Zawieszanie komputera... przyczyna...?

Od pewnego czasu gdy przeglądam internet w pewnym momencie przeglądarka (Chrome) przestaje odpowiadać i powoli wszystko inne (cały system) zawiesza się. Nie działa ani klawiatura, ani myszka. Pozostaje jedynie reset PC.

Temperatury w porządku a w dzienniku zdarzeń widzę to… (pobrać załącznik i odpalić) dałem kilka przed i kilka po resecie.

Zdarzenia.zip (4,9 KB)

No i w dzienniku widze notorycznie kilkaset razy:

To zdarzenie w dzienniku zdarzań jest dość powszechne i występuje większości pc i laptopów. Szukaj przyczyny gdzie indziej

Przyczyn może być bardzo wiele. Padający port USB, padający dysk lub kontroler dysku na płycie głównej, awaria którejś z kości pamięci, padający zasilacz… Sprawdzaj po kolei - do pamięci masz memtest86, do zasilacza HWMonitor, do dysku HDTune.

Porty USB działają normalnie, ale dziwi mnie że one mogą mrozić system w losowych momentach.

Dyski mam 3. Jeden M.2 i jest sprawny oraz dwa HDD, które mają tam jakieś drobne błędy, ale działają (nie rosną cyferki) i są tylko na pliki prywatne, ogółem nie biorą udziału w pracy systemu raczej.

Kontroler dysku na płycie głównej… osz. Jakiś sposób na sprawdzenie tego?

memtest86 nie wykazał błędów. Chyba ze nagle kij wie dlaczego Ryzen 5 2600 postanowił pomarudzić i nie godaduje się z 4x8GB na DS3H Gigabyte. Może winny jest fakt, że mam identycznie te same modele lkości ale… 2xSamsung i 2xMicrony (brak info na opakowaniu) :confused: Nie mogę wyjąć 2 kości i czekać na zawias systemu bo potrzebuję te 32GB.

Napięcia zasilania idealne według programów.

Kurde, nie ma programu do szerszego zapisu logów, który moze wychwyci co sie wali?

Spróbuj w przeglądarce wyłączyć akcelrację/przyspieszenie sprzętowe i sprawdź czy to pomogło.

Ok sprawdzę.

Rzadki przypadek, ale może się zdarzyć (miałem jeszcze na dyskach [P]ATA).
Często masz na płycie 2 kontrolery, np. w moim obecnym sprzęcie mam 6 gniazd SATA na kontrolerze Intela i 2 gniazda SATA na kontrolerze ASMedia. Spróbuj przepiąć pod inne porty; zrób eksperyment, popracuj tylko na tym m.2; odepnij jeden HDD, potem drugi. Może być też problem z poluzowaną wtyczką lub kablem, niekoniecznie z kontrolerem czy samym dyskiem.