Od dłuższego mnie to irytowało, ostatnio znalazłem trop i może będzie szansa na rozwiązanie.
Gdy udostępniam komuś kontakt smsem, lub czymkolwiek to wkleja mi kontakt ze zduplikowanym numerem telefonu - jeden rozdzielony spacją, drugi zbity, a wygląda to tak :
Adam Nowak
[Komórka] +48 123 456 789
[Komórka] +48123456789
Pół biedy jak dany kontakt ma tylko jeden numer. Czarę goryczy przelał kontakt który miał zapisane 3 numery - przy udostępnieniu było ich 6.
Początkowo sprawdzałem kontakty pod względem duplikatów, Edytowałem kontakty, nawet zapisywałem od nowa, upewniając się, że mają w sobie ma tylko jeden numer. A podczas udostępniania ciągle jak wyżej.
I taki stan niewiedzy trawł dopóki nie udostępniłem kontaktu osoby, która wiem, że nie korzysta z Whatsapp - i bingo.
Wszystkie osoby z kontaktów, które nie używają Whatsapp nie mają zduplikowanych numerów przy udostępnianiu.
Pytanie, jak to naprawić?
Najchętniej rozdzieliłbym tę interakcję(?) Whatsappa z kontaktami telefonicznymi, ale nic konkretnego zwłaszcza w Whatsappie nie znajduję.
A na dodatek - nie ma znacznia aplikacja której używam do udostępniania - czy to Telefon/Wiadomości od Google LLC, czy te samsungowe odpowiedniki… Android 14
Na pewno pomaga odmowa dostępu kontaktów urządzenia przy ponownej instalacji WhatsAppa ze sklepu Play (nawet jak nasze spisy bazują tylko na chmurze Google lub Samsunga).
Kij wie kiedy odebrane uprawnienia po fakcie cofną książkę telefoniczną, że zapomni o WhatsAppie (być może nigdy i tylko usuwanie konta lub apki pomaga bez roota).
Przy roocie może da się ograniczyć komunikację z serwerami Meta, by aplikacja kontaktów nie dowiedziała się o WhatsAppie i nie trzeba jej było reinstalować.
Zmiana apki Kontakty na inną np. Fossify nic nie daje. Jak można przejść na vcf to można użyć funkcji plik i niech się martwi odbiorca śmieciami w telefonie (inne apki do SMS-ów wydają się nie obsługiwać surowego tekstu).
Android 14
Na pewno zmiana na Android 15 nie pomoże, ma ten sam problem dla udostępniania tekstowego zamiast vcf-ek (nawet jak WhatsApp ma tylko jeden kontakt, widać robi za pomost zdalny) z poziomu apki „SMS” Google (a Samsung swoją pewnie porzucił a wspomniany Fossify chyba wciska vcf).
samsungowe odpowiedniki
Można by też sprawdzić czy ukrycie WhatsAppa w bezpiecznym folderze Samsung wystarcza (a z głównej przestrzeni po kopii zapasowej „wywalić” i upewnić się, że zniknął ze zakładki konta w ustawieniach (może wymagać logowania pownie w ukrytej aplikacji za pomocą Folderu bezpiecznego Samsung)). Niestety mój stary Samsung kurzy się daleko w szafie, by to sprawdzić (gdyby Samsung ograniczył to do opcji „klonuj” z ich nazwą, brak opcji usunięcia z problematycznej przestrzeni).
Na innych telefonach bez takiej opcji ukrycia apek może wystarczą osobne profile, gdy klonowanie nie działa dobrze z WhatsAppem.
Dobrze, że skopiowałem cały folder Whatsapp z telefonu na komputer zanim zacząłem grzebać, bo jak odinstalowałem Whatsapp (oczywiście po uprzednim wykonaniu backupu na konto) tak po ponownej instalacji wszystkie czaty nie-grupowe poszły się bujać w krainę cyfrowego odmętu… a grupowe… puste w środku. Fajnie działa ten backup!
