Zawieszanie się laptopa

Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z zawieszającym się laptopem. Jak oglądam jakiś film, gram w gry czy przeglądam internet wszystko jest ok. Jak tylko zostawię go na kilka minut (czasem wystarcza 2 czasem nic się nie dzieje po 10) ekran jest czarny i nie reaguje na nic. Pomaga tylko restart długi przytrzymanie przycisku zasilania. Często podczas tego zawieszenia słychać, wentylatory pracują na max ale nie zawsze. To samo robił zarówno na Windows 8, 10 i teraz na 11. Nie pomogło żadne czyszczenie z kurzu ani zmiana dysku SSD na nowy. Ktoś wie co może być nie tak?

Jaki to model, specyfikacja.
Jaka wersja BIOS

Może jest problem z ACPI. Wyłącz wszystkie funkcje oszczędzania energii i usypiania. Usypianie, wyłączenie ekranu, wyłączanie dysku itp. znajdziesz je wpisując w pasek wyszukiwania w systemie Windows słowo „zasilania”.

Sprawdź czy producent nie wydał poprawki dla BIOSu.
Przetestuj komputer odpalając z pendrive z Linuksem.

Udało się naprawić zanim zaakceptowali post :sweat_smile:. Wasabi1084 miałeś rację. Przestawiłem opcje odłączenia zasilania dysku i jeszcze kilka innych z maxymalnego oszczędzania na średnie i problem zniknął.
Dzięki za odpowiedzi :slightly_smiling_face:

Tak czy inaczej, warto sprawdzić, czy jest aktualizacja BIOSu bo problemy z ACPI to dosyć częste niedociągnięcia producentów i całkiem często w aktualizacjach są wydawane do tego łatki.

Sprawdzałem i nic nowszego niż jest nie wypuścili od dawna (Lenovo 720-15IKB). Widocznie tylko coś mu z tym zasilaniem nie grali i teraz poszedł na współpracę :slightly_smiling_face: