Zbyt duża czułość myszy w Unreal Tournament 1999 - Wine

Zainstalowałem sobie Unreal Tournament 1999 na Ubuntu poprzez Wine. Działa świetnie, ale jest trochę za duża czułość myszy. W menu jest dobrze. Jak zmienić czułość myszy?

UT i WINE nie mają takiej opcji czasem? AFAIR jest właśnie taka opcja…

UT 1999 posiada opcję czułości myszy ale tylko w menu. Mi nie przeszkadza czułość myszy w menu tylko w grze.

Po co poprzez Wine, kiedy od lat jest wersja natywna #-o Inna sprawa, że Ubuntu zarzuciło defaultowo OSS w kernelu (rekompilacja jaja z ustawioną opcją OSS). Teoretycznie można odpalać z dźwiękiem przez padsp, ale generuje to z 2 sekundowe opóźnienia w dźwięku. Na takiej Fedorze, Debianie czy tam, gdzie OSS jest nadal wspierane, nie ma problemu. Wiem, bo właśnie testowałem (Fedora 16) :slight_smile: Niemniej grałem kiedyś w UT pod Wine (ze 2 lata temu, potem tylko natywnie) - spróbuj może ze starszymi Wine, skoro na nowych masz taki problem. Zainstaluj PlayOnLinux i dociągnij parę starszych wersji i przetestuj. Miałem słynny problem z przyśpieszonym działaniem gry (bug silnika na obecnych, szybkich w stosunku do czasów enginu gry komputerach), ale z za szybką myszą - nigdy. Jak mówiłem - chcesz koniecznie poprzez Wine - spróbuj na starszej wersji (w 2008 już pykałem bezproblemowo pod Wine, więc możesz próbować w tył śmiało).

Skąd można pobrać instalator UT dla Ubuntu?

Nie jestem pewny, ale to chyba te - http://updates.wupra.com/ut/

Czy instalator Wupra działa ze zwykłym UT to nie wiem - wiem, że stosuję te instalatory w przypadku zakupionej u niego Unreal Antologia. Generalnie:

Pamiętam jednak, że musiałem robić małe podchody do instalatora liflg, dawno go nie aktualizowali pod kątem bibliotek czy patcha (lub miałem problem po prostu na systemie x86_64). Generalnie Linux ma tę przewagę tutaj, że o ile jeśli komuś gra chodzi za szybko (jak mnie, urok nowych kompów) to są skrypty zawalacjące $RANDOM’ami procesor lub inne pisane w Pythonie (jak to osiągnąć pod Windows - nie wiem). Jednak pod Ubuntu wywalili z kernela system dźwięku OSS (czemu? Bo Ubuntu robi po swojemu, nie przejmując się że niektóre programy czy gry z tego korzystają i przestają działać prawidłowo wtedy). Dźwięk generowany jest teraz przez jakieś wrappery, a generuje to z 2 sekundy opóźnienia. Zgłoszono to jako bug, ale Canonical niewiele z tym robi. Więc jeśli chcesz natywnie akurat na Ubuntu konkretnie, to będziesz miał ten problem. Wiem, bo na lapku mam z wygody najnowsze Ubuntu, na stacjonarce Fedorę 16 - Ubuntu pod górkę, na Fedorze bez problemów.

Według tego testu, działa bez problemu na Wine 1.3.23: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=124