Zdjęcia - wygładzenie skóry. Jak?

szukam tutoriala by poprawić zdjecia. dodam, że mam program Paint Shop Pro 8.

Interesują mnie instrukcje raczej po polsku, krok po korku, bo w tym temacie jestem zielona. =(

Byłabym niezmiernie wdzięczna za pomoc =).

Podrawiam serdecznie.

Tego jeden tutorial Ci nie załatwi.Potrzebujesz wiedzy jak posługiwać się narzędziami PSP,dobierać i nakładać kolory,używać pędzli rozmazywania itp.PSP8 nie ma automatycznej opcji wygładzania skóry.Ma ją PSPX i XI.Jesli nie czujesz się mocna w programie zleć lepiej komus kto potrafi to zrobić.

Ps.Nie robię prac na zlecenie. :slight_smile:

aż tyle? no to mnie pocieszyłeś.

a znasz kogos kto by to zrobił?

albo czy wersje X lub XI można sciągnać za free ?

Bezpłatną wersję na okres 30 dni PSPXI możesz pobrać z mojej strony.Jest tam też około setki tutoriali do PSP.

Ja mieszkam w Usa więc trudno mi rekomendować kogos kto by Ci pomógł ale poczekaj trochę.Jest tu dużo swietnych fachowców w Photoshop.Może ktos się zaoferuje z pomocą.

no dobrze. a gdyby jednak nikt się nie zgłosił i musiałabym ściagnać wyzszą wersję, to które tutoriale z tych 89 zalecasz przeczytać wnikliwiej?

reena proszę poprawić błędy - na forum piszemy po polsku.

Większosć.Tutoriale nie nauczą Cię jak zrobić dobry (bo o takim chyba tu mówimy) retusz zdjęcia.Tutoriale nauczą Cię wyłącznie umiejętnosci obsługi programu,zapoznają z narzędziami.Reszta to Twoja inwencja i pomysłowosć.

Krótko mówiąc muszę ruszyć armate, by rozliczyc się z muchą =(.

reena

Można jeszcze pobawić się “łopatologicznie”

Na przykładzie photoshopa, gimpa.

Używasz narzędzia klonowanie - na dużym powiększeniu retuszujesz piksel po pikselu. Niestety, jest to żmudna robota, bo ludzka skóra ma niepowtarzalną fakturę i kolor. Najszybciej, to zrobić zdjęcia na nowo :stuck_out_tongue:

Nie sądzę, żeby komuś chciało się coś takiego robić, chyba że za duże pieniądze.

Jak już pisałam. Mam paint shop pro 8.

A poza tym mysle ze dla kogos kto zajmuje sie grafiką amatorko, i zna dobrze programy, poprawienie czegoś takiego to chwila moment =).

Taki efekt wyszedł przy użyciu opcji skin smoothing bez stosowania innych narzędzi.Jesli Cię to zadawala pobierz PSPXI i zrobisz to sama w 10 minut.

agn1.jpg

Jak już kolega podpowiada polecam PSP9, 10 lub 11 i poporstu pobawić się opcjami :slight_smile:

pare tutków i wskazuwek znajdziesz na tej stronie http://www.psp-grafika.pl/

można fajne efekty uzyskać :slight_smile:

i mniej automatyczne same pachy (photoshop)

6d9a5e6945f92b04.jpg

oooooo

dokładnie o to mi chodziło. jaka wersja tego programu to robi?

i z jakich funkcji [krok po kroku] korzystałaś?

grandpajanek: dziekuję za ten efekt, ale myślę ze wyszlo troche sztucznie =([zniknelo zagiecie reki, a reszta swietnie wyglada]. btw: pzdr dla New Jersey, moja rodzina tez tam mieszka ;).

Adobe Photoshop cs 8.0

ikonka rozmycie ®

później możesz ciut podkręcić: Filtr/ Rozmycie/ Inteligentne rozmycie

ale z tym ostrożnie, bo łatwo mogą wyjść zdjęcia a la CKM :stuck_out_tongue:

(a potem panowie chcieliby taką gładką skórę live :wink: )

Adobe Photoshop CS2 Tu masz turial: http://www.webphotoshop.pl/index.php?go=tutorials&function=show_all&no=23

Pozdrawiam.

Złączono Posta : 30.07.2007 (Pon) 19:10

Tu masz troszkę więcej turiali przydatnych i pasujących do tematu http://webphotoshop.pl/index.php?go=video/filmy&id=6&mode=film

moze stańmy na 1 wersji programu bo zaraz sie pogubię =(.

tej najnowszej nie sciagne [zapchany dysk].

mam za to adobe photo deluxe 3.0 -> tu tak samo uzyskac ten efekt?

Wiesz ja bym Ci radził powywalać trochę programów, i zainstalować Adobe Photoshop CS2, na 100% uzyskasz nim więcej efektów itp. i sama widzisz że do niego jest o wile więcej turiali.

Pozdrawiam.

Moni@ dobrze zrobione.Reena wygląda to sztucznie bo zostało zrobione jednym kliknięciem myszy.W Twoim PSP8 wybierz narzędzie pędzel rozmycia

smuge1.gif

z zestawu pędzli wybierz jakis miękki np.+default a na górnej belce wpisz ustawienia

smudge2.gif

Teraz kolistym ruchem rozcieraj ciemne plamy pod pachą aż do uzyskania zadowalającego efektu.(Tylko się nie smiej jak będzie łaskotać bo popsujesz zdjęcie).

Tym samym sposobem możesz spróbować zrobić twarz ale dużo lepiej robi to opcja wygładzania twarzy z PSPX lub XI.

Może to cie jakoś naprowadzi :wink: