Zdjęcia na panoramicznym monitorze

Witam!

Posiadam monitor panoramiczny 22" i bardzo dużo zdjęć na komputerze z aparatu cyfrowego. Komputer wykorzystywałem głównie do obróbki zdjęć i ich przeglądania. Po zakupie monitora przy przeglądaniu zdjęć są duże paski po bokach.

Czy jest jakaś możliwość aby zdjęcia rozciągnąc na cały ekran, lub je jakoś uciąć.

Zainstalowałeś sterowniki do tego monitora??

proporcje monitora ‘wide’ są inne niż proporcje boków zwykłej fotografii wykonanej aparatem cyfrowym… (monitora wide: 16/9 aparatu [jak i zwykłego monitora]: 4/3), żeby na całym monitorze wyświetlane były takie fotografie musiałbyś je rozciągnąć, lub wykadrować, jednym słowem dostosować, żeby miały proporcje boków 16/9. pzdr

Ameryki to nie odkryliście, chodzi mi oto aby ktoś napisał jak zrobić aby zdjęcia zostały rozciągnięte lub skalibrowane(odrazu wszystkie).

Wiem że można za pomocą programu graficznego np. Photoshop ale to jest bardzo monotonne przerabiać każde pojedyńcze zdjęcie.

Przepraszamy Cię o Wielki, ale nikt nie ma z nas szklanej kuli.

I nie potrafimy odgadywać o co Ci konkretnie chodzi.

Do przeglądania zdjęć wystarczy Ci ACDSee

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … +Build+238

tam masz:

Powiększ (Zoom) - Dostosuj na szerokość (Fit Width)

a żeby nie było:

możesz tą ikonę wstawić na pasek narzędzi

klik przwym przyciskiem myszy na strzałkę za pytajnikiem na pasku narzędzi - dostosuj (Customize) - i tam szukaj tej ikony