Zawieszanie się komputera

Witam mam następujący problem z którym męczę się już z rok albo dwa lata i postanowiłem w końcu coś z tym zrobić, a więc opiszę ten problem.

Wygląda to tak : Gram w jakąś grę np. Flyff ( jest to gra MMORPG online) gram sobie z 15 minut i nagle komputer się zawiesza. Po jakiś 5 sekundach bez ruchu cały ekran robi się czarny i pozostaje w tej postaci jakieś kolejne 3 sekundy lub trochę więcej i wraca z powrotem do gry jakby nigdy nic. Od tego momentu zaczyna się to robić regularnie co jakieś 5 minut powtarza się to samo. Za którymś razem np. za 4 razem gdy się zacina … robi się czarny ekran i wraca do normalnej postaci tyle, że ekran z grą robi się biały i nie widać nic w grze. Jedynym wyjściem jest wyłączenie programu za pomocą ctrl+alt+del. (Gdy nie gram w żadną grę komputer funkcjonuje normalnie)

Screen białego ekranu : http://img197.imageshack.us/img197/2558/beztytuuaer.png

Mój sprzęt:

Typ procesora AMD Sempron, 1800 MHz (9 x 200) 3100+

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8U

Pamięć W sumie 1023 MB Kingston K DDR SDRAM

Karta Graficzna ATI RADEON 9600 PRO

Nazwa monitora Fujitsu Siemens ScaleoView C17-7

Zasilacz Moc : 350V

Czy jest to wina zasilacza - znaczy się czy potrzebny zasilacz o większej mocy … może ktoś miał już taki albo podobny problem.

Proszę bardzo o waszą pomoc…

Jaki dokładnie zasilacz? Marka i model?

Problemem może być przegrzewająca się karta, albo po prostu siada już.

1. Jakiej firmy zasilacz. Dużo od tego zależy… Moc to nie wszystko. Ale do tego sprzętu markowe 300W na miękko wystarcza.

2. Kartę graficzną sprawdzałeś na innym kompie? Próbowałes innych sterowników?

3. Masz jakieś urządzenia (karta sieciowa itp) na PCI?

Da się jakoś sprawdzić tą markę zasilacza bez rozkręcania komputera ?

Z tyłu komputera na wysokości zasilacza jest naklejka z napisem 230V czy to jest moc czy co innego?

Nie. Zdejmij bok kompa i na naklejce znamionowej powinno być.

A więc tak Zasilacz to Mustang 350V.

Hmm co do karty graficznej … to mam w planie przełożenie karty graficznej mojej siostry do mojego kompa … a sterowniki ściągnąłem dzisiaj nowe ale nic sie nie zmieniło

350W, nie V. Mustang to, delikatnie mówiąc, kupa. Podobnie jak Tracery, Codegeny i podobne. Nie wiem czy to jego wina, ale można go podejrzewać.

Sprawdzałeś temperatury w kompie? Procek, grafika i inne?

Zasilacze Mustanga o ile mnie pamięć nie myli to są na czarnej liście. Na pewno do wymiany, tylko czy to opłacalne to nie wiem. Sam mam starego kompa i zasilacz z czarnej listy ale nie wymieniam bo nie zainwestuję w niego już ani grosza. Wolę nowy kupić :wink:

To weź przełóż kartę od siostry i sprawdź bo być może twoja się sypie.

Sprawdź jeszcze temperatury np Everestem, napięcia też nim sprawdzisz.

Zabawa polega na tym że tak mi się dzieje od dnia kupna komputera … byłem pare razy z nim … trzymali go pare dni … coś tam niby naprawiali, ale i tak po jakimś czasie ciągle to samo.

Temperatura

WDC WD1200BB-22GUC0 35 °C (95 °F)

Ale nie tylko dysku. Podaj temperaturę procesora i grafiki. Oczywiście pod obciążeniem.

W Evereście jak wchodzę w czujnik to jest tylko ta temperatura podana i nic innego nie ma …

Ściągnij speedfana.

Ambient 31C

Remote1 66C

Remote2 29C

HD0 35C

Core 44C

Mi się wydaje że to wina temperatury jak powiedział kolega powyżej najlpepiej screena zrób tych temperatur i speedfana ściągnij… I ściągnij sobie jeszcze jakiś program żeby ci rozgrzał procka i szybko wtedy włącz gre i zobacz czy sie blokuje…

lub jest inna droga np. też mi się tak działo ale inaczej blokował się na 5 sek i odwieszał, zrobiłem tak odinstalowałem programy co mi były nie potrzebne i zrobiłem scan kompa przestało… Ale u ciebie tak może być od programów np co sie łącza z internetem lub czytają rejerstry komputera… Albo także może to być wina karty graficznej możesz mieć uszkodzoną.

http://img150.imageshack.us/img150/5036/beztytuu2a.png

proszę o to screen …

A everesta masz włączonego podczas grania bo widze że ta gra jest na konsoli (mam na myśli możesz minimalizować) jak masz włączonego to graj i patrz czy temp idzie bardzo do góry jeżeli tak to będziesz chyba musiał dodać dodatkowe chłodzenie grafy załatwić bo temp procka masz bardzo dobrą

Proszę tutaj jest kolejny screen tym razem z temperaturami z everesta …

http://img197.imageshack.us/img197/8593/beztytuuwnd.png

Ile może kosztować takiego dodatkowe chłodzenie do karty ?

A właśnie … wypróbowałem inną kartę graficzną na moim komputerze pograłem trochę i nic się nie zacinało … no niestety nie mogę mieć jej cały czas ponieważ ona ma pamięć 64mb, a więc w praktycznie żadną grę sobie nie pogram (a przynajmniej w te, w które bym chcial)