Witam, telefon jest zablokowany więc na komputerze jest napisane “folder jest pusty”. Jak mam odzyskac dane z tego telefonu? Wiem ze po odblokowaniu dane będą ale jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc
oczywiscie zalezy mi zeby nie wymieniac ekranu
Witam, telefon jest zablokowany więc na komputerze jest napisane “folder jest pusty”. Jak mam odzyskac dane z tego telefonu? Wiem ze po odblokowaniu dane będą ale jak to zrobić? Bardzo proszę o pomoc
oczywiscie zalezy mi zeby nie wymieniac ekranu
Klawiatura i mysz na USB w jednym (znaczy odbiornik jeden). Po podłączeniu do SGS 3 powinno dać się odblokować telefon. Nie wiem, czy działa, nie mam SGS 3, ale u mnie na SGS II działa.
nie widac nic na ekranie
Głośnik działa?
nie mam jak tego sprawdzic ale podejrzewam ze tak
Możesz spróbować użyć sterów z Kiesa, może zadziała, nie wiem. A poza tym, to najlepszym rozwiązaniem jest… serwis Samsunga.
Więc przed szkodą najlepiej by było aby były odblokowane opcje programistyczne, a w nich włączone debugowanie USB. Opcje programistyczne są ukrytym menu w ustawieniach, aby je odblokować trzeba było wejść w ustawienia/informacje o telefonie następnie na pozycji numer kompilacji trzeba było dotknąć kilkanaście razy ekran.
Debugowanie USB domyślnie jest wyłączone ze względów bezpieczeństwa, tak więc jeśli nie miałaś tej opcji wcześniej włączonej to teraz tym trudniej będzie to włączyć. Włączenie debugowania USB uwalnia nas od przymusu korzystania ze zrypanego protokołu do kopiowania danych mtp i daje możliwość dokonania tej czynności poprzez znacznie stabilniejsze moim zdaniem adb. Samo adb powala na znacznie więcej, m.in. na sterowanie telefonem z poziomu komputera. W każdym razie potraktujmy to rozwiązanie na tę chwilę jako nieprzyjazne, trudne oraz ostateczne.
Drugą opcją jest program dedykowany przez samego Samsunga o nazwie Kies. Na początek polecam próbę skorzystania z wersji starszej, gdyż z doświadczenia wiem, że jest po pierwsze bardziej stabilna, a po drugie bardziej funkcjonalna od nowszej. Niestety, możliwość skorzystania z wersji starszej bądź nowszej jest zależna od wersji Androida w telefonie. Im nowsza wersja systemu w słuchawce, tym większe prawdopodobieństwo, że starszy Kies niestety nie sprawdzi się. Suma sumarum z doświadczenia wiem, że Kies nie skopiuje absolutnie wszystkich danych, nie wyciąga notatek i niektórych innych danych, także pewnie tych, które są zawarte w aplikacjach firm trzecich (czyli zainstalowanych przez użytkownika). Kies prawdopodobnie niczego nie skopiuje z aktywnym ekranem blokady, niemniej jest to najtańsza, najmniej ryzykowna opcja, tak więc spróbować raczej nie zaszkodzi.
Przedostatnią opcją jest zaryzykowanie zakupu adaptera MHL 2.0 z pilotem na podczerwień w zestawie. Nie widziałem ich w Polsce, za to na pewno dostępne są w Chinach. Na szczęście przesyłka bezpłatna a średni czas oczekiwania na towar to dwa tygodnie. Kabel trzeba przyłączyć do złączki w zestawie. Kabel ze złączką i adapterem wpinamy do telefonu oraz do TV/monitora ze złączem HDMI. Do urządzenia MHL wpinamy ładowarkę telefonu - koniecznie, inaczej całość nie ruszy. Pilot kierujemy w stronę adaptera, gdzie widoczny jest symbol antenki i wybieramy pożądane opcje. Nie wiem na co masz zaprogramowany ekran blokady. Nie wiem też na ile/w jakim stopniu pilot da sobie z nim rady.
