Witam ,
pisze z nadzieją na rozwiązanie mojego dość nietypowego problemu ( nie spodkałem się wcześniej )
a mianowicie po pewnym czasie korzystania z komputera coś koło 2-3h może dłużej
, gdyż nie jest to regularne ( najczęściej zaś po przywróceniu ze stanu uśpienia)
, zawiesza się system. Ale program główny np gra/muzyka czy coś z czym mam do czynienia
pracuje bez problemu, ale po zetknięciu z pulpitem komputer nie reaguje na otwieranie/ zamykanie żadnych programów
( magiczna trójca również nie działa :D) przeglądarka się również zawiesza, często katalogów niemożna otworzyć.
Aby zakończyć tą całą agonię jedyne wyjście jakie pozostaje to reset kompa gdyż, na zamykanie z paska stanu komputer nie reaguje.
Moim głównym podejrzanym jest dysk , ale sam już nie wiem jak myślicie co może powodować tego typu “uniedogodnienie” ?
Używam WinXp, na dobrym sprzęcie komp nie jest zaśmiecony, zawirusowany raczej też nie.
z góry dziękuje za odpowiedzi : )
ra-v
(ra-v)
-
Memtest dla pamięci
-
np. Norton Disk Doktor dla dysku
-
Temperatury i napięcia
I daj znać jaki jest stan.
no to tak screen z HD Tune macie tu
Plik txt z temperaturami + dane kompa tu
mem-test doniosę : )
ra-v
(ra-v)
Jak Memtest nic nie wykryje to
-
Zainstaluj na nowo sterowniki do płyty głównej, szczególnie ACPI
-
Wyłącz ACPI/zarządzanie oszczędnością energii w BIOS
-
BIOS jest aktualny?
Pozatym w BIOS są jakies stany usypania S1, S3 i S1&S3 oraz wybudzania urządzeń - można też tym się pobawić…
Frog
(Frog)
TheNaturat , popraw tytuł tematu, używając przycisku EDYTUJ , tak aby mówił konkretnie o problemie.
ponad 10h mi się już robi ten memtest, pierwszy raz go robię, czy to trochę nie za długo ?
ra-v
(ra-v)
Wystarczą 2 przejścia (pass ) jeśli nic nie podkrecales. Jak nie ma nic czerwonego to przerwij go.
Pass 15 razy było więc chyba ciut za dużo 
ra-v
(ra-v)
No a co z moimi punktami 4, 5 i 6?