Cześć, witam wszystkich To mój pierwszy post na forum i od razu z prośbą pomocy. Zakupiłem 2 dyski do archiwizacji danych WD Blue 2TB oraz SEAGATE BarraCuda 2TB i je sobie sprawdzam w HD tune i mam wątpliwości co do ich zdrowia. Zastanawiam się czy ich nie zwrócić. Dyski mają przechowywać dane w trybie offline - kopia na jeden dysk, kopia na drugi dysk i do skrzyneczki (widzimy się za 2 lata).
WD:
Barracuda:
Szybki error skan nie wykazał żadnych błędów, aktualnie jadę na obu dyskach full skan
Pytanie gdzie kupiłeś te dyski. W jakimś renomowanym sklepie czy jako nowe np. na Allegro? Sprzedającym była firma czy osoba fizyczna? Na zrzutach widać wartości parametrów (09) w rejestrze S.M.A.R.T. wskazujące, że dyski nie były używane - przynajmniej teoretycznie. Zawsze jest szansa, że dyski mogą być używane z wyczyszczonymi wartościami rejestru S.M.A.R.T. Sprawdź datę produkcji dysku, która znajduje się na naklejce na górnej pokrywie dysku. Dysk możesz przeskanować w programie Victoria. Szybki test w HD Tune chyba nigdy nie pokazuje uszkodzonych sektorów, chodziła kiedyś legenda że takie komuś wykazał
Dlatego zrobiłem dokładny test na full skan i nie było żadnych błędów
Zakup był dysków nowych, na allegro w sklepie Avans (barracuda) oraz GlobTronics (WdBlue).
Już widzę, że WD Blue zwracam - dysk z 2018 roku -.- dzięki, że na to zwróciłeś uwagę. Barracuda z 2024
Avans raczej nie sprzedałby leżaka magazynowego bez informowania o tym. Można trafić nowe dyski, które przeleżały kilka lat i takie często są jakościowo o wiele lepsze od tych nowych, aktualnie produkowanych. Niestety wielu jest też oszustów i później jest jak jest. Opinie o globtronics_PL na Allegro są ogólnie dobre ale jest też kilka, które wskazują na otrzymanie dysków używanych z wyczyszczonymi rejestrami S.M.A.R.T. Ja również bym ten dysk odesłał i zamówił z pewnego źródła.
Lepiej byłoby sprawdzić odczyt sektorów z tego Blue, bo jeśli był nieużywany (co powinno być widoczne po takim skanie) i pracuje cicho to pewnie jest lepszy niż te z 2024 roku.
Naprawdę nie wiem jak to możliwe, że Barracuda ma wykres liniowy, ale ten status Unideal
Naprawdę mam odczucia jak jakiś metronom, z jednej strony chcę powiedzieć: spoko biorę oba, a z drugiej strony jest za dużo „ale” i mam ochotę oddać oba.
Naprawdę zastanawiam się czy nie oddać i nie kupić bezpośrednio w sklepie, a nie poprzez allegro… Mam wrażenie, że na allegro idą ostatnio same second handy
Nie wiem, dziwnie ten wykres wygląda, jak SSD, nawet prędkość.
Poza tym te wartości w smart pojawiają się i znikają.
Tę Barracudę możesz jeszcze przelecieć testem verify. Teoretycznie read jest lepsze, ale już parę razy widziałem duże różnice między wynikami read i verify.