Zawieszanie się systemu

Witam,

Kto mi powie o co chodzi z tym moim zawieszaniem systemu? Komputer nowy i takie przypadłości… Na starym nie miałem kłopotu z takimi ustawieniami Chrome a tu ewidentnie coś nie trybi bo jak zamknę przeglądarkę wszystko wraca do normy. I dzieje się tak w różnych sytuacjach.

Czy to może być wina procesora Ryzen 7 7700 w obsłudze tej przeglądarki? To moja ulubiona i nie mam nic innego.

Bardzo skąpo udzieliłeś nam informacji o swoim sprzęcie i oprogramowaniu - możemy pobawić się tylko w „zgaduj-zgadula” no chyba, że ktoś na forum na kryształową kulę.

1. może złapałeś jakiegoś wirusa, został zainstalowany razem z jakimś dodatkiem do Chrome?
  2. ten dodatek do Chrome to może być koparka kryptowalut?
  3. usuń wszystkie dodatki do Chrome i popracuj trochę na czysto
  4. sprawdziłeś system jakimś antywirusem?
  5. sprawdziłeś czy coś jest zapisane w Dzienniku zdarzeń?
  6. przy zawieszeniu jest jakiś komunikat?
  7. „nie mam nic innego” - to może już jest ten czas aby wypróbować jakąś inną przeglądarkę?
  8. komputer jest faktycznie nowy ze sklepu czy kupowany od kogoś z drugiej ręki?

Może w wersji 137 Google skopało akcelerację sprzętową i wygodniej im będzie zwalić winę na AMD.

no i dalej:
9) wyłącz akcelerację sprzętową w przeglądarce
10) sterowniki od grafiki są najnowsze?

Jedyne błędy jakie mam to w/w,
zastosowałem się do rad i nawet nieaktywne rozszerzenia usunięte

Zainstaluj google-chrome-unstable to będzie stabilnie :grinning: :nauseated_face: :rage:

To chyba ta integra tak pracuje

Zintegrowana karta graficzna w Ryzenie powinna działać normalnie z Chrome.
Sugeruję sprawdzić, czy BIOS jest nowy, bo w między czasie sporo producenci poprawiali. Czy sterowniki są nowe, oraz przetestować pamięć i kartę graficzną, żeby mieć pewność, że to nie jakieś problemy sprzętowe.

Uruchom Win+R, wpisz services.msc i zatrzymaj usługę Device Association Service (Usługa kojarzenia urządzeń). Zobacz czy to pomaga.

Przetestowałem drugi raz FunMarkien i OCCT - ten drugi okazał się bardziej wszechstronny i VRAM z błędami. Już zgłoszona reklamacja…

Aktualizacja:
26.05 - nie uznali reklamacji, procesor niby sprawny i nie wykazywał u nich tych błędów w OCCT a dziś testowałem i jest to…

Wyłaczenie EXPO nic nie daje

Czy sklep może sobie lecieć w Karolka :smiley:

Przetestować RAM za pomocą Memtest z pendrive.
Przecież pamięć grafiki jest w zintegrowanej karcie przydzielana z RAM, więc jak się sypie, to będzie wywalało błędy VRAM.

Masz jedną, czy dwie kości?

dwie

To wyjmij jedną, i przetestuj sobie nawet tym OCCT, tak na początek.

OCCT przeszło bez problemu test pamięci

Ile masz slotów RAM ?

4 sloty, czy najpierw przetestować

Skoro masz 4 sloty, możesz spróbować wsadzić jedną z kości tak, aby działało, bez duala, czyli nie tak jak masz oznaczone na płycie, tylko wsadź jedną kość w inny slot, np. 1. Przetestuj tak, żeby dojść do sytuacji, że memtest nie będzie wywalał błędów.

Ok a czemu takie zmiany w ustawieniach kości, he

Pierwszy przebieg czysty
Drugi: total 0, ecc 0
Trzeci total 0, ecc 0
Czwarty total 0, ecc 0

Zrób testy z pamięcią RAM gdy jest wsadzona w trybie Dual jak ci skończy.

Jak będzie sypać błędami, to wsadź ponownie tak, jak działa ok. i spróbuj pobrać najnowszy BIOS. Aktualizacje robisz z pendrive.