Zawieszanie się Thunderbirda 3.1.1 podczas łączenia

Witam!

Korzystam z klienta pocztowego Mozilla Thunderbird 3.1.1. Jednak już od poprzednich wersji TB miałem ten sam kłopot z programem. W programie mam skonfigurowane 4 konta pocztowe i właśnie podczas łączenia się z nimi i pobierania nowych maili, zaraz po uruchomieniu Thunderbirda, program się wiesza. Jaka może być przyczyna zawieszania się Thunderbirda? Jest to irytujące! Gdy zaczęły pojawiać się te zawieszenia Thunderbirda, zacząłem korzystać z „poczty usługi Windows Live”i tutaj wszystko odbywa się bardzo dobrze. Oba programy mają swoje zalety, ale wszystko było i w TB kiedyś dobrze (chyba do wersji 3.0). Co trzeba do ustalenia przyczyn zawieszeń Thunderbirda? Proszę nie kazać mi korzystać z Google. Przerabiałem to. Instalacja nowej wersji nie pomogła. Nie pomogło wyłączenie „Indeksowanie wiadomości i wyszukiwanie”. Zawiesza się nawet w trybie awaryjnym. Mój Thunderbird nie ma żadnych dodatków.

Laptop -ASUS; Procesor- Pentium Dual-Core T4300@2,1GHz; OS – Windows 7 HP / 64 bit: HDD – 500GB, Pamięć – 4GB

P.S. Czasem pomaga anulowanie łączenia z kontami pocztowymi i potem łączenie się z nimi pojedynczo. Było też tak, że program zawiesił się na łączeniu z następnym (drugim) kontem pocztowym. Gdy nic nie pomoże, zostanie mi tylko jedna opcja. Jest to odinstalowanie TB i korzystanie z klienta pocztowego z Microsoftu. Do dziurawych starszych wersji nie chciałby wracać. Proszę o pomoc.

Spróbuj wrócić do wersji 3.1 :wink: i przetestuj czy nadal będzie efekt zawieszania. Dodatkowo spróbuj również jak uruchomisz TB - > wybierz poszczególne katalogi : Odebrane, Wysłane itp - prawy przycisk myszki i “Porządkuj”.

Pozdrawiam

U mnie żadna wersja nie powodowała takich błędów, nawet przenoszenie między różnymi maszynami z różnymi maszynami!

Pokolej sprawa ma się tak: starsze wersje od 3.1.1 mją lukę, o której wspomniałem poprzednim razem. Te starsze wersje nie wieszają się, ale są dziurawe. TB 3.1.1 nadal się wiesza, bo właśnie znowu ją próbowałem. W “Centrum akcji” nic nie ma o tym problemie. Próbowałem program uruchamiać w zgodności ze starszymi Windowsami. Bez rezultatu. W rapotowaniu błędów Windows jest taki wpis: Nazwa dziennika:Application

Źródło: Application Hang

Data: 2010-07-23 13:53:30

Identyfikator zdarzenia:1002

Kategoria zadania:(101)

Poziom: Błędy

Słowa kluczowe:Klasyczny

Użytkownik: Nie dotyczy

Komputer: Gama-Komputer

Opis:

Program thunderbird.exe w wersji 1.9.2.3846 zatrzymał interakcję z systemem Windows i został zamknięty. Aby zobaczyć, czy jest dostępnych więcej informacji dotyczących tego problemu, sprawdź historię problemu w panelu sterowania Centrum akcji.

Identyfikator procesu: 9d8

Godzina rozpoczęcia: 01cb2a5d88bcd2b8

Godzina zakończenia: 0

Ścieżka aplikacji: C:\Program Files (x86)\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe

Identyfikator raportu: e52bccb4-9650-11df-a709-90e6baa11665

Kod XML zdarzenia:

1002

2

101

0x80000000000000

12328

Application

Gama-Komputer

thunderbird.exe

1.9.2.3846

9d8

01cb2a5d88bcd2b8

0

C:\Program Files (x86)\Mozilla Thunderbird\thunderbird.exe

e52bccb4-9650-11df-a709-90e6baa11665

55006E006B006E006F0077006E0000000000

A może spróbuj wersję 3.1.2 - wczesna testowa :wink: ftp://ftp.mozilla.org/pub/thunderbird/nightly/latest-comm-1.9.2-l10n/thunderbird-3.1.2pre.pl.win32.installer.exe. Może być nie stabilna ale może nie będzie problemu z zawieszaniem się podczas “pobierania poczty” :wink:

P.S

Wcześniej polecam zrobić kopie plików z ustawieniami i zawartością poczty.

Dziękuję za pomoc. Już w 4 próbach TB 3.1.1 się nie zawiesił. Ostatecznie pomogło wyłączenie opcji “sprawdzaj podczas uruchomiania, czy są nowe wiadomości” w “konfiguracji serwera” w" konfiguracji konta pocztowego" w zakladce - Narzędzia. Włączoną opcję powyższą zostawiłem na jednym serwerze a na pozostałych trzech wyłączyłem. Myślę, że można zamknąć temat. Chyba, że ma ktoś pomysł, na łączenie się i pobieranie wiadomości z wszystkich kont jednocześnie, bo tak było na starszych wersjach TB.