Zawieszanie się windows 7 nawet po formacie


(Skiba18) #1

Witam wszystkich forumowiczów od jakiegoś czasu mam problem z komputerem, a mianowicie jak go włączam to wszytko niby ok loguje się do windowsa, pokazuje się pulpit z ikonkami i w tym momencie się zawiesza, pomaga jedynie twardy restet, jednak tutaj problem się nie kończy, gdyż po zresetowaniu w momencie pojawienia się czarnego ekranu gdzie wczytuje dysk oraz napędy, udaje mu się jedynie wczytać dvr-rw, a z dyskiem mam problem, czasem pomaga kilkukrotny reset, a czasem muszę go wyłączyć guzikiem na obudowie i po kilku minutach jak włączam to wszytko jest ok. Dodam że w momencie jak się zawiesza to cały czas pali się dioda od dysku, skanowałem go również programem HijackThis 2.0.4 i odczytywałem loga i nic w nim nie było niepokojącego, formatowałem również partycję systemową i również nie pomogło. Dysk nie wykazuje bad sectorów w programie HD Tune. Nie mam pojęcia co z tym zrobić. Proszę forumowiczów o pomoc i z góry dziękuje.


(Agatonster) #2

skibamar ,

Poradnik dla Ciebie

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Cyba91) #3

Typowy objaw wadliwych kondensatorów na płycie głównej, sprawdź czy żaden z nich nie jest przypadkiem wybrzuszony.

http://www.expressit.pl/wp-content/uplo ... uszone.jpg


(Skiba18) #4

Zaraz to sprawdzam i dam znać

-- Dodane 21.12.2010 (Wt) 19:42 --

Kondensatory i reszta elektroniki wydaje się być dobra


(Max Graczyk) #5

Odpowiedz na te pytania:

:arrow: Z jakiego źródła skorzystałeś, aby zdobyć Windows 7?

:arrow: Posiadasz jakieś dyski USB (pendrive), zewnętrzne?

:arrow: Czy przed problemami podłączałeś jakikolwiek pendrive lub dysk zewnętrzny?

:arrow: Mógłbyś podać konfigurację swojego komputera, jeśli to możliwe?

:arrow: Czy przebywałeś przed problemami na ryzykownych stronach (np. cracki, p2p, pornografia...)?

:arrow: Jaki posiadasz zasilacz?

:arrow: Czy często wyłączałeś komputer "twardo"? (czyli zamiast Start -> Zamknij system, to od razu odłączenie z prądu, naciśnięcie przycisku Power itp.)

:arrow: Występowały jakieś BSOD'y przed problemem?

:arrow: Eksperymentowałeś z plikami systemowymi?


(DiamondBack) #6

Jak z temperaturami? Miałem identyczny objaw gdy zapomniałem podpiąć wentylator od procka :wink:


(Skiba18) #7
  1. Windows legalny licencja z uczelni.

  2. Posiadam pendrive 8 gb

  3. Tak podłączałem często

  4. Płyta to AS Rock ALIVENF4G, procesor AMD Athlon 64 X2 5400+, 4 GB RAM Geill dragon edition w dwóch kościach, zasilacz to Tracer 4Life 400 W

  5. Przebywałem na stronach p2p, torrent

  6. Odp. w 4 pytaniu.

  7. Zawsze zamykam komputer przez Start->Zamknij, "twardo" tylko jak nie chciał na nic reagować

  8. Nie miałem blue screan-ów

  9. Nie ruszałem plików systemowych.

Wentylator od procka podpięty na 100 % temperatury Ok, dodatkowo mam podpięty wiatrak na obudowie, który wyciąga ciepłe powietrze z środka.


(Xemidra) #8

Może masz uszkodzony dysk albo ram ? Ram przeskanujesz Memory Test'em. Sprawdź jeszcze czy wszystkie kabelki są dobrze połączone.

Gdy ja tak miałem to dysk poszedł. Możesz jeszcze tak od niechcenia wgrać nowy BIOS to zawsze niesie ze sobą jakieś korzyści.

Słyszałem, że płyty głównej od tego producenta to szajs, tę opcję też rozważ


(DiamondBack) #9

Jak się kupuje budżetówki to się później sra. ASRock w przedziale mid i high nie ustępuje konkurencji.


(Skiba18) #10

Problem chyba rozwiązany, zrobiłem reset biosu po czym na nowo ustawiłem wszystko jak się należy i problem jakby zniknął.