Witam wszystkich
Mam bardzo poważne problemy z Windows XP
Otóż kiedy system załaduje się, po ok.10 min zawiesza się tak że nic się nie da zrobić (pomaga tylko reset)
gdy nie będę nic robił na ani klikał przez ok. 15 min problem nie wystąpi
Jest to niezwykle dokuczliwe i wkurzające bo nawet kilkunastokrotne wgranie nowego systemu nie daje poprawy
Zauważyłem też że po świeżo po zainstalowaniu windowsa problem występuje bardzo rzadko ale po aktualizacji do SP3 już praktycznie cały czas
System też jest niezwykle niestabilny - gdy tylko włączę kilka programów czy okienek więcej od razu zawiesza się
Jest też bardzo wrażliwy na awarie - kiedy się zawiesi po wciśnięciu reseta od razu mogę wyjmować płytkę windowsa w celu wgrania nowej kopii bo na 90%, jakiś plik systemowy zostaje uszkodzony… (jedno razowe wgranie systemu starcza na jakiś dzień…)
Praktycznie zawsze podczas uruchamiania sytemu chkdsk skanuje dyski
Zaznaczę że niestety nie znam się na systemach i nie wiem jak go naprawić więc pozostaje mi tylko wgranie nowej kopii lub naprawa bieżącej instalacji, jednak po wybraniu tej drugiej opcji dużo programów przestaje działać, nawet kiedy ponownie je zainstaluje
Dysk skanowałem kilka razy avastem (gruntowny skan, skanuj archiwa) i nie wykrył żadnych infekcji
Nie jestem jakimś ekspertem w tych sprawach ale tak sobie myślę że to może być coś z dyskiem twardym (niestety nie mam możliwości skombinowania drugiego dysku)
Za kilka godzin zrobię mały eksperyment: przeniosę swój dysk do komputera brata i tam zainstaluje system, chcę zobaczyć czy to wina dysku czy może któregoś z innych części komputera, jeśli i tam problemy będą występować to raczej będzie to dysk
Proszę o pomoc bo przez ten problem (a raczej problemy) kompletnie nie da się pracować i doprowadza mnie do szału :evil: