Zawieszanie się komputera

Cześcik:D

Otóż, na wstępie podam konfig kompa:

Procek - AMD Athlon 1 Ghz

Ram - 512MB

Dysk - 40GB

Karta graf. - NVIDIA GeForce2 32MB

No i tak, z moim dyskiem to już było tak, że wykrywa na nim jakieś realokowane sektory ale naprawiałem to tym programem MHDD regenerator - i zawieszanie się kompa zaczęło się jakby właśnie po tym… ale nie jestem pewien. Bo wcześniej miałem włożoną karte grafiki 64MB i na niej nawet BIOS nie mógł wystartować, a jak włożyłem tę 32MB to BIOS startuję ale podczas pracy również się komp zawiesza, pozostaje wtedy reset, no i sprawdzałem nawet kości ramu w każdym slocie ale też to samo, więc te zawieszki mogą być poprostu przez dysk ?

Zasilacz? Marka model moc? Pokaż Smart dysku z programu HD tune z zakładki health.

Aj zapomniałem o zasilaczu:D jest to IMPET400 i ma bodajże 300wat, wiem że ten model jest na czarnej liście, ale z nim kłopotów nie było więc akurat przez niego były by te zawieszki ?

A tu smart dysku:

http://zapodaj.net/f290aa1df26bf.bmp.html

Ale właściwie co by innego było ? skoro dysk ma te sektory to może przez niego… hmm…

Jeśli to dysk Seagate to Smart nie jest taki zły. Co prawda masz sektory realokowane ale według SMART nie powinny być widoczne bady. Jak chcesz to sobie przeskanuj HDTune z z zakladki Error Scan i jak po skończeniu nie będzie czerwonych kwadracików tylko same zielone . To się sam przekonasz naocznie. Jak używałeś MHDD to skanowałeś może to powinieneś mieć dokładnie przedstawione czy są sektory o zwiększonym czasie dostępu blisko 500 mms. Są przedziały jak się mają sektory czasach dostępu mniejszych jak :100, 200, 300, 400, i 500. To wtedy masz dokladniejszy obraz stanu dysku.

A zawieszenie komputera może być z różnych przyczyn . Zobacz czy nie masz na płycie kondensatory wypuchłe, sprawdzaleś jakie masz temperatury podzespołów: procesora , grafiki, czy napięcia poszczególnych lini są w normie. Sprawdzałeś system na obecność wirusów.

Wyników z MHDD nie posiadam już:)

temperatury są ok, dysk osiąga do 40 C , reszta podzespołów też niema wysokich. A co do wirusów to raczej nie przez nie, bo miałem antywira i nie było wirusów a komp łapał zwiechy.

A co do napięć to nie wiem, mogę dać jakiegoś screena z jakiegoś programu ?

Kondensatory nie są spuchnięte, bo dokładnie wszystko sprawdzałem…

Napięcia najlepiej jakbyś pomierzył miernikiem w stanach: spoczynku i pod obciążeniem . Bo z tymi programami to różnie bywa ale mimo to pokaż screena , nawet może z dwóch programów bo na jednym się opierać to nie miernik to np;http://www.dobreprogramy.pl/HWiNFO32,Program,Windows,15982.html

http://www.dobreprogramy.pl/HWMonitor,P … 33495.html

albo inne dwa z działu

http://www.dobreprogramy.pl/Identyfikac … ws,85.html

Jeśli napięcia na dwóch programach będą nie w normie a choćby nawet to i tak nie będzie pewne czy takie jest rzeczywiście jak nie sam to poprosić kogoś żeby zmierzył miernikiem .

To jest screen z programu HW32:

http://zapodaj.net/4a8288cfc4cf8.jpg.html

A ten z HWMonitor:

http://zapodaj.net/4210914af4373.jpg.html

I jak ?

Napięcie z lini dodatnich na obu programach na lini 3.3 volt masz na dolnej granicy 3.14 volt. I biorąc pod uwagę błąd pomiarowy może być rzeczywiste niższe od minimalnego normy . A na ujemnych napięciach każdy z programów pokazuje nie w normie. Raczej masz płytę główną a nawet cały komputer biorą pod uwagę parametry dosyć wiekowy dobrych parę lat to chyba wykorzystuje linie napięć ujemnych więc trzeba wziąć je pod uwagę a nie są w normie.

