Hej windows wykrywa pendrajwa w bootmenu go nie widzi na innym kompie dziala normalnie , jak wchodze w bios nic nie moge zrobic zresetowalem zworke cmosu Baterje na polgodziny wyjalem I dalej to samo, jakas porada ?
Jakiego pendrive’a przy jakiej płycie głównej/laptopie.
Takie rzeczy najczęściej występują, bo pendrive zawiera nośnik o nieprawidłowym formacie tj. BIOS lub UEFI.
Ewentualnie jeszcze spróbuj inne porty USB, niektóre biosy nie bootują ze wszystkich kontrolerów.
Jak widzisz na zdj pierwszym “Sandisk” jest , ale w bootmenu nie ma , motherboard to dq57tm intel
I to ze nie moge nic w biosie zrobic bardziej mnie dobija
Może to płyta główna z Meksyku
Nie grzebał nikt w BIOS? Wcześniej mogłeś zmienić ustawienia?
Nie kolezka na ebaju z chin pewnie kompa kupil nawet nie wie co to ddr dal mi zeby formata zrobic i Sam sie teraz głowie mowie zworki pozmienialem baterje wyjeba… I dalej to samo
Nie wiem jak dysk do sb podlacze I mu formata na nim zrobie od siebie, nie wiem czy wgl sie odpali jak podlacze zpowrotem
A jak bios odpalam caly czas wyskakuje okienko zeby haslo wpisac ktorgo Nie ma naciskam enter I mam takiego biosa
Jeszcze fast boot lubi odwalać takie akcje z pendrive, a nawet cd.
Przy uefi musisz potem bootloader zapodać.
I tak chyba czeka flash BIOS.
Skoro nie masz hasła do BIOS, to czemu się dziwisz, że nic nie możesz zmienić?
Przecież na zdjęciu nr 3 widać, że jest założone hasło Supervisora i dla zwykłego użytkownika jest ustawione “brak dostępu”.
Jeżeli to płyta desktopowa Intela to może zadziała ten sposób:
(wyciągnięcie baterii pewnie nie działa, bo hasło jest w pamięci EEPROM)
Kiedy wkladalem zworke tak jak podali nie wlanczal sie wgl ekran
Może nie tą zworkę przekładałeś, co trzeba:
Jak widać są dwie - jedna od czyszczenia CMOS, a druga od trybu “konserwacyjnego” umożliwiająca właśnie reset m. in. haseł BIOS.
Po co mu jakiś PC Format
Pokazałem mu screenshoty prosto z dokumentacji jego płyty głównej.
Niech przestawi po prostu zworkę BIOS_CFG o jeden PIN i włączy komputer, wejdzie w BIOS i będzie nowa zakładka od trybu konserwacyjnego: wybiera Clear BIOS passwords, potem “reset AMT …” i zapisuje zmiany, wyłącza PC, przestawia z powrotem zworkę BIOS_CFG na poprzednią pozycję i po włączeniu ma odblokowane hasła BIOS
A to tylko ty możesz pomagać ?
Kolega pomógł po prostu jak należy czyli wskazał bezpośrednią drogę do manuala PCB producenta. Gdyby wątkotwórca nie uległ panice i wpisał w google symbol płyty to tego postu by nie było. Tak należy rozpoczynać proces naprawy/szukania usterki od strony producenta. Twój poradnik z marnej gazetki napisany przez niedouczonego pismaka nigdy by nie rozwiązał problemu. Firmowe/korporacyjne sprzęty rządzą się swoimi prawami i tam od tak nie zresetujesz hasła do bios.