Ta porada się przyda tym, którzy przypadkowo uszkodzili jakiś plik, który, albo pełnił jakąś funkcję systemu, albo utrzymywał system w stabilnym stanie itp.
W każdej płytce Visty jest plik install.wim zawierający pliki Visty od edycji Starter do Ultimate z wyjątkiem Enterprise. Ciężko się do nich dobrać, bo plik jest spakowany, ale istnieje sposób, aby dobrać się do tych plików bez problemu.
Co będzie nam potrzebne?
-
Płytka z Vistą
Krok 1. Otwieramy Menu Start i w polu wyszukiwania wpisujemy “Wiersz polecenia narzędzi środowiska preinstalacyjnego systemu Windows” lub “Wiersz polecenia narzędzi środowiska preinstalacyjnego Windows”. Otwieramy to.
Krok 2. Wpisujemy imagex /mount X:\sources\install.wim Y D:\vista * i naciskamy klawisz ENTER.
Krok 3. Wchodzimy do katalogu, gdzie zamontowaliśmy plik install.wim i mamy całą strukturę katalogów z oryginalnymi plikami Visty. Aby odłączyć folder od pliku install.wim, wpisujemy polecenie imagex /unmount D:\vista ** i naciskamy klawisz ENTER.
* Legenda: X - Litera dysku DVD, gdzie włożyliśmy płytę Visty, Y - Numer obrazu w pliku install.wim, D:\vista - Katalog, gdzie IMAGEX zamontuje plik install.wim
** D:\vista - Katalog, gdzie IMAGEX zamontuje plik install.wim
FAQ (Najczęściej Zadawane Pytania)
Pytanie: Wpisuję w wierszu poleceń IMAGEX i pojawia się komunikat, że nie znaleziono pliku. Dlaczego?
Odpowiedź: Bo nie zainstalowałeś(aś) pakietu Windows Automated Installation Kit. Link do pobrania pakietu znajduje się u góry postu lub musiałeś(aś) odpalić normalny wiersz poleceń. KONIECZNIE odpal “Wiersz polecenia narzędzi środowiska preinstalacyjnego systemu Windows”!
Pytanie: Co do legendy, jaki numer obrazu? O co w tym chodzi?
Odpowiedź: Jest 7 numerów obrazu w pliku install.wim. Każdy numerek odpowiada poszczególnej edycji. Oto numery poszczególnych edycji:
1 - Windows Vista Business
2 - Windows Vista Home Basic
3 - Windows Vista Home Premium
4 - Windows Vista Ultimate
5 - Windows Vista Home Basic N
6 - Windows Vista Business N
7 - Windows Vista Starter
Pytanie: Jestem użytkownikiem Windows Vista Enterprise. Dlaczego w tych numerkach nie ma tej edycji?
Odpowiedź: Nie mam zielonego pojęcia. Niestety, użytkownicy Windows Vista Enterprise muszą użyć innych metod.
Pytanie: Mam zainstalowanego Service Pack 1 - 2 dla Visty. Podmieniam pliki i system pracuje niestabilnie lub są inne objawy systemu. Dlaczego?
Odpowiedź: Przecież nie znajdziesz plików z Service Pack 1 w pliku install.wim! W pliku install.wim znajdują się oryginalne pliki z czystej Visty bez SP.
Pytanie: Uszkodziłem plik odpowiedzialny za działanie systemu i system nie chce wstać. Co w tym wypadku zrobić?
Odpowiedź: Użyj tego sposobu, a następnie uruchom ponownie komputer i wywołaj rozruch komputera z wypalonej płyty DVD lub pendrive’a z WinPE 2.0 (jak to zrobić, link powyżej). Następnie wykonuj kroki 1, 2 i 3, lecz do uzyskania dostępu do struktury katalogów z oryginalnymi plikami Visty potrzebny będzie wiersz poleceń i polecenie cd. Użytkownicy Windows Vista Service Pack 1 lub 2 muszą użyć innych metod, aby naprawić uszkodzony plik.
UWAGA! Ta metoda działa tylko na systemach Windows Vista BEZ SERVICE PACK!