Kto mi powie o co chodzi z tym moim zawieszaniem systemu? Komputer nowy i takie przypadłości… Na starym nie miałem kłopotu z takimi ustawieniami Chrome a tu ewidentnie coś nie trybi bo jak zamknę przeglądarkę wszystko wraca do normy. I dzieje się tak w różnych sytuacjach.
Czy to może być wina procesora Ryzen 7 7700 w obsłudze tej przeglądarki? To moja ulubiona i nie mam nic innego.
Bardzo skąpo udzieliłeś nam informacji o swoim sprzęcie i oprogramowaniu - możemy pobawić się tylko w „zgaduj-zgadula” no chyba, że ktoś na forum na kryształową kulę.
może złapałeś jakiegoś wirusa, został zainstalowany razem z jakimś dodatkiem do Chrome?
ten dodatek do Chrome to może być koparka kryptowalut?
usuń wszystkie dodatki do Chrome i popracuj trochę na czysto
sprawdziłeś system jakimś antywirusem?
sprawdziłeś czy coś jest zapisane w Dzienniku zdarzeń?
przy zawieszeniu jest jakiś komunikat?
„nie mam nic innego” - to może już jest ten czas aby wypróbować jakąś inną przeglądarkę?
komputer jest faktycznie nowy ze sklepu czy kupowany od kogoś z drugiej ręki?
Zintegrowana karta graficzna w Ryzenie powinna działać normalnie z Chrome.
Sugeruję sprawdzić, czy BIOS jest nowy, bo w między czasie sporo producenci poprawiali. Czy sterowniki są nowe, oraz przetestować pamięć i kartę graficzną, żeby mieć pewność, że to nie jakieś problemy sprzętowe.
Przetestować RAM za pomocą Memtest z pendrive.
Przecież pamięć grafiki jest w zintegrowanej karcie przydzielana z RAM, więc jak się sypie, to będzie wywalało błędy VRAM.
Skoro masz 4 sloty, możesz spróbować wsadzić jedną z kości tak, aby działało, bez duala, czyli nie tak jak masz oznaczone na płycie, tylko wsadź jedną kość w inny slot, np. 1. Przetestuj tak, żeby dojść do sytuacji, że memtest nie będzie wywalał błędów.