Pamięć wirtualna to plik na dysku, który system używa, jak kończy mu się RAM.
Spróbuj sobie ustawić większy rozmiar tego pliku: Mój Komputer->Własciwosci->Zaawansowane, potem przycisk Ustawienia w częsci wydajnosć, potem zakładka Zaawansowane. Tam masz sekcje Pamięć Wirtualna - zmień sobie wielkosć tego pliku. Zaleca się, zeby był on gdzies 2.5 raza większy od ilosci RAM-u. Jak ustawisz rozmiar minimalny i maxymalny na tyle samo (np. 768 MB), to bedzie to dzialac troche wydajniej, niz jak Winda sama sobie bedzie decydowac o rozmiarze tego pliku.
a od kiedy to RAM jest pamięcią wirtualną, mnie się zawsze wydawało że Fizyczną.
Jeżeli masz za mało pamięci wirtualnej (nazywanej też plikami stronicowymi)
możesz ją zwiększyć, bo windows sam ustawia ilość pamięci wirtualnej do pojemności HDD, więc tak jeżeli masz np 1GB nie potrzebnego miejsca na partycji D: lub E: to możesz sobie pamięć wirtualną do 1GB o to sposób:
Start -> Panel Sterowania -> Wydajność i Konserwacja -> System -> Zakładka zaawansowane -> Pole Wydajność kliknij na przycisk Ustawiania -> Zakładka zaawansowane -> w polu Pamięć Wirtualna Przycisk “zmień” -> naciskasz na D: lub E: > Zaznacz Rozmiar niestandardowy -> Teraz w pustym białym polu Rozmiar początkowy wpisz 400MB a w Rozmiar Maksymalny 800MB > zatwierdzasz wszystko -> uruchamiasz ponownie kompa i nie powinno już być z tym problemu.
mówiłem zeby takich rzeczy nie pisac. Wiem ze trzeba dokupic ram ale nie mam na to kasy mam inne wydaki. Słyszałem ze sa jakies programy ktore mówia nam co il ramu bierze i co mozna odinstalowac itp… czekam na rade 8)
Masz rację - jest program który odzyskuje ,wziętą sobie pamięć, przez system--------------problem w tym że zapomniałem jak dokładnie TEN programik się nazywa-poszukaj dobrze-może znajdziesz