Panowie lub Panie, mam problem raczej dla dr House ale związany z laptopem, mianowicie:
Zacina mi się laptop podczas oglądania filmu/serialu w formacie .avi:
- podczas zawieszenia mogę jeździć kursorem myszki
- otwierać menu start, inne okna np. mój komputer
- włączyć/wyłączyć tryb pełno ekranowy w odtwarzaczu filmu
- zawieszenie trawa ok 1 minuty
- podczas zawieszenia upływa zegar z czasem trwania filmu
- film zawiesza się w każdym odtwarzaczu (testowane WMP12 i WMClassic)
- podczas zawieszenia zużycie procesora jest minimalne 2%
- w menadżerze urządzeń żaden proces wtedy nie jest zawieszony
- zawieszanie występuje na każdym filmie/serialu 43 minutowym i to kilkakrotnie w nierównych odstępach
- podczas zawieszenia nie mogę zamknąć odtwarzacza, zrobić pause ani stop
Parametry laptopa takie jak w podpisie. Standardowo miałem wgraną Vistę Home Premium 32, teraz mam od 4 miesięcy Windows 7 professional 32bity z msdnaa.
Na Viście ten problem nie występował, w Viście zanikał mi dźwięk w całym systemie ale nie ważne.
Nie mogę sobie z tym problem poradzić dlatego wykonałem reinstalacje systemu:
po reinstalacji, zainstalowaniu sterowników z płyty dołączanej do laptopa co prawda do Visty ale działają, od razu uruchomiłem film/serial w WMP12 i problem nadal jest ten sam.
Później zainstalowałem K-lite Pack Full 5.8.0 (domyślne ustawienia) problem nadal występuje ten sam, nawet na odtwarzaczu dołączonym do K-lite czyli WMClassic.
Ściąłem film/serial w formacie .rmvb ( legalne żeby nikt się nie czepiał, już emitowane w polskiej telewizji) i tam ten problem nie występuje. A oglądałem ponad 10 odcinków.
Zawieszające się filmy oglądałem na stacjonarnym odtwarzaczu DVD i na komputerze stacjonarny i wszytko jest ok.
Temperatury podzespołów laptopa normalne.
W menadżerze urządzeń brak konfliktów sprzętowych.
Podsumowując:
Problem występuje nawet na “świeżym” systemie po reinstalacji więc to na pewno nie infekcja, a system legalny z msdnaa.
Identyczne kodeki mam zainstalowane na drugim komputerze i tam jest wszystko ok.
Profilaktycznie system przeczyszczony ccleaner, rejestr też.
Żadne inne problemy nie występują laptop działa bardzo dobrze, a mam go 2 lata.
Indeks wydajności systemu 3,3
Mam zainstalowane aktualne sterowniki do karty graficznej 195.62 WHQL z 2009.12.04
Proszę o pomoc