Po obejrzeniu kilku poradników w sieci doszedłem do wniosku, że pobawię się podkręcaniem mojego procesora - Intel i5 7600k na płycie głównej Asrock Z270 Gaming K4. Bezpiecznie podkręciłem taktowanie do 4500 Mhz, napięcie ustawiłem w trybie offset +250 mV, temperatury w testach syntetycznych oscylują w granicach 77 stopni. Ogółem jestem zadowolony tylko zastanawiam się co poprzestawiać w biosie, aby taktowanie w momencie kiedy procesor nie jest obciążony było automatycznie zbijane? Obecnie cały czas pracuje przy prędkości 4,5 GHz. Podsyłam kilka zrzutów, może naprowadzicie mnie co poprzestawiać
Robiąc OC Pozbawiasz się turbo boost i procesor ma cały czas maksymalny zegar. Nie da się zrobić OC z włączonym trybem oszczędzania energii. Raz to nie jest ideą OC, dwa jeżeli nawet czasami da się włączyć to często prowadzi to do niestabilnej pracy procesora. Jest odpowiednia opcja w BIOS (CPU SVID Support) od tego. Możesz spróbować włączyć CPU Vcore Voltage w tryb “Adaptive”, ale jak pisałem praca takiego procka przy większym OC może być niestabilna.