Zbtr długi czas uruchamiania się instalatora

Cześć. Co może być przyczyną bardzo długiego uruchamiania się instalatora Win 7 64 bit? Po włożeniu i uruchomieniu instalacji z płyty, pojawia się okno z napisem - instalator rozpoczyna pracę -, i stoi to tak ok. 10 - 15 minut, kręci się to kółeczko. Potem instalator zadziała i w którymś kolejnym okienku - kopiowanie plików -, znów stoi na 0 ponad 10 minut, zanim pojawi się 1%, bo samo kopiowanie idzie już szybciej. Wcześniej ten problem nie występował na Win 7 Pro 64 Box. Obecnie box przeniosłem na nowy komputer i zaktualizowałem do Win 10, a na starym instaluję Win 7 Home Premium 64, ale przecież to ten sam system tylko uboższa wersja. Wymieniłem w komputerze dysk HDD na nowy, wymieniłem napęd na nowy, wymieniłem zasilacz na Antec 500 80+, przetestowałem pamięć programem Memtest /bez błędów/ i nic to nie pomogło.  Pozostała nie sprawdzona płyta, grafika i procesor. Komputer chodzi normalnie. Battlefield 3, Mafia 2 działają bez problemu. Komputer 8 letni, stacjonarny. Powtarzam, wcześniej instalator Win 7 uruchamiał się dużo szybciej, tak normalnie, bez jakiegokolwiek czekania. Nie mam pojęcia, gdzie leży problem. Płyta główna się starzeje? Procesor dziadzieje? Chyba nieee :frowning:

Proponuję przetestować na innym nośniku może napęd ma problem z odczytem płyty. Poza tym w obecnych czasach proponuję instalacji z USB.

:(:(:frowning: Pisałem, że wymieniłem napęd na nowy. Poza tym od lat instalowałem system z płyty i wszystko było ok., wiec chciałbym znaleźć przyczynę, zamiast przechodzić na USB. Zresztą obawiam się, że na USB będzie to samo :(:(:frowning:

Czytaj ze zrozumieniem nic nie pisałem o napędzie tylko o nośniku czyli płycie cd/dvd. Jak z usb będzie problem to zacząłbym od aktualizacji biosu na płycie głównej. Poza tym jak komputer działa sprawnie to chyba nie jakiś wielki problem jak nawet instalacja trwa zbyt długo w końcu nie instalujesz systemu co tydzień. Przede wszystkim na czas instalacji odepnij wszystkie zbędne urządzenia usb i dyski. Przy okazji może zaprezentuj smart swojego hdd nowy nie zawsze znaczy, że sprawny. Screen z CrystalDiskInfo

Dziękuję za odpowiedzi. Nad aktualizacją biosu zastanowię się