Cześć!
Od dłuższego mnie to irytowało, ostatnio znalazłem trop i może będzie szansa na rozwiązanie.
Gdy udostępniam komuś kontakt smsem, lub czymkolwiek to wkleja mi kontakt ze zduplikowanym numerem telefonu - jeden rozdzielony spacją, drugi zbity, a wygląda to tak :
Adam Nowak
[Komórka] +48 123 456 789
[Komórka] +48123456789
Pół biedy jak dany kontakt ma tylko jeden numer. Czarę goryczy przelał kontakt który miał zapisane 3 numery - przy udostępnieniu było ich 6.
Początkowo sprawdzałem kontakty pod względem duplikatów, Edytowałem kontakty, nawet zapisywałem od nowa, upewniając się, że mają w sobie ma tylko jeden numer. A podczas udostępniania ciągle jak wyżej.
I taki stan niewiedzy trawł dopóki nie udostępniłem kontaktu osoby, która wiem, że nie korzysta z Whatsapp - i bingo.
Wszystkie osoby z kontaktów, które nie używają Whatsapp nie mają zduplikowanych numerów przy udostępnianiu.
Pytanie, jak to naprawić?
Najchętniej rozdzieliłbym tę interakcję(?) Whatsappa z kontaktami telefonicznymi, ale nic konkretnego zwłaszcza w Whatsappie nie znajduję.
A na dodatek - nie ma znacznia aplikacja której używam do udostępniania - czy to Telefon/Wiadomości od Google LLC, czy te samsungowe odpowiedniki… Android 14