Cześć. Co może być przyczyną bardzo długiego uruchamiania się instalatora Win 7 64 bit? Po włożeniu i uruchomieniu instalacji z płyty, pojawia się okno z napisem - instalator rozpoczyna pracę -, i stoi to tak ok. 10 - 15 minut, kręci się to kółeczko. Potem instalator zadziała i w którymś kolejnym okienku - kopiowanie plików -, znów stoi na 0 ponad 10 minut, zanim pojawi się 1%, bo samo kopiowanie idzie już szybciej. Wcześniej ten problem nie występował na Win 7 Pro 64 Box. Obecnie box przeniosłem na nowy komputer i zaktualizowałem do Win 10, a na starym instaluję Win 7 Home Premium 64, ale przecież to ten sam system tylko uboższa wersja. Wymieniłem w komputerze dysk HDD na nowy, wymieniłem napęd na nowy, wymieniłem zasilacz na Antec 500 80+, przetestowałem pamięć programem Memtest /bez błędów/ i nic to nie pomogło. Pozostała nie sprawdzona płyta, grafika i procesor. Komputer chodzi normalnie. Battlefield 3, Mafia 2 działają bez problemu. Komputer 8 letni, stacjonarny. Powtarzam, wcześniej instalator Win 7 uruchamiał się dużo szybciej, tak normalnie, bez jakiegokolwiek czekania. Nie mam pojęcia, gdzie leży problem. Płyta główna się starzeje? Procesor dziadzieje? Chyba nieee
Proponuję przetestować na innym nośniku może napęd ma problem z odczytem płyty. Poza tym w obecnych czasach proponuję instalacji z USB.
:(:( Pisałem, że wymieniłem napęd na nowy. Poza tym od lat instalowałem system z płyty i wszystko było ok., wiec chciałbym znaleźć przyczynę, zamiast przechodzić na USB. Zresztą obawiam się, że na USB będzie to samo :(:(
Czytaj ze zrozumieniem nic nie pisałem o napędzie tylko o nośniku czyli płycie cd/dvd. Jak z usb będzie problem to zacząłbym od aktualizacji biosu na płycie głównej. Poza tym jak komputer działa sprawnie to chyba nie jakiś wielki problem jak nawet instalacja trwa zbyt długo w końcu nie instalujesz systemu co tydzień. Przede wszystkim na czas instalacji odepnij wszystkie zbędne urządzenia usb i dyski. Przy okazji może zaprezentuj smart swojego hdd nowy nie zawsze znaczy, że sprawny. Screen z CrystalDiskInfo
Dziękuję za odpowiedzi. Nad aktualizacją biosu zastanowię się