Zawieszanie się systemu pixele na ekranie


(Seba12ster) #1

Witam od ostatniego czasu komputer dostał szału zaczęło się to od bluescreen’a szukałem rozwiązania ale podczas tego komputer zawieszał się system czyli ze podczas korzystania użytkowania nagle obraz jak by to nazwać zmieniał kolor pojawiały się różowe pixele na pasku niebieskie ciemniejsze jak by ktoś sprejem z paint’a pomalował. Myślałem ze to wina systemu więc zmieniłem na Windows 8 było to samo choć czasami nawet podczas ładowania systemu zatrzymywał się i później sam resetował. Teraz jestem na win XP ponieważ działa mi na trybie awaryjnym, sprawdzałem nawet Ubuntu ale przy wybieraniu czy zainstalować zawieszało się pixele się pojawiały i nie mogłem nic zrobić tylko czekać aż się zresetuje lub samemu zresetować. Do tego czasu sprawdzałem pamięć za pomocą memtest 0 problemów S.M.A.R.T dysku też wykonałem nic nie wskazywało na problem, ale pokaże wyniki.

HD Tune: Hitachi HDT725032VLA Benchmark

Transfer Rate Minimum : 35.3 MB/sec

Transfer Rate Maximum : 73.4 MB/sec

Transfer Rate Average : 60.4 MB/sec

Access Time : 14.2 ms

Burst Rate : 176.1 MB/sec

CPU Usage : 5.6%

HD Tune: Hitachi HDT725032VLA Health

ID Current Worst ThresholdData Status

(01) Raw Read Error Rate 100 100 16 0 Ok

(02) Throughput Performance 100 100 50 0 Ok

(03) Spin Up Time 159 159 24 13631751 Ok

(04) Start/Stop Count 100 100 0 1272 Ok

(05) Reallocated Sector Count 100 100 5 0 Ok

(07) Seek Error Rate 100 100 67 0 Ok

(08) Seek Time Performance 100 100 20 0 Ok

(09) Power On Hours Count 99 99 0 7041 Ok

(0A) Spin Retry Count 100 100 60 0 Ok

(0C) Power Cycle Count 100 100 0 1255 Ok

(C0) Power Off Retract Count 99 99 0 1493 Ok

(C1) Load Cycle Count 99 99 0 1493 Ok

(C2) Temperature 142 142 0 720938 Ok

(C4) Reallocated Event Count 100 100 0 0 Ok

(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok

(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 253 0 5 Ok

Power On Time : 7041

Health Status : Ok

Nie wiem co jest czego winne jeśli ktoś wie w czym problem to proszę o pomoc.


(Agatonster) #2

whatek ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.


(misza_88) #3

Prawdopodobnie uszkodzona karta graficzna. Sprawdź na innej karcie czy będzie działo się to samo.


(n0rmal) #4

Miałem bardzo podobnie, jak przestał mi się wentylator kręcić na grafice. Przez klika dni chodziła bez chłodzenia co

skutkowało trwałym uszkodzeniem. Jak masz możliwość to sprawdź temperaturę GPU przez jakiś soft, ewentualnie

zerknij do obudowy.