Zdublowane konta na ekranie logowania

Nie wiem czy to dobra kategoria, ale:

Stało się to po użyciu jakiegoś narzędzia do odblokowywania pendrivem.
Otóż mam zdublowane konta na ekranie logowania, a w ustawieniach wszystko jest dobrze. Jedno ma kwadratowe profilowe i da się je odblokować tylko hasłem, a drugie ma normalne i da się je odblokować także PINem. Obydwa prowadzą do tego samego.

A co pokazuje polecenie net user w cmd.exe?

C:\Users\Dawidek>net user

Konta użytkowników dla \DESKTOP-RKVS2LQ

Administrator Dawidek Gość
Konto domyślne ***** WDAGUtilityAccount
Polecenie zostało wykonane pomyślnie.

(ocenzurowałem)

1. Konto administracyjne: Dawidek
  2. Konto domyślne (użytkownika): ******
  3. Konto, które jest częścią Windows Defendera: WDAGUtilityAccount
  4. Konto gościa, które jest wyłączone domyślnie

Widoczne konta przy logowaniu to konto: „1.” i konto „2.”.
Domyślnie Windows tworzy konto administratora. Manualnie musiało zostać dodane konto użytkownika *****.

To może masz konto lokalne Dawidek i jeszcze konto Microsoft online Dawidek utworzone i się dubluje na liście.

ale to nazwane przeze mnie ***** tez jak widac sie dubluje

A w katalogu C:\Users jak sytuacja wygląda, też zdublowane?

nie

Win+R, wpisz netplwiz, co pokazuje?
UPDATE:
Miałem kiedyś sytuacje na Win10, gdzie było konto „ducha” po użyciu konta online Microsoftu i zerwaniu połączenia internetowego.
Rozwiązaniem było uruchomienie netplwiz jako administrator, zaznaczenie pola „użytkownicy muszą pisać hasło, aby zalogować się na ten komputer”, restart PC, ponownie netplwiz jako administrator i odznaczyć to pole. Po restarcie użytkownik „duch” znikał. :stuck_out_tongue:

Czy jedna z tych metod pomoze? Nie wiem ale czemu nie spróbować. Przy logowaniu za pomocą danych biometrycznych na pewno nie bo wtedy trzeba by było najpierw je zresetować.
https://www.isumsoft.com/windows-10/two-duplicate-user-names-on-windows-10-login-screen.html

Spróbuj tą drugą metodę, którą zresztą powyżej podałem.

nie działa, nadal są zdublowane.
co gorsza automatycznie loguje mi użytkownika ***** i muszę win+L i znowu

nie działa

Pinem odblokowujesz konto online a hasłem lokalne.
Czyli masz utworzone podwójne konta Dawidek i to drugie jako lokalne i online.
Czyli pozostaje usunąć konta lokalne albo online, w zależności które chcesz używać.
Może tutaj
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/dodawanie-lub-usuwanie-kont-na-komputerze-osobistym-104dc19f-6430-4b49-6a2b-e4dbd1dcdf32
albo tutaj
https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/tworzenie-konta-u%C5%BCytkownika-lokalnego-lub-konta-administratora-w-systemie-windows-10-20de74e0-ac7f-3502-a866-32915af2a34d
coś ci pomoże w usuwaniu.

chyba już nic nie pomoże

Czyli, że nie możesz usuwać kont?
Więc zostaje przeinstalowanie systemu przy wyłączonym necie i zalogowanie się na jedno (lokalne), albo też z netem na Microsoftu.
Poza tym „Stało się to po użyciu jakiegoś narzędzia do odblokowywania pendrivem”.
Ciekawe co to za narzędzie i dlaczego je użyłeś - widocznie użyłeś je w nieprawidłowy sposób, że masz teraz bałagan nie do ruszenia jak piszesz.

Reinstalacja lub kasacja wszystkich kont po aktywacji ukrytego „Administrator” raczej pozwoli to ogarnąć.

Inna sprawa, że boisz się reinstalacji…

Ale jest taki problem

Dodałem nowe konto lokalne i się też zdublowało

Coś typu to: USB Raptor 0.18.84.707 - dobreprogramy