W każdym razie ekran blokady da się zdjąć manipulując bazą danych w telefonie, jednakże tego rodzaju rozwiązanie to balans po cienkiej linii dla kogoś nieobeznanego w temacie. Bez doświadczenia możemy telefon narazić na utratę danych. Jeśli miałaś wcześniej sparowaną mysz czy też jakiś pilot z klawiaturą i gładzikiem poprzez bluetooth jesteś uratowana. Jeśli nie - no cóż, trzeba szukać innego rozwiązania. W każdym razie teraz wiesz, że warto mieć coś takiego i warto zawczasu sobie mysz BT sparować z telefonem. Tak samo warto pokusić na jakąś apkę, która klawiszem fizycznym włączy Bluetooth;)
Ostatnią opcją jest oddanie telefonu w ręce kogoś zaufanego, kto poza tym, że jest zaufany to ma pojęcie o telefonach z Androidem. Sam celowo kupiłem SG3 bez wyświetlacza aby wypracować sobie rozwiązanie takiego właśnie wyzwania. Zrobiłem to tak dla frajdy. Puki co nie zabrałem się jeszcze za rozwiązanie problemu, bo wolałem złożyć sobie z dwóch rozbitków jednego sprawnego Nexusa 5, którym właśnie ostatnio się bawię;)
Samsung tyle zaśpiewa, że się płakać zechce. Poza tym jak szaleć to szaleć - nie mniej bezpiecznie można kupić sprawną ramkę ze sprawnym dotykiem i wyświetlaczem. Wystarczy rozebrać telefon, podmienić moduły, odblokować ekran, usunąć blokadę, zgrać co trzeba, powłączać co trzeba. Po tym wszystkim rozpiąć moduł wyświetlacza, przyłączyć do telefonu stary, a nowy moduł wyświetlacza z dotykiem i ramką zaś wystawić na licytację na aukcji. Będzie w plecy jakieś kilkadziesiąt złotych, bo zapewne wystawiając to samo w cenie od złotówki licytacja skończy się taniej. Ale da się, bez straty czasu i wchodzenia za bardzo w techniczne niuanse i szczegóły.
Na Allegro jest opcja “Kup teraz”.
A poza tym - może i tak, ale jeden ruch i koniec…
Dla kogoś kto nigdy nie składał klocków lego może i tak - może to być “jeden ruch i koniec”. Zauważ, że piszę o zakupie całej, kompletnej ramki. Równie dobrze może to być sam digitizer z wyświetlaczem. Sam wyświetlacz się odpina i wypina. Akurat w SGS3 dużo roboty nie ma, a na rozbity wyświetlacz to tylko niektórzy chińscy producenci dają gwarancję - i to w ograniczonym zakresie, np. przez pierwszy kwartał od zakupu. Samsung na pewno takiej nie daje. W każdym razie jeśli kogoś przerasta wyjęcie baterii, karty microSD, sim oraz odkręcenie 10 śrubek, zdjęcie plastikowej ramki na zaczepy, odczepienie i zaklejenie jednego konektora - to cóż - nie mam więcej pytań.
Owszem można wystawić w opcji kup teraz, tyle, że jest to sponsorowanie serwisu aukcyjnego. Nikt tego nie kupi w tej samej cenie, co nowy moduł, z pierwszej ręki, z gwarancją. Można wystawić za mniej, ale najszybciej i najpewniej pozbyć się rzeczy niepotrzebnych, a sprawnych można przez licytację. Najczęściej wtedy człowiek jest stratny góra 30-50zł. Autoryzowany serwis minimum te 300zł za naprawę pogwarancyjną sobie jednak zaśpiewa, mało tego jest to jednoznaczne z utratą danych. W opcji kup teraz nikt tego nie kupi, bo nie ma zainteresowania takiego jakie jest na aukcji, gdzie licytujący się nakręcają i wzajemnie podbijają cenę.