Zbyt wysoka tmp procka


(Szymek19997) #1

Witam. Ostatnio wymieniałem pastę na procku i gdy ją wymieniłem chciałem zobaczyć jego temp. Okazało się, że na drugim rdzeniu temp wynosi ok 92 stopni. Postanowiłem więc ściągnąć trochę pasty, lecz nic to nie pomogło. Dodam jeszcze że pomiary są wykonywane bez uruchomionych aplikacji i nie wiem czy ta temp nie była taka przed wymianą pasty ponieważ nigdy tego nie sprawdzałem. I powiedziano mi jeszcze, że mam coś z wentylatorem (wykonałem screen'a). Z góry dzięki.

http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... uuopn.png/


(Dimm Dna) #2

Mi się jednak zdaje że temp 2 to nie jest temperatura drugiego rdzenia gdyż powinna być ona porównywalna do temp 1 jeżeli zakładamy że oba to rdzenie. Sprawdź to ręcznie bo jakoś nie chce mi się wierzyć w taką rozbieżność która wynosiła by aż 50 stopni.


(Szymek19997) #3

A mi się zdaje jak by była taka temp to by wiatrak napierniczał jak głupi.


(Boshi) #4

Tam jest 4k obrotów na fan 3? Trochę dużo, u mnie na mocnym obciążeniu nie przekracza 2,7k. Jeżeli chodzi o temp. To prawdopodobnie czujnik szaleje.


(Szymek19997) #5

Co to jest ten "fan" i co mam zrobić , o ile się da.


(Boshi) #6

Wiatraki, chodziło mi o fan1 z 4k obrotów, mój błąd. Nie mam pojęcia co możesz z tym zrobić, bo pewnie automatycznie masz dobieraną prędkość, ale mówię, u mnie 2,7k nie przekracza.


(Łukash) #7

Speedfan czasem pokazuje głópoty. Pokaż screen z Sensors z HWiNFO32 (rozciągnij okienko i zrób ss bez sekcji "System")


(system) #8

Jeżeli dopiero co nałożyłeś tę pastę to ona musi się trochę wchłonąć, mówiąc krótko zacznie działać dopiero po czasie


(T Luk) #9

Co to w ogóle za procesor i jaki jest na nim cooler CPU?


(Sebix99) #10

Tam pisze w SpeedFan - Core: 31*C


(Szymek19997) #11

http://imageshack.us/content_round.php? ... tuuuae.png tu jest wszystko .


(Łukash) #12

xxxPUMBAxxx , Uruchom HWINFO ,zaznacz Sensors only i kliknij Run.


(Szymek19997) #13

(Boshi) #14

Stawiam na uszkodzony czujnik , 92 stopnie w kilku programach to zbyt dużo jak dla mnie.


(Łukash) #15

A jednak ...Wskazuje to na zły odczyt z sensora jak pisze boshi , jeżeli system działa stabilnie, nie ma restartów / zamarzania, to nic złego się nie dzieje . Co do Temparature2 to nie jest odczyt z procesora , często na różnych forach ludzie mają ten sam "problem". Sprawdź w BIOSie temperatury w zakładce System Health i podaj.

U mnie pojawia się i znika Temperature3 - która sięga max ponad 240 stopni :wink: a w min 0 stopni - nic złego się nie dzieje ,możliwe że płyta nie jest dobrze widziana przez programy.

Przechwytywanie.PNG


(Gomez734) #16

Dotykiem sprawdź radiator,przy tej temp powinien być mocno ciepły.Upewnij się też czy dobrze jest osadzony.


(Szymek19997) #17

Current System temperature 44 stopnie

Curent CPU Temperature 37 stopnie

Current CPU FAN Speed 3169 RPM


(Łukash) #18

Dużo wskazuje że temperatury są w normie, programy łapią odczyt z czujnika-widmo. Tylko czemu wentylator chodzi na tak wysokich obrotach ? W BIOS wentylator powinien być ustawiony: SmartFan na Enabled ,obroty powinny być regulowane względem temperatury - instrukcja

rozdział 2-8 PC Health Status ,fotka (przewiń instrukcje trochę w górę) i trzy ostatnie wartości Enabled/Auto/Enabled - tak masz ? Zmieniałeś coś gdzieś pod tym względem ?