Media na których mi zależało ocalały w skopiowanym folderze, reszta nie była jakoś istotna. No trudno, ale do sedna.
Zainstalowałem. Po drodze odmówiłem dostępu do kontaktów i do tego momentu było ok - brak duplikatów numerów w udostępnianych kontaktach.
No ale! To jest bez sensu nie mam teraz nikogo na liście kontaktów Whatsapp.
Po przyznaniu uprawnienia dostępu do kontaktów, lista się pojawiła, jak i problem z duplikowaniem numeru.
Z folderem bezpiecznym nie chce mi się bawić, za dużo zachodu.
Oddzielne profile? To dla mnie niezbyt jasne.
Czyli pozostaje udostępniać jako vcf.
Samsung może ukrywać celowo konta użytkowników np. w celu promocji sejfu:
To będzie podobnie „wygodne”, jak kilka kont na PC, gdy Kontakty nie będą widziały globalnie WhatAppa jako pomostu do odpytania serwera Meta czy numer jest z nim spięty.
Dziękuję Ci Dobry Czlowieku, za wszystkie udzielone tu podpowiedzi, ale to jest zbyt karkołomne do wdrożenia na ten zupelnie nienewralgiczny problem.
Nie udostepniam kontaktów codziennie, myslałem, ze to kwestia jakiegoś ustawienia, przeżyję, przeboleję, niech sobie bedzie ten babol w systemie świadectwem na bylejakość dla potomnych.
Napisałem zgłoszenie do Whatsapp i otrzymalem taką odpowiedź:
I understand the issue you’re experiencing with duplicate numbers when sharing contact information via SMS. This issue seems to be related to WhatsApp’s contact upload feature.
When you grant WhatsApp access to your contacts, it syncs your device’s address book to discover which of your contacts also use WhatsApp. This might cause the duplicate numbers to appear when sharing contact information.
To resolve this issue, you can try resetting the sync between WhatsApp and your phone’s contacts. To do this:
Open your phone’s Settings, then tap Accounts and Backups > Manage accounts > WhatsApp.
Tap Remove account > Remove account.
Open WhatsApp.
Start a new chat, then tap the „More Options (three vertical dots)” icon > Refresh.
Please note that tapping Remove account might generate a notification saying that your WhatsApp messages, contacts, and other data will be deleted from your phone. This is not the case.
If the issue persists, you can also try checking your phone’s permissions to ensure that WhatsApp permissions are turned on in your phone’s settings.
Rozumiem problem z duplikacją numerów podczas udostępniania danych kontaktowych za pośrednictwem SMS-ów. Wydaje się, że problem ten jest związany z funkcją przesyłania kontaktów w WhatsApp.
Po udzieleniu dostępu do kontaktów przez WhatsApp, aplikacja synchronizuje książkę adresową urządzenia, aby sprawdzić, które z Twoich kontaktów również korzystają z WhatsApp. Może to spowodować wyświetlanie duplikatów numerów podczas udostępniania danych kontaktowych.
Aby rozwiązać ten problem, spróbuj zresetować synchronizację między WhatsApp a kontaktami w telefonie. Aby to zrobić:
Otwórz Ustawienia telefonu, a następnie stuknij Konta i kopie zapasowe > Zarządzaj kontami > WhatsApp.
Stuknij Usuń konto > Usuń konto.
Otwórz WhatsApp.
Rozpocznij nowy czat, a następnie stuknij ikonę „Więcej opcji (trzy pionowe kropki)” > Odśwież.
Pamiętaj, że stuknięcie Usuń konto może spowodować wyświetlenie powiadomienia o usunięciu wiadomości WhatsApp, kontaktów i innych danych z telefonu. Nie dotyczy to jednak tego przypadku.
Jeśli problem nadal występuje, możesz również sprawdzić uprawnienia telefonu, aby upewnić się, że uprawnienia WhatsApp są włączone w ustawieniach telefonu.
It is Polish version translated by Google Translate.