Zepsuta grafika i napisy w każdej grze

Witam otóż od kilku miesięcy w grach mam zepsutą grafikę dziwne napisy jeszcze pamiętam, że nie miałem takiego problemu, dajmy przykład dzisaj zainstalowałem gre the escapists 1 z epic games i takie o to napisy

albo nie dawno pobrałem Don’t starve bez dlc i miałem to samo, pomoże ktoś to naprawić?

Możliwe że wirus uszkodził czcionki systemowe, nie wiem czy są one gdzieś dostępne do pobrania…

Reset pomoże?

Reinstall systemu na jprawdopodobniej tak.

Przywrócić kopie systemu. Przed zabiegiem zgrać resztę danych istotnych na inny nośnik.

Tylko jaką kopię, sprzed roku?

A no fakt jak ktoś nie robi to format…
I wtedy już pamiętać i zrobić ją :slight_smile:

Naprawdę jest z nią nie wiele roboty a ile nerwów zaoszczędza, gdy nie tracimy danych bezpowrotnie czy też ten czas kiedy nie musimy sie wałęsać po forach i czekać na odpowiedź z 2 strony która nie zawsze może być w stanie pomóc… naprawdę polecam robienie kopi.

Średnio raz w tygodniu używam w robocie po aktualizacjach windy, więc wiem o czym mówisz :smiley:

No tak, ale w firmie sporo danych przewala się i dochodzi nowych co innego u użytkownika na komputerze gdzie nie trzeba robić aż tak często kopi zapasowych bo należy pamiętać że one też zajmują swoje miejsce… (nie tak dużo co w NAS w firmie ale zwykły użytkownik może to bardziej odczuć)

Jeśli mamy kopie czystego systemu zaraz po instalacji wyłączymy zbędny SWAP i Hibernacje i zrobimy taki dziewiczy stan systemu to taki system będzie wazyl z 12GB i podczas kopi program może go lekko skompresować i taki rozmiar może już ważyć np 8GB na lajcie.

Gorzej jeśli mamy np już 3 kopie z zainstalowanym systemem i wprowadzonymi zmianami gdzie już świnia waży 50GB i robimy 3 takie kobie i już mamy 150GB zagospodarowane…

Co do kopi systemu “domowej” to polecam taki schemat:
Gdy widzimy że nie ma konfliktów w pracy komputera przechodzimy do następnego etapu.

1)Dziewiczy jak wyżej opisałem
(Najlepiej wykonać w trybie offline zanim system zadu***y wszystko dogrywając łatki z neta)
2)Dziewiczy z sterownikami + Aktualizacja
3)Ogólna konfigurowanie systemu zwykle konto zamiast admina i instalowanie/konfiguracja oprogramowania zabezpieczającego.
4)Instalacja aplikacji i gier - ogólnie to już jest końcowa kopia do użytku.
5)Opcjonalnie można zrobić za jakieś pół roku czy roku nową kopie jeśli zmiany będą spore i radykalne oraz czasowo mógłbyś zmarnować więcej czasu na pobieranie akutalizacji niż przywracanie tej nowej kopi.

Wtedy jak wszystko działa w kopi 5 można skasować kopie 4 albo zachować ją w razie w w zależności ile mamy miejsca na dysku i jak bardzo będą wielkie kopie 4 i 5.

W pracy kopie systemowe nie wiem jak są wykonywane u mnie zwykle wszystkie systemu instalowało się przez server lokalny bo nikt nie będzie siedział na 20 lub 100 maszynach i robił to wszystko z osobna… a zwykle do NAS lecą zaszyfrowane dane firmowe/klientów.