Zawieszanie ubuntu podczas odtwarzania filmu


(Marius142) #1

Witam.Mam pewien problem z ubuntu a mianowicie system mi się zawiesza podczas gdy chcę obejrzeć film,niezależnie jakim odtwarzaczem,jak włączę film na pełen ekran to od razu zwiecha.Pomaga tylko twardy reset.Jak wyłączę compiza to jest wszystko OK.Gdy nie oglądam filmu jest wszystko w porządku nawet jak jest włączony compiz.Sterowniki są zainstalowane z strony producenta.

Dołączam loga z polecenia lspci

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge

00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)

00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)

00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 1)

00:06.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 2)

00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)

00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 SATA Controller [AHCI mode]

00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller

00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller

00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller

00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB OHCI0 Controller

00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700 USB OHCI1 Controller

00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB700/SB800 USB EHCI Controller

00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3a)

00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB700/SB800 IDE Controller

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)

00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800 LPC host controller

00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h HyperTransport Configuration (rev 40)

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h DRAM Controller

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Miscellaneous Control

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Link Control

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Mobility Radeon HD 3400 Series

01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV620 Audio device [Radeon HD 34xx Series]

08:00.0 FireWire (IEEE 1394): JMicron Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller

08:00.1 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. SD/MMC Host Controller

08:00.2 SD Host controller: JMicron Technologies, Inc. Standard SD Host Controller

08:00.3 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. MS Host Controller

08:00.4 System peripheral: JMicron Technologies, Inc. xD Host Controller

09:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

0a:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

(spajder'eu) #2

Jaka wersja Ubuntu? ;]


(Szynaw) #3

Spróbuj zainstalować SMPlayer i w jego ustawieniach wybrać sterownik wyjściowy wideo 'xv' (ewentualnie 'x11'). Cechują się one największą wydajnością i filmy nie powinny na nich przycinać.

Poza tym problem współpracy Compiza z filmami jest dość powszechny (aczkolwiek ja jakoś nigdy nie miałem z tym kłopotu :|), więc na Google powinieneś znaleźć trochę informacji na ten temat.


(Michal) #4

To jest zapewne wina sterowników ATI. Najlepsze rozwiązanie? Nie używać compiza, albo spróbować się bawić z otwartymi sterami tylko nie dam głowy że twoja karta pod nimi ruszy z akceleracją 3d.