Mam następujący problem z kompem i wyczerpały mi się już pomysły co może być tego przyczyną.
Mianowicie wymieniłem płytę główną i procesor w moim zestawie i komputer zaczął mi się po prostu zawieszać najczęściej już podczas logowania do systemu (Windows 10) - po prostu widzę, że ustaje praca dysku i wszystko się zacina.
Na początku myślałem, że problem leży w sterowniku ahci, lecz po po wykonaniu reinstalacji systemu i instalacji prawidłowego sterownika problem nadal występuje. Reinstalacje próbowałem wykonywać parę razy z powodu zacinania się przy próbie jej dokończenia.
Screen z pracy zasilacza w OCCT pokazuje abstrakcyjne wartości.
Po wymontowaniu go z komputera i podłączeniu pod tester elektroniczny napięcia są w normie.
Co sądzicie? Może to być uszkodzona płyta główna?
Skoro przed wymianą nie było problemów to oznacza, że problem jest z nowymi częściami - po co szukać przyczyny na dysku? W dodatku gdy wywala już przy instalacji Windowsa? Kilka rzeczy do sprawdzenia:
czy kable z zasilacza na płycie głównej są poprawnie dociśnięte
czy procesor jest dobrze posmarowany pastą, a cooler dobrze dociśnięty
w miarę możliwości sprawdzić czy płyta główna lub procesor nie są wadliwe - przydałoby się wygrzać porządnie w OCCT lub przetestować płytę z innym prockiem i procek z inną płytą.
sprawdzić pamięci - jeżeli masz dwie to potestować naprzemiennie i zrobić test Memtestem o ile się będzie dało.
Nie można wykluczać dysku, mimo że chodził w poprzedniej konfiguracji.
Nie wiemy, czy przy demontażu i montażu płyty i procesora, co wiążę się z przekręcaniem obudowy. Nie wpłynęło jednak na stan dysku jak był cały czas w obudowie, czy też wykręcany. Problemy z instalacją od stanu dysku są z jednym możliwych przyczyn problemu. Oczywiście, inne wymienione sprawdzenia, jako możliwe jedne z przyczyn w równym stopniu co od dysku.
Sprawdziłem każdą część i wygląda na to, że sprzętowo komputer jest sprawny.
Po każdym zrestartowaniu taki komunikat mam w logach systemowych.
Zgodnie z ustawieniami uprawnienia właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalny Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy CLSID
{6B3B8D23-FA8D-40B9-8DBD-B950333E2C52}
i identyfikatorem aplikacji APPID
{4839DDB7-58C2-48F5-8283-E1D1807D0D7D}
użytkownikowi ZARZĄDZANIE NT\USŁUGA LOKALNA o identyfikatorze zabezpieczeń SID (S-1-5-19) z adresu LocalHost (użycie LRPC) działającemu w kontenerze aplikacji o identyfikatorze SID Niedostępny (Niedostępny). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego Usługi składowe.