Witam otóż od kilku miesięcy w grach mam zepsutą grafikę dziwne napisy jeszcze pamiętam, że nie miałem takiego problemu, dajmy przykład dzisaj zainstalowałem gre the escapists 1 z epic games i takie o to napisy
A no fakt jak ktoś nie robi to format…
I wtedy już pamiętać i zrobić ją
Naprawdę jest z nią nie wiele roboty a ile nerwów zaoszczędza, gdy nie tracimy danych bezpowrotnie czy też ten czas kiedy nie musimy sie wałęsać po forach i czekać na odpowiedź z 2 strony która nie zawsze może być w stanie pomóc… naprawdę polecam robienie kopi.
No tak, ale w firmie sporo danych przewala się i dochodzi nowych co innego u użytkownika na komputerze gdzie nie trzeba robić aż tak często kopi zapasowych bo należy pamiętać że one też zajmują swoje miejsce… (nie tak dużo co w NAS w firmie ale zwykły użytkownik może to bardziej odczuć)
Jeśli mamy kopie czystego systemu zaraz po instalacji wyłączymy zbędny SWAP i Hibernacje i zrobimy taki dziewiczy stan systemu to taki system będzie wazyl z 12GB i podczas kopi program może go lekko skompresować i taki rozmiar może już ważyć np 8GB na lajcie.
Gorzej jeśli mamy np już 3 kopie z zainstalowanym systemem i wprowadzonymi zmianami gdzie już świnia waży 50GB i robimy 3 takie kobie i już mamy 150GB zagospodarowane…
Co do kopi systemu “domowej” to polecam taki schemat:
Gdy widzimy że nie ma konfliktów w pracy komputera przechodzimy do następnego etapu.
1)Dziewiczy jak wyżej opisałem
(Najlepiej wykonać w trybie offline zanim system zadu***y wszystko dogrywając łatki z neta)
2)Dziewiczy z sterownikami + Aktualizacja
3)Ogólna konfigurowanie systemu zwykle konto zamiast admina i instalowanie/konfiguracja oprogramowania zabezpieczającego.
4)Instalacja aplikacji i gier - ogólnie to już jest końcowa kopia do użytku.
5)Opcjonalnie można zrobić za jakieś pół roku czy roku nową kopie jeśli zmiany będą spore i radykalne oraz czasowo mógłbyś zmarnować więcej czasu na pobieranie akutalizacji niż przywracanie tej nowej kopi.
Wtedy jak wszystko działa w kopi 5 można skasować kopie 4 albo zachować ją w razie w w zależności ile mamy miejsca na dysku i jak bardzo będą wielkie kopie 4 i 5.
W pracy kopie systemowe nie wiem jak są wykonywane u mnie zwykle wszystkie systemu instalowało się przez server lokalny bo nikt nie będzie siedział na 20 lub 100 maszynach i robił to wszystko z osobna… a zwykle do NAS lecą zaszyfrowane dane firmowe/klientów.