No i tak, z moim dyskiem to już było tak, że wykrywa na nim jakieś realokowane sektory ale naprawiałem to tym programem MHDD regenerator - i zawieszanie się kompa zaczęło się jakby właśnie po tym… ale nie jestem pewien. Bo wcześniej miałem włożoną karte grafiki 64MB i na niej nawet BIOS nie mógł wystartować, a jak włożyłem tę 32MB to BIOS startuję ale podczas pracy również się komp zawiesza, pozostaje wtedy reset, no i sprawdzałem nawet kości ramu w każdym slocie ale też to samo, więc te zawieszki mogą być poprostu przez dysk ?
Aj zapomniałem o zasilaczu:D jest to IMPET400 i ma bodajże 300wat, wiem że ten model jest na czarnej liście, ale z nim kłopotów nie było więc akurat przez niego były by te zawieszki ?
Jeśli to dysk Seagate to Smart nie jest taki zły. Co prawda masz sektory realokowane ale według SMART nie powinny być widoczne bady. Jak chcesz to sobie przeskanuj HDTune z z zakladki Error Scan i jak po skończeniu nie będzie czerwonych kwadracików tylko same zielone . To się sam przekonasz naocznie. Jak używałeś MHDD to skanowałeś może to powinieneś mieć dokładnie przedstawione czy są sektory o zwiększonym czasie dostępu blisko 500 mms. Są przedziały jak się mają sektory czasach dostępu mniejszych jak :100, 200, 300, 400, i 500. To wtedy masz dokladniejszy obraz stanu dysku.
A zawieszenie komputera może być z różnych przyczyn . Zobacz czy nie masz na płycie kondensatory wypuchłe, sprawdzaleś jakie masz temperatury podzespołów: procesora , grafiki, czy napięcia poszczególnych lini są w normie. Sprawdzałeś system na obecność wirusów.
temperatury są ok, dysk osiąga do 40 C , reszta podzespołów też niema wysokich. A co do wirusów to raczej nie przez nie, bo miałem antywira i nie było wirusów a komp łapał zwiechy.
A co do napięć to nie wiem, mogę dać jakiegoś screena z jakiegoś programu ?
Kondensatory nie są spuchnięte, bo dokładnie wszystko sprawdzałem…
Napięcia najlepiej jakbyś pomierzył miernikiem w stanach: spoczynku i pod obciążeniem . Bo z tymi programami to różnie bywa ale mimo to pokaż screena , nawet może z dwóch programów bo na jednym się opierać to nie miernik to np;http://www.dobreprogramy.pl/HWiNFO32,Program,Windows,15982.html
Jeśli napięcia na dwóch programach będą nie w normie a choćby nawet to i tak nie będzie pewne czy takie jest rzeczywiście jak nie sam to poprosić kogoś żeby zmierzył miernikiem .
Napięcie z lini dodatnich na obu programach na lini 3.3 volt masz na dolnej granicy 3.14 volt. I biorąc pod uwagę błąd pomiarowy może być rzeczywiste niższe od minimalnego normy . A na ujemnych napięciach każdy z programów pokazuje nie w normie. Raczej masz płytę główną a nawet cały komputer biorą pod uwagę parametry dosyć wiekowy dobrych parę lat to chyba wykorzystuje linie napięć ujemnych więc trzeba wziąć je pod uwagę a nie są w normie.
Możesz porównać i się przekonać. Daję linka jak mierzyć napięcia i jakie kolory mają przewody na poszczególne linie włącznie z ujemnymi w twoim przypadku pomiar-standardowych-napiec-zasilaczu-t64002.html . Te duże wtyczki 20 czy 24 pin ale u ciebie raczej ten z mniejszą ilością pin jest trudniej zmierzyć z racji że dużo przewodów i gorzej wciśnąć sondy pomiarowe z obawą żeby nie zrobić zwarcia. Bo na mniejszych np. molex to i ty byś sobie poradził . Za nim z organizujesz żeby pomierzyć napięcia miernikiem sam czy z czyjąś pomocą. Pisałeś w pierwszym poście że wymieniałeś kartę graficzną to odinstalowałeś stery do starej grafiki za nim włożyłeś drugą?. Zobacz czy w menedżer urządzeń nie masz jakiś pytajników. Masz zainstalowane stery od chipsetu płyty głównej, może trzeba zainstalować nowszy dostępny sterownik do grafiki. Patrzyłeś w specyfikację płyty głównej ile co maksymalnie może obsłużyć. Zobacz w menedżer zadań windows Alt-Ctrl-Del w zakładce wydajność ile pisze pamięci fizycznej przy razem czy jest większa od pamięci zadeklarowanej też przy razem.
Właśnie nie odinstalowywałem żadnych sterowników po wymianach kart graficznych:) , a w menadżerze urządzeń są dwa pytajniki, jeden jest przy Kontroler magistrali zarządzania systemem a drugi przy Kontrolery sieci , więc sterowników widzę że brakuje…
A co do mierzenia - to niestety nie posiadam żadnego miernika jak i żaden z moich znajomych żebym mógł pożyczyć, ale też nie mierzyłem jeszcze więc trochę miałbym ‘‘pietra’’ że tak powiem.
A dodam jeszcze, że zdarza się taki objaw, podczas pracy komputera ten gaśnie, tzn. monitor gaśnie i nie mruga dioda H.D.D, tylko słychać samą pracę wiatraczków jak i świeci sama dioda ta na zielono. Czyli sądząc to zasilacz też coś tu pewnie robi nie tak…
Najprościej to popytaj czy ktoś ze znajomych nie rozbudowywał kompa i wymieniał zasilacz na mocniejszy a stary ma na zbyciu bo tobie wystarczy 300 Watowy spokojnie na ten sprzęt.
Nie masz do tego komputera płytek ze sterownikami bo z tego co piszesz to nie masz zainstalowane stery od płyty głównej od chipsetu zaczynając i dlatego masz braki pytajniki w menedżer urządzeń. Jak to jest komputer wiekowy to ciekawe czy znajdzie stery w necie do płyty głównej i grafiki. Czyli musi być podany model płyty głównej i karty graficznej żeby mozna było poszukać w necie chyba że masz na płytkach. Z tych programów co wyświetlało napięcia w jednym w tle było zasłonięte identyfikacje sprzętu to właśnie spisać jakie modele i starać się wyszukać w necie sterowniki.
No po wgraniu systemu zainstalowałem sterowniki SiS Audio Driver dla mojej płyty głównej. Moja płyta to ECS-K7S6A , a co do sterów karty to raczej nie trzeba, bo jakoś niedawno zainstalowałem stery NVIDII to mi coś się psuło z obrazem i musiałem odinstalować te stery.
No nie wiem czy znajomy któryś miałby zasilacz jakiś…
Skoro zainstalowałem jakieś stery od płyty to nie powinno być pytajników, chyba że złe ? może któryś z Was podrzuci mi linka do prawidłowych sterów dla mojego chipsetu ?
– Dodane 10.08.2012 (Pt) 17:21 –
No a teraz podczas pracy dysk tak jakby stuka, w nim coś w środku, czyli pogarsza się sytuacja…