Zbyt mały rozmiar pamięci wirtualnej

Mam 1gb +256 mb ramu ale pomimo to widze komunikat :

http://foteka.pl/7884c39a462a5af9a1e6771379c1871b

Dlaczego i o co tu chodzi ??

A testowałeś np. MemTestem

To nie ram , tylko plik wymiany

Spróbuj zmienić wielkości stronnicowania.

Zwłaszcza na partycje systemową.

To chyba to samo ??

Złączono Posta : 30.08.2007 (Czw) 23:03

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pamięć_wirtualna

Złączono Posta : 30.08.2007 (Czw) 23:04

Jak ??

Chodzi o to, że masz ustawiony zbyt mały rozmiar pliku pamięci wirtualnej (SWAPa). Albo wyłączony całkowicie. I niestety pomimo, że pamięci fizycznej RAM masz wystarczająco (o ile nie męczysz komputera jakimiś “ciężkimi” zadaniami :slight_smile: ) to są programy, które wymagają aby plik wymiany istniał i miał jakąś tam wielkość. Ustaw go na początek na powiedzmy 256 MB i obserwuj co się dzieje. Jeśli komunikaty znikną - OK, jeśli nie - zwiększaj.

I jeszcze coś. Być może jakiś program ma tzw. “wycieki pamięci” i po dłuższym czasie pracy zajmuje całą dostępną pamięć zmuszając system do “swapowania”. Albo też używasz programu potrzebującego dużo RAM-u. Taki na przykład Firefox po otwarciu strony zawierającej dużo (kilkadziesiąt, kilkaset) dużych obrazków potrafi zająć (u mnie) nawet 600MB :).

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na konkretny, używając

funkcji icon_edit.gif

Jak to zrobić ??

Komunikat pojawił się 1 i znikną nawieki.

Nie to samo , ram to kośc w slocie (pamięc dynamiczna) a pilk wymiany to coś jak swap w linuxie i jest na dysku , jako osobna - niewidoczna partycja

asterisk moze być ?? goomish jak zrobić to co opisałes ??

Panel Sterowania -> System -> Zaawansowane -> /Wydajność/ Ustawienia -> Zaawansowane -> /Pamięć wirtualna/ -> Zmień.

Ustaw wielkość niestandardową (i np. taką samą wartość minimalną i maksymalną). Na koniec nie zapomnij o przycisku Ustaw, bo nie zadziała :slight_smile:

W *nixach i owszem. W Windows jest to plik w głównym katalogu partycji systemowej. W Win 3.x-9x-Me nazywa(ł) się Win386.swp, w NT i pochodnych pagefile.sys

goomish dalem 500 bo max byl 700 coś.

Czy tam w max nie powinno być tyle ile jest ram ??

Wg, starej szkoły :slight_smile: pamięć wirtualna powinna być ustawiona na 2.5 x RAM. Ale przy dzisiejszych wielkościach RAM-u takie ustawienie to czyste marnotrawstwo miejsca na dysku. Te 500MB spokojnie powinno wystarczyć, chyba, że jak już wspomniałem pracujesz z bardzo pamięciożernymi aplikacjami czy plikami.

Aaa, taraz zobaczyłem…

Chyba jednak pracujesz z bardzo pamięciożernymi aplikacjami. Coś “zjadło” cały dostępny RAM, następnie system zaczął “zrzucać” nadwyżkę do pliku wymiany. Tyle, że zdaje się że masz tylko 700MB wolnego miejsca na dysku i stąd, po przekroczeniu tej wartości komunikat z obrazka.

Jeśli masz inne partycje z większą ilością wolnego miejsca przenieś na nie część pliku wymiany (może być ich kilka, po jednej na każdej widzianej przez system partycji).

Bardzo to mało powiedziane…

Zdałby Ci się niezły formacik, jeszcze mi się tak nie zdarzyło :wink:

Ciekaw jestem co ty tam robisz na tym komputerze^^

Mi nawet na stacji graficznej się taki komunikat nie wyświetla…

Nic wiecej nie dodam goomish dobrze Ci to wytłumaczyl i popieram jego “tezę”

lalala, to już kiedyś było, i już kiedyś na to odpisywałem, i to samo, pomyłka z Pamięcią wirtualną, a ramem, ehh te dzieci, nie potrafią szukać.

Czepiasz się szczegółów a dobrze wiesz ocb…

W czasie komunikatu pracował :

Spik, Oprea, BitComet i Avast w tle.

Napisz jak to zrobić :))

Normalnie - Panel sterowania > System > Zaawansowane > Wydajnośc / Ustawienia > Zaawansowane / Pamięc wirtualna > Zmień > i tam masz wszystkie dyski > zaznacz dysk > zaznacz “Rozmiar niestandardowy” > wpisz rozmiar pliku wymiany > Ustaw > Ok i to wszystko

Złączono Posta : 31.08.2007 (Pią) 10:40

A na ile partycji masz dysk podzielony?

ech, czy ktos przeczytal caly komunikat, czy tylko naglowek ?

1. mozna go zlac - to info o zmianie maksymalnej ilosci pamieci wirtualnej i nic wiecej :slight_smile:

2. OS korzysta z zadanej ilosci minimalnej, jesli za malo zwieksza do max. jesli i to za malo, to wywala taki komunikat wlasnie

3. w przypadku posiadania 2 hdd, plik wymiany najlepiej jest umiescic na dysku bez OS - na dodatkowej partycji fat32/16 ( w zaleznosci od wielkosci PW)

4. wielkosc PW - owszem OS sam ustawia 1.5x, ale jest to zaszlosc z czasow, gdy ram nie bylo wiele, wiec OS wspomagal sie hdd, dzis powyzej 1gb ram mozna spokojnie 1x ustawic + zwiekszyc limit na ram (default 80%, praktyka 50% - od kiedy OS zaczyna alokowac dane na hdd)

np. mam 768mb ram + drugie tyle PW, przy wlaczeniu kilkunastu aplikacji - opera, google earth, skype + kilka innym pamieciozernych, doszedlem do 80% uzycia PW - dalej rezerwa zostala, a gdyby nie, to ukaze mi sie wlasnie taki komunikat :stuck_out_tongue:

Mam 2 dyski 1 ( 80 gb ) podzielony na 2 ( Systemowa= 10gb i reszta na dane ) 2 dysk 180 GB w całości.