to, co wyżej napisałem.

Skoro przed wymianą nie było problemów to oznacza, że problem jest z nowymi częściami - po co szukać przyczyny na dysku? W dodatku gdy wywala już przy instalacji Windowsa? Kilka rzeczy do sprawdzenia:

• czy kable z zasilacza na płycie głównej są poprawnie dociśnięte
  • czy procesor jest dobrze posmarowany pastą, a cooler dobrze dociśnięty
  • w miarę możliwości sprawdzić czy płyta główna lub procesor nie są wadliwe - przydałoby się wygrzać porządnie w OCCT lub przetestować płytę z innym prockiem i procek z inną płytą.
  • sprawdzić pamięci - jeżeli masz dwie to potestować naprzemiennie i zrobić test Memtestem o ile się będzie dało.

Nie można wykluczać dysku, mimo że chodził w poprzedniej konfiguracji.
Nie wiemy, czy przy demontażu i montażu płyty i procesora, co wiążę się z przekręcaniem obudowy. Nie wpłynęło jednak na stan dysku jak był cały czas w obudowie, czy też wykręcany. Problemy z instalacją od stanu dysku są z jednym możliwych przyczyn problemu. Oczywiście, inne wymienione sprawdzenia, jako możliwe jedne z przyczyn w równym stopniu co od dysku.

Sprawdziłem każdą część i wygląda na to, że sprzętowo komputer jest sprawny.
Po każdym zrestartowaniu taki komunikat mam w logach systemowych.

Zgodnie z ustawieniami uprawnienia właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalny Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy CLSID
{6B3B8D23-FA8D-40B9-8DBD-B950333E2C52}
i identyfikatorem aplikacji APPID
{4839DDB7-58C2-48F5-8283-E1D1807D0D7D}
użytkownikowi ZARZĄDZANIE NT\USŁUGA LOKALNA o identyfikatorze zabezpieczeń SID (S-1-5-19) z adresu LocalHost (użycie LRPC) działającemu w kontenerze aplikacji o identyfikatorze SID Niedostępny (Niedostępny). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego Usługi składowe.

• System

• Provider

[ Name] Microsoft-Windows-DistributedCOM
    [ Guid] {1B562E86-B7AA-4131-BADC-B6F3A001407E}
    [ EventSourceName] DCOM

• EventID 10016

[ Qualifiers] 0

Version 0

Level 2

Task 0

Opcode 0

Keywords 0x8080000000000000