Zawieszanie sie komputera


(Manis) #1

Słuchajcie mam taki problem!!:

Podczas pracy kopmutera często on mi sie wyłącza. ALE nie w sęsie dosłownym. Polega to na tym, że wczystko jakby sie zawiesza:

Monitor jest czarny, nie dociera do niego sygnał z grafy, komp chodzi, lampki sie świecą obie cały czas, tak jak cd-rom też się lampka pali cały czas, tylko nic nie reaguje!. Naciskam wszystkie klawisze przyciski itp. i nic. Dopiero musze odłączyć kompa od prądu i włączyć spowrotem.

Co to może być??

Dzisiaj zrobiłem formata i tak jest po formacie też. Wczesniej też przeskanowałem go antywirusem i nic!! Wg. mnie wyląda to na sprzęt tylko jaki?? Zasilacz? RAM??

Pomórzcie


(Ford Fokus) #2

My to mamy wiedzieć? Napisz jaki masz.


(123448) #3

podaj pełną konfiguracje sprzętową komputera. może karta graficzna dobrze danych nie przetwarza do monitora lub to może być zasilacz lub coś innego :?

nikt tu wróżką nie jest :expressionless:


(Manis) #4

no to tak:

256 ram kingston

celeron 2,3 GB

radeon 9200 128/128

sound blaster 4.1

płyte główną mam solteka sl-85dr3-c

segate baracuda 7


(123448) #5

komputer się wyłącza podczas pracy czy się restartuje? restart może być powodowany błędem zasilacza (dziś miałem 2 razy ten problem :stuck_out_tongue: ) lub przeciążeniem komputera. oczywiście też wirus może to powodować. jak możesz to wklej log z hijack this. podaj troche przykładów podczas pracy czego, jak i kiedy staje ci się problem.


(Manis) #6

niewiem o co chodzi :?

a tak po za tym to sam nie wiem kiedy to sie dzieje. czasami jest tak że po kilka godzin nic sie nie dzieje a czasami jest tak że to sie dzieje co chwila.

problem jest taki, że siedze przy kompie a nagle monitor gaśnie i komp na nic nie reaguje naciskam klawisz POWER albo Reset i nic on ciągle chodzi i nic nie reaguje. prąd jest bo chodzi ale nic nie działa nie ma monitor sygnału od grafy, cd rom nie chcesie wysunac nic po prostu nic. I wtedy odłaczam kabel z pradu czekam chwile podłączam i włączam kompa i działa normalnie. to zaczęło mi się robić ok 2 tygodni temu.


(Qbek50) #7

poczytaj 8)

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654


(Manis) #8

No to tak wygląda.


(JNJN) #9

A sprawdzałeś temperatury wszystkiego,CPU,GPU dysku i chipa płyty.

Wgraj program Everest i zakładka komputer i czujnik.

Dodatkowo palec na każdym elemencie i ma nie parzyć.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183

Reset biosu baterią - wyjmij na 30 minut i ustaw bios na standard,posiłkuj się książką do płyty głównej.

Konserwacja kompa - porządna.

Pamięć sprawdź na błędy,memtest86 - ma być zero błędów,lub pożycz jedną dobrą kość i załóż i sprawdź.

Zasilacz podmień na mocniejszy i sprawdź.

Sprawdź kartę grafiki na innym kompie.


(Manis) #10

oki dzieki serdeczne za rady.

Pamiec ram sprawdzałem juz programem memtest i nic

sprawdze jeszcze grafe i zasilacz.

Tylko martwi mnie to że wsystko dobrze działało bo tego kompa mam już ok 2 lata i było wporzo tylko jakoś tak 2 tygodnie temu to sie zaczęło dziać

Pozdro


edit:

sprawdziłem kompa tym programem i tak:

płyta głowna ok 31-32 stopni celcjusza

procesor do 40 stopni

dysk ok 32-35 stopni