Korzystam z klienta pocztowego Mozilla Thunderbird 3.1.1. Jednak już od poprzednich wersji TB miałem ten sam kłopot z programem. W programie mam skonfigurowane 4 konta pocztowe i właśnie podczas łączenia się z nimi i pobierania nowych maili, zaraz po uruchomieniu Thunderbirda, program się wiesza. Jaka może być przyczyna zawieszania się Thunderbirda? Jest to irytujące! Gdy zaczęły pojawiać się te zawieszenia Thunderbirda, zacząłem korzystać z „poczty usługi Windows Live”i tutaj wszystko odbywa się bardzo dobrze. Oba programy mają swoje zalety, ale wszystko było i w TB kiedyś dobrze (chyba do wersji 3.0). Co trzeba do ustalenia przyczyn zawieszeń Thunderbirda? Proszę nie kazać mi korzystać z Google. Przerabiałem to. Instalacja nowej wersji nie pomogła. Nie pomogło wyłączenie „Indeksowanie wiadomości i wyszukiwanie”. Zawiesza się nawet w trybie awaryjnym. Mój Thunderbird nie ma żadnych dodatków.
Laptop -ASUS; Procesor- Pentium Dual-Core T4300@2,1GHz; OS – Windows 7 HP / 64 bit: HDD – 500GB, Pamięć – 4GB
P.S. Czasem pomaga anulowanie łączenia z kontami pocztowymi i potem łączenie się z nimi pojedynczo. Było też tak, że program zawiesił się na łączeniu z następnym (drugim) kontem pocztowym. Gdy nic nie pomoże, zostanie mi tylko jedna opcja. Jest to odinstalowanie TB i korzystanie z klienta pocztowego z Microsoftu. Do dziurawych starszych wersji nie chciałby wracać. Proszę o pomoc.
Spróbuj wrócić do wersji 3.1 i przetestuj czy nadal będzie efekt zawieszania. Dodatkowo spróbuj również jak uruchomisz TB - > wybierz poszczególne katalogi : Odebrane, Wysłane itp - prawy przycisk myszki i “Porządkuj”.
Pokolej sprawa ma się tak: starsze wersje od 3.1.1 mją lukę, o której wspomniałem poprzednim razem. Te starsze wersje nie wieszają się, ale są dziurawe. TB 3.1.1 nadal się wiesza, bo właśnie znowu ją próbowałem. W “Centrum akcji” nic nie ma o tym problemie. Próbowałem program uruchamiać w zgodności ze starszymi Windowsami. Bez rezultatu. W rapotowaniu błędów Windows jest taki wpis: Nazwa dziennika:Application
Źródło: Application Hang
Data: 2010-07-23 13:53:30
Identyfikator zdarzenia:1002
Kategoria zadania:(101)
Poziom: Błędy
Słowa kluczowe:Klasyczny
Użytkownik: Nie dotyczy
Komputer: Gama-Komputer
Opis:
Program thunderbird.exe w wersji 1.9.2.3846 zatrzymał interakcję z systemem Windows i został zamknięty. Aby zobaczyć, czy jest dostępnych więcej informacji dotyczących tego problemu, sprawdź historię problemu w panelu sterowania Centrum akcji.
Dziękuję za pomoc. Już w 4 próbach TB 3.1.1 się nie zawiesił. Ostatecznie pomogło wyłączenie opcji “sprawdzaj podczas uruchomiania, czy są nowe wiadomości” w “konfiguracji serwera” w" konfiguracji konta pocztowego" w zakladce - Narzędzia. Włączoną opcję powyższą zostawiłem na jednym serwerze a na pozostałych trzech wyłączyłem. Myślę, że można zamknąć temat. Chyba, że ma ktoś pomysł, na łączenie się i pobieranie wiadomości z wszystkich kont jednocześnie, bo tak było na starszych wersjach TB.