Witam. Mam problem z nieustajacym zawieszaniem sie komputera. Zawiesza sie bez powodu i nie zaleznie co na nim robie, ale zauwazylem ze jak lekko porusze obudowe to sie odwiesza. Blagam o pomoc bo nie wiem jaka jest tego przyczyna.
Masz uszkodzony komputer jakaś część obudowy komputera jest np.ściśnięta napewno lub
masz uszkodzony plyte głównom
jeszcze nie sprawdzalem. Przeciez jak rusze lekko obudowe to sie odwiesza wiec to chyba nie wina zasilacza ?
W dniu 01.05.2008 , o godzinie 17:33 został dopisany post przez matti89
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.34 V
+3.3 V 3.14 V
+5 V 4.70 V
+12 V 11.20 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.60 V
Spróbuję Tobie pomóc sprawdzić ten zasilacz, przecież może coś w nim nie kontaktować.
Znajdź spinacz biurowy. Odłącz wszystkie kable odchodzące od zasilacza do komputera oraz przewód zasilający. We wtyczce ATX 20/24 pinowej powinien być jeden zielony kabel. Połącz go z dowolnym czarnym (rozgiętym spinaczem). Podłącz jakiś wiatrak (ewentualnie napęd CD z płytą), coś co da mu małe obciążenie i pozwoli sprawdzić, czy dochodzi do resetu. Sprawdź ponownie, czy wszystko inne odłączyłeś od zasilacza. Podłącz kabel zasilający. Zasilacz powinien ruszyć. Puknij go. Jeżeli to zasilacz, wiatrak (lub CDROM) powinien się zatrzymywać i ruszać. Wtedy Masz odpowiedź, czy to zasilacz.
Sprawdź jeszcze jednak najpierw, czy wszystko Masz dobrze podpięte i czy kabel zasilający nie wysuwa się z zasilacza.
Ale mozliwe jest zeby zasilacz zawieszal system
Przepraszam, Tobie się zawiesza, a nie restartuje (a ja podałem sposób jak sprawdzić, czy to przez niego się komputer restartuje). Ale nawet jeśli to wg tego co podałeś to on nie trzyma napięć 11.20 zamiast 12V. Z resztą też jest nie najlepiej.
Na wikipedii są zakresy zasilania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_komputera
12 V : 11,40 V -12,60 V
5 V : 4,75 V- 5,25 V
3,3 V : 3,14 V -3,47 V
no wlasnie nie jest rowno 12V. rozkrecilem zasilacz ale kondenstatory wygladaja na cale. szkoda ze nie mam skad zalatwic nowego zasilacza zeby sprawdzic
Wszystkie napięcia są poniżej lub na granicy zakresów. Sprawdź z tym co napisałem wcześniej.