Zawieszanie komputera podczas uruchamiania


(bandzior85) #1

Witam,

Mam następujący problem z kompem i wyczerpały mi się już pomysły co może być tego przyczyną.

Mianowicie wymieniłem płytę główną i procesor w moim zestawie i komputer zaczął mi się po prostu zawieszać najczęściej już podczas logowania do systemu (Windows 10) - po prostu widzę, że ustaje praca dysku i wszystko się zacina.
Na początku myślałem, że problem leży w sterowniku ahci, lecz po po wykonaniu reinstalacji systemu i instalacji prawidłowego sterownika problem nadal występuje. Reinstalacje próbowałem wykonywać parę razy z powodu zacinania się przy próbie jej dokończenia.

Screen z pracy zasilacza w OCCT pokazuje abstrakcyjne wartości.
Po wymontowaniu go z komputera i podłączeniu pod tester elektroniczny napięcia są w normie.
Co sądzicie? Może to być uszkodzona płyta główna?


(Astor44) #2

Gdyby Ci się udało uruchomić system, to potrzebny będzie obrazek z programu Crystal Disk Info: https://www.dobreprogramy.pl/CrystalDiskInfo,Program,Windows,27691.html Może być z wersji “portable”.


(bandzior85) #3

robiłem test na uszkodzone sektory programem HD Tune


(Astor44) #4

Też pokaż wynik! Ale warto by zrobić to, co wyżej napisałem.


(LORDEK) #5

Skoro przed wymianą nie było problemów to oznacza, że problem jest z nowymi częściami - po co szukać przyczyny na dysku? W dodatku gdy wywala już przy instalacji Windowsa? Kilka rzeczy do sprawdzenia:

  • czy kable z zasilacza na płycie głównej są poprawnie dociśnięte
  • czy procesor jest dobrze posmarowany pastą, a cooler dobrze dociśnięty
  • w miarę możliwości sprawdzić czy płyta główna lub procesor nie są wadliwe - przydałoby się wygrzać porządnie w OCCT lub przetestować płytę z innym prockiem i procek z inną płytą.
  • sprawdzić pamięci - jeżeli masz dwie to potestować naprzemiennie i zrobić test Memtestem o ile się będzie dało.

(hirem) #6

Nie można wykluczać dysku, mimo że chodził w poprzedniej konfiguracji.
Nie wiemy, czy przy demontażu i montażu płyty i procesora, co wiążę się z przekręcaniem obudowy. Nie wpłynęło jednak na stan dysku jak był cały czas w obudowie, czy też wykręcany. Problemy z instalacją od stanu dysku są z jednym możliwych przyczyn problemu. Oczywiście, inne wymienione sprawdzenia, jako możliwe jedne z przyczyn w równym stopniu co od dysku.


(bandzior85) #7

Sprawdziłem każdą część i wygląda na to, że sprzętowo komputer jest sprawny.
Po każdym zrestartowaniu taki komunikat mam w logach systemowych.

Zgodnie z ustawieniami uprawnienia właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalny Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy CLSID
{6B3B8D23-FA8D-40B9-8DBD-B950333E2C52}
i identyfikatorem aplikacji APPID
{4839DDB7-58C2-48F5-8283-E1D1807D0D7D}
użytkownikowi ZARZĄDZANIE NT\USŁUGA LOKALNA o identyfikatorze zabezpieczeń SID (S-1-5-19) z adresu LocalHost (użycie LRPC) działającemu w kontenerze aplikacji o identyfikatorze SID Niedostępny (Niedostępny). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego Usługi składowe.

  • System

    • Provider

    [ Name] Microsoft-Windows-DistributedCOM
    [ Guid] {1B562E86-B7AA-4131-BADC-B6F3A001407E}
    [ EventSourceName] DCOM

    • EventID 10016

    [ Qualifiers] 0

    Version 0

    Level 2

    Task 0

    Opcode 0

    Keywords 0x8080000000000000

    • TimeCreated

    [ SystemTime] 2017-07-13T23:24:10.919381200Z

    EventRecordID 1986

    Correlation

    • Execution

    [ ProcessID] 376
    [ ThreadID] 1056

    Channel System

    Computer DESKTOP-CNKU1KG

    • Security

    [ UserID] S-1-5-19

  • EventData

    param1 właściwe dla aplikacji
    param2 Lokalny
    param3 Aktywacja
    param4 {6B3B8D23-FA8D-40B9-8DBD-B950333E2C52}
    param5 {4839DDB7-58C2-48F5-8283-E1D1807D0D7D}
    param6 ZARZĄDZANIE NT
    param7 USŁUGA LOKALNA
    param8 S-1-5-19
    param9 LocalHost (użycie LRPC)
    param10 Niedostępny
    param11 Niedostępny