1. Dopuszczalna tolerancja napięć wg normy ATX:

Napięcie —|-- Wahanie --|— Min. ----|— Max. —|

+3,3V ------|------ 5% ------|— 3,14V --|— 3,46V --|

+5,0V ------|------ 5% ------|— 4,75V --|— 5,25V --|

–5,0V ------|----- 10% ------|— 4,50V --|— 5,50V --|

+12,0V -----|------ 5% ------|-- 11,40V–|-- 12,60V --|

–12,0V -----|----- 10% ------|-- 10,80V -|-- 13,20V --|

Możesz porównać i się przekonać. Daję linka jak mierzyć napięcia i jakie kolory mają przewody na poszczególne linie włącznie z ujemnymi w twoim przypadku pomiar-standardowych-napiec-zasilaczu-t64002.html . Te duże wtyczki 20 czy 24 pin ale u ciebie raczej ten z mniejszą ilością pin jest trudniej zmierzyć z racji że dużo przewodów i gorzej wciśnąć sondy pomiarowe z obawą żeby nie zrobić zwarcia. Bo na mniejszych np. molex to i ty byś sobie poradził . Za nim z organizujesz żeby pomierzyć napięcia miernikiem sam czy z czyjąś pomocą. Pisałeś w pierwszym poście że wymieniałeś kartę graficzną to odinstalowałeś stery do starej grafiki za nim włożyłeś drugą?. Zobacz czy w menedżer urządzeń nie masz jakiś pytajników. Masz zainstalowane stery od chipsetu płyty głównej, może trzeba zainstalować nowszy dostępny sterownik do grafiki. Patrzyłeś w specyfikację płyty głównej ile co maksymalnie może obsłużyć. Zobacz w menedżer zadań windows Alt-Ctrl-Del w zakładce wydajność ile pisze pamięci fizycznej przy razem czy jest większa od pamięci zadeklarowanej też przy razem.

Hmm…

Właśnie nie odinstalowywałem żadnych sterowników po wymianach kart graficznych:) , a w menadżerze urządzeń są dwa pytajniki, jeden jest przy Kontroler magistrali zarządzania systemem a drugi przy Kontrolery sieci , więc sterowników widzę że brakuje…

A co do mierzenia - to niestety nie posiadam żadnego miernika jak i żaden z moich znajomych żebym mógł pożyczyć, ale też nie mierzyłem jeszcze więc trochę miałbym ‘‘pietra’’ że tak powiem.:smiley:

A dodam jeszcze, że zdarza się taki objaw, podczas pracy komputera ten gaśnie, tzn. monitor gaśnie i nie mruga dioda H.D.D, tylko słychać samą pracę wiatraczków jak i świeci sama dioda ta na zielono. Czyli sądząc to zasilacz też coś tu pewnie robi nie tak…

Najprościej to popytaj czy ktoś ze znajomych nie rozbudowywał kompa i wymieniał zasilacz na mocniejszy a stary ma na zbyciu bo tobie wystarczy 300 Watowy spokojnie na ten sprzęt.

Nie masz do tego komputera płytek ze sterownikami bo z tego co piszesz to nie masz zainstalowane stery od płyty głównej od chipsetu zaczynając i dlatego masz braki pytajniki w menedżer urządzeń. Jak to jest komputer wiekowy to ciekawe czy znajdzie stery w necie do płyty głównej i grafiki. Czyli musi być podany model płyty głównej i karty graficznej żeby mozna było poszukać w necie chyba że masz na płytkach. Z tych programów co wyświetlało napięcia w jednym w tle było zasłonięte identyfikacje sprzętu to właśnie spisać jakie modele i starać się wyszukać w necie sterowniki.

Najpierw zainstaluj brakujące sterowniki.

No po wgraniu systemu zainstalowałem sterowniki SiS Audio Driver dla mojej płyty głównej. Moja płyta to ECS-K7S6A , a co do sterów karty to raczej nie trzeba, bo jakoś niedawno zainstalowałem stery NVIDII to mi coś się psuło z obrazem i musiałem odinstalować te stery.

No nie wiem czy znajomy któryś miałby zasilacz jakiś…

Skoro zainstalowałem jakieś stery od płyty to nie powinno być pytajników, chyba że złe ? może któryś z Was podrzuci mi linka do prawidłowych sterów dla mojego chipsetu ?:slight_smile:

Dodane 10.08.2012 (Pt) 17:21

No a teraz podczas pracy dysk tak jakby stuka, w nim coś w środku, czyli pogarsza się sytuacja…

Dodane 14.08.2012 (Wt) 18:19

To jest nagranie tego strzelania:D

http://www.sendspace.pl/file/4041045a0cafc1b79310e56

Dość mocno to stuka…