Zdalny pulpit, alternatywy dla TeamViewer

Cześć, ostatnio temaviewer free zaczął świrować, rozłącza sesje po 5 minutach i takie tam. Czas sie przerzucić na coś darmowego bez potrzeby licencjonowania. Z czego korzystanie? co będzie najbardziej zbliżone do TV?
Dla mnie istotne jest aby miał taka samą funkcje w postaci przypisywania na stałe kont i logowania się z każdego miejsca i komputera czyli mój główny login i hasło a z ich serwera ściąga mi się lista moich klientów z którymi mogę się połączyć, nie muszę za każdym razem pamiętać ich loginów i haseł, druga ważna funkcja to oczywiście logowanie poprzez ID a nie adres IP (nie każdy ma publica) znalazłem takie programy :

VNC 5.3.2 Free Edition
TightVNC
mRemoteNG
UltraVNC
VNC Viewer

Co polecicie ? i co będzie najbardziej zbliżone do TeamViewera

Zbliżone do TeamViewer będzie… TeamViewer, Logmein a z tych już rzeczywiście profesjonalnych (bezpiecznych): Bomgar z własnym appliance. Sam napisałeś, że używasz profesjonalnie dla klientów - więc powinieneś mieć licencję na TV. Limit 5 minut może wynikać z ilości czasowych sesji i tego, czy np. z tego samego komputera nie logowałeś się używając konta komercyjnego.
Ja kiedyś miałem ciekawie - używam TV do celów prywatnych (komputery rodziny). Kiedyś zalogowałem się na domowym komputerze do konta komercyjnego (służbowego) i zaczęły się jaja z moim kontem prywatnym - trzeba było np. zmienić adres MAC karty sieciowej…

Tak, przy długich sesjach, np. całodniowych TV w darmowej licencji limituje czas sesji najpierw do 30 minut, później do 5 minut.

1 polubienie

30 minut od dłuższego czasu jest, mi wystarczało, loguje się średnio 2-3 razy w tygodniu ale na różne komputery, fakt z jednego konta (nie wiem czy to ma jakies znaczenie) od wczoraj jest to 5 minut za każdym razem, i blokada na 10 minut. Więc szukam alternatywy jak najszybciej, a nie widzę takiej która mi zapamięta konta u nich na serwerze i po zalogowaniu będę widział wszystkie konta i mógł się połączyć

Bardzo szybką alternatywą jest zapłacić za licencję TeamViewer (jak to powinieneś zrobić wcześniej).

1 polubienie

Do 3 domowych komputerów mi się nie uśmiecha i nie opłaca, płacić ponad 100zł

To może VPN i zdalny pulpit?

1 polubienie

Z tego co wiem zdalny pulpit (jako klient) działa tylko na systemach Windows w wersji PRO

Wielokrotnie łączyłem się ze swojego W7 Home do W7 Pro w pracy. Może w W10 jest inaczej, ale zazwyczaj jedno połączenie było zawsze możliwe.

W ‘home’ masz klienta (mstc), ale nie masz serwera RDP.

2 polubienia

No to zawsze jest VNC

Jak to domowe, to rozwiąż problem z TeamViewer: https://www.teamviewer.com/en/support/personal-use-verification/?_ga=2.62377135.260069987.1530272636-250351792.1530272636

Z VNC w takich sytuacjach zaczyna się komplikować:

• otwarte porty na firewall (dla każdego hosta),
  • w przypadku zmiennego IP - dyndns poinstalowany na komputerach.

Dlatego pisałem o VPN.

1 polubienie

UltraVNC ma dodatkowo plugin szyfrujący

Zdalny pulpit działa wszędzie tam gdzie go odpalisz… bez znaczenia czy Win czy Unix…

1 polubienie