Zdrowie nowych dysków - czy nadają się do zwrotu?

Cześć, witam wszystkich :slight_smile: To mój pierwszy post na forum i od razu z prośbą pomocy. Zakupiłem 2 dyski do archiwizacji danych WD Blue 2TB oraz SEAGATE BarraCuda 2TB i je sobie sprawdzam w HD tune i mam wątpliwości co do ich zdrowia. Zastanawiam się czy ich nie zwrócić. Dyski mają przechowywać dane w trybie offline - kopia na jeden dysk, kopia na drugi dysk i do skrzyneczki (widzimy się za 2 lata).

WD:
WD Blue

Barracuda:
Barracuda 1
Barracuda 2

Szybki error skan nie wykazał żadnych błędów, aktualnie jadę na obu dyskach full skan

Pytanie gdzie kupiłeś te dyski. W jakimś renomowanym sklepie czy jako nowe np. na Allegro? Sprzedającym była firma czy osoba fizyczna? Na zrzutach widać wartości parametrów (09) w rejestrze S.M.A.R.T. wskazujące, że dyski nie były używane - przynajmniej teoretycznie. Zawsze jest szansa, że dyski mogą być używane z wyczyszczonymi wartościami rejestru S.M.A.R.T. Sprawdź datę produkcji dysku, która znajduje się na naklejce na górnej pokrywie dysku. Dysk możesz przeskanować w programie Victoria. Szybki test w HD Tune chyba nigdy nie pokazuje uszkodzonych sektorów, chodziła kiedyś legenda że takie komuś wykazał :laughing:

Dlatego zrobiłem dokładny test na full skan i nie było żadnych błędów :wink:
Zakup był dysków nowych, na allegro w sklepie Avans (barracuda) oraz GlobTronics (WdBlue).

Już widzę, że WD Blue zwracam - dysk z 2018 roku -.- dzięki, że na to zwróciłeś uwagę. Barracuda z 2024 :slight_smile:

Avans raczej nie sprzedałby leżaka magazynowego bez informowania o tym. Można trafić nowe dyski, które przeleżały kilka lat i takie często są jakościowo o wiele lepsze od tych nowych, aktualnie produkowanych. Niestety wielu jest też oszustów i później jest jak jest. Opinie o globtronics_PL na Allegro są ogólnie dobre ale jest też kilka, które wskazują na otrzymanie dysków używanych z wyczyszczonymi rejestrami S.M.A.R.T. Ja również bym ten dysk odesłał i zamówił z pewnego źródła.

Ok zrzuty z Victorii dla Barracudy (WD Blue już przygotowane do zwrotu):

Interesujące jest to, że smart po teście się zmienił - czy to ok?

Lepiej byłoby sprawdzić odczyt sektorów z tego Blue, bo jeśli był nieużywany (co powinno być widoczne po takim skanie) i pracuje cicho to pewnie jest lepszy niż te z 2024 roku.

Tutaj WD Blue

I znów smart po teście

A dlaczego mówisz, że dyski z 2018 mogą być lepsze niż z 2024?

Tutaj to co mnie martwi w tym WD:

WD Blue martwi mnie tym:

- tutaj widać na płytce drukowanej rysę

Te znikające wartości z dysków Seagate są dziwne.

Wydaje mi się, że im nowsze WD tym gorsze. Moim zdaniem najlepsze były gdzieś do 2015 roku.

No rysy nie wyglądają najładniej, ale może dysk pochodzi tylko z demontażu z nowego komputera.

Te testy to tylko szybkie wykonywałeś? Lepsze byłby normalne.

Trwało to około 5h, ale mam full test dla tego WD:

I smart po teście:

Prócz wizualnego stanu jakoś nie widać by z tym dyskiem było coś nie tak. Może podszedłem zbyt ostrożnie?

Jutro zrobię pełny test dla Barracudy.

Wygląda OK, jedyna dziwna w nim rzecz to zerowa wartość „spin-up time”. Tu dyski WD powinny podawać czas do rozkręcenia talerzy w milisekundach.

Smart przed testem

Smart po teście

Naprawdę nie wiem jak to możliwe, że Barracuda ma wykres liniowy, ale ten status Unideal :confused:

Naprawdę mam odczucia jak jakiś metronom, z jednej strony chcę powiedzieć: spoko biorę oba, a z drugiej strony jest za dużo „ale” i mam ochotę oddać oba.

Naprawdę zastanawiam się czy nie oddać i nie kupić bezpośrednio w sklepie, a nie poprzez allegro… Mam wrażenie, że na allegro idą ostatnio same second handy

Nie wiem, dziwnie ten wykres wygląda, jak SSD, nawet prędkość.
Poza tym te wartości w smart pojawiają się i znikają.

Tę Barracudę możesz jeszcze przelecieć testem verify. Teoretycznie read jest lepsze, ale już parę razy widziałem duże różnice między wynikami read i verify.

A tak w ogóle to skąd pomysł na archiwizację na dyskach 3,5 cala zamiast na 2,5 na usb? I dlaczego na 2 lata do skrzyneczki?