Zawieszanie się gry podczas wyłączania jej

Witam, otóż mam taki problem że w niektórych grach podczas wyłączania gry, poprostu zawiesza sie ekran. Zawiesza sie tylko ekran gry którego nie w sposób wyłączyć i jedynym rozwiazaniem jest restart komputera. System sie nie zawiesza ponieważ moge otworzyć pasek windows i coś kliknąć ale gdy to robie to poprostu pasek zadań sie zamyka a ekran zawieszonej gry dalej jest. wczoraj miałem nawet sytuacje w cs:go gdy oglądałem kamere zabójcy to nagle gra sie zawiesiła ale dalej mogłem wejść w pasek zadań ale w dalszym ciągu pomagał tylko restart. sprzęt mam dość solidny. Sterowniki też wszystkie najnowsze więc nie wiem w czym tkwi problem.

specyfikacja:

RTX 2060 super od palita

Ryzen 5 3600

16GB RAM 2666Hz HyperX

płyta główna Tomahawk B450 MAX.

Windows 10 home.

proszę o pomoc. z góry dziękuje.

Może to jakiś bug w Windows 10 1903 / 1909 (19H1 / 19H2)?

Nie wiem ale muszę sprawdzić czy jakiś update jest

Wszystko najnowsze sterowniki też

A o co z tym chodzi?

Przykładowo mój Windows 10 v19H2 Pro ma uszkodzony mechanizm odświeżania (aż stwierdziłem, że pora wymienić HDD na SSD i przekopiować pliki minimalnie) i gry umieją lagować, aż się czasem same zamkną.

A jest możliwość że to z powodu że gry uruchamiam z dysku zewnetrznego?

Używam go jako zwykły hdd a nie mogłem wsadzić wewnętrznego bo komputer był robiony na zamówienie ale z gwarancją przez co ma naklejki gwarancyjne co mnie wkurza bo jak mam niby wymienić pastę termoprzewodzącą naprzykład? Albo wyczyścić dokładniej? Dobrze że chociaż front panel można zdemontować i na szczęście są tam też filtry przeciwkurzowe