Od pewnego czasu gdy przeglądam internet w pewnym momencie przeglądarka (Chrome) przestaje odpowiadać i powoli wszystko inne (cały system) zawiesza się. Nie działa ani klawiatura, ani myszka. Pozostaje jedynie reset PC.
Temperatury w porządku a w dzienniku zdarzeń widzę to… (pobrać załącznik i odpalić) dałem kilka przed i kilka po resecie.
Przyczyn może być bardzo wiele. Padający port USB, padający dysk lub kontroler dysku na płycie głównej, awaria którejś z kości pamięci, padający zasilacz… Sprawdzaj po kolei - do pamięci masz memtest86, do zasilacza HWMonitor, do dysku HDTune.
Porty USB działają normalnie, ale dziwi mnie że one mogą mrozić system w losowych momentach.
Dyski mam 3. Jeden M.2 i jest sprawny oraz dwa HDD, które mają tam jakieś drobne błędy, ale działają (nie rosną cyferki) i są tylko na pliki prywatne, ogółem nie biorą udziału w pracy systemu raczej.
Kontroler dysku na płycie głównej… osz. Jakiś sposób na sprawdzenie tego?
memtest86 nie wykazał błędów. Chyba ze nagle kij wie dlaczego Ryzen 5 2600 postanowił pomarudzić i nie godaduje się z 4x8GB na DS3H Gigabyte. Może winny jest fakt, że mam identycznie te same modele lkości ale… 2xSamsung i 2xMicrony (brak info na opakowaniu) Nie mogę wyjąć 2 kości i czekać na zawias systemu bo potrzebuję te 32GB.
Napięcia zasilania idealne według programów.
Kurde, nie ma programu do szerszego zapisu logów, który moze wychwyci co sie wali?
Rzadki przypadek, ale może się zdarzyć (miałem jeszcze na dyskach [P]ATA).
Często masz na płycie 2 kontrolery, np. w moim obecnym sprzęcie mam 6 gniazd SATA na kontrolerze Intela i 2 gniazda SATA na kontrolerze ASMedia. Spróbuj przepiąć pod inne porty; zrób eksperyment, popracuj tylko na tym m.2; odepnij jeden HDD, potem drugi. Może być też problem z poluzowaną wtyczką lub kablem, niekoniecznie z kontrolerem czy samym dyskiem.