otóż mam pewien problem z moją kartą graficzną. Otóz zaraz po włączeniu kompa ma ona temperaturę 71 stopni. Moja karta graficzna to ATI Radeon HD 4800 Series. Gdy grałem w gry typu Assassins Creed Black Flag czy Batman Arkham Origins temperatura potrafiła skakać do 100 - 110 stopni. Przy czym musiałem grać na najniższych ustawieniach, jednak po jakimś czasie (różnie nieraz po 15 min nieraz po 2h) pojawiały sie artefakty. Wtedy to wyłączałem komputer dałem mu z 5 min. na ochłonięcie, włączałem i sytuacja sie powtarzała. Dało się życ ale było to upierdliwe nie powiem. Ostanio kupiłem pastę Noctua NT-H1. Wyjąłem kartę graficzną przeczyściłem ją oraz nałożyłem wyżej wymienioną pastę (niby nie wymaga ona okresu wygrzewania). Uruchomiłem komputer, przy starcie jest identyczna temperatura a gdy tylko wejdę to gry to po kilku sekundah mam ścinkę, wyrzuca mnie na pulpit, gra niby chodzi w tel ale juz nie mogę do niej wrócić, muszę ją wyłączać w Menadżerze zadań. Temperatura wtedy to skacze na chwilę do 105 - 110 stopni co pokazuje zarówno program TechPowerUp CPU-Z jak i SpeedFan. Moje pytanie ejst nastepujące, co poszło nie tak, oraz czy można jeszcze to jakoś uratować , zmienjszyć temperaturę czy pozostaje kupno nowej karty, Jeżeli tak to jakiej w przystepnej cenie by pasowała do reszty kompa.
AMD Athlon II X4 620 Processor 2,60 GHz
4 gb Ram
Nie znam sie zbytnio na komputerach od strony technicznej dlatego proszę o pomoc.
Prawdopodobnie karta to HD4850 i jeśli chłodzenie jest czyste i dobrze założone i faktycznie ma taką temperaturę, to albo uszkodzona, albo jest złe ustawienie całej jednostki lub jest zła wentylacja i jest za ciepło w budzie. Ta karta potrafi się mocno grzać.
Zasilacz mam Chieftec 600W, wszystko dokładnie wyczyszczone z kurzu. Propo tego że może być uszkodzona, da się to jakimś programem sprawdzić? i jak to możliwe że po założeniu pasty chodzi gorzej niż bez niej? (fakt kompa mam z 4 lata paste zmieniałem dziś po raz 1 w nim ale myśle że to nie ma nic na rzeczy).
Temperatura bardzo wysoka, dobrze by było ją zweryfikować termometrem cyfrowym z sondą. Może wystarczy dołożyć wentylator który będzie dmuchał na cooler GPU lub zainwestować w inne chłodzenie do karty.