Zepsuta karta dźwiękowa?


(Outspokenintense333) #1

Witam :slight_smile:

Mam problem z dźwiękiem (windows xp), system nie znajduje żadnych urządzeń “brak urządzeń audio”. Oczywiście głośniki działają, bo sprawdzałam na laptopie. Na początku myślałam, że chodzi o sterowniki, więc szukałam w internecie jak je zainstalować, skąd itp. Nic nie działało, nawet podłączyłam pulpit do innego komputera żeby ktoś kto się na tym zna naprawił mi problem. 

Czyściłam komputer w środku z kurzu. Odinstalowywałam sterowniki po czym znów instalowałam i nadal nic. 

W DxDiag pisze mi komunikat “Nie znaleziono karty dźwiękowej. Aby ją odnaleźć zainstaluj sterownik dźwięku.”

Dodam, że gniazdka słuchawek i mikrofonu nie działały już od dawna, aż w końcu padło gniazdko głośników najwidoczniej.

Więc czy to jest problem z kartą? 

Chciałabym mieć pewność, bo zamierzam kupić nową, ale zewnętrzną kartę pozostawiając tą wewnętrzną tak jak jest.

Czy to rozwiąże problem?

Nie chcę oddawać do serwisu w celu umieszczenia nowej karty i też jest o wiele droższa dlatego chcę ją zastąpić kartą USB.

Dodam jeszcze, że chcę do niej podłączyć tylko i wyłącznie głośniki, bo nie używam słuchawek ani mikrofonu.

 


(bachus) #2

Bez problemu, sprawdź tylko czy nie ma problemów ze sterownikami do Twojego systemu operacyjnego.


(Outspokenintense333) #3

Znaczy się w menedżerze urządzeń mam jeden sterownik z wykrzyknikiem, uszkodzony (próbowałam naprawić, ale nic z tego), tłumaczę to sobie winą właśnie tej karty.

I też myślę, że nowa karta powinna chyba zainstalować własne.

 


(bachus) #4

A ja Ci tłumaczę, żeby kupując zwrócić uwagę, czy są sterowniki do systemu operacyjnego na którym zamierzasz używać nową kartę.


(Veers) #5

justyna1012: sprawa podstawowa - to podanie konfiguracji sprzętu.


(XMan) #6

Podaj nazwę płyty głównej oraz karty dźwiękowej.

Jeżeli nie wiesz to zainstaluj CPU-Z
i wrzuć screena z zakładki Mainboard.

 

Dodatkowo wrzuć screeny z:

 

  1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).

  2. Menedżer urządzeń
    z rozwiniętym  Kontrolery dźwięku wideo i gier.

  3. Start --> Panel sterowania --> Dźwięk --> zakładki Odtwarzanie oraz Nagrywanie.

  4. Start --> Panel sterowania --> System.


(Outspokenintense333) #7

sc1.JPG

sc2.JPG

sc3.JPG

sc4.JPG

sc5.JPG

sc7.JPG


(bachus) #8

A z rzut z managera urzadzen?


(Outspokenintense333) #9

I nie wiem dlaczego, ale screen z menedżera urządzeń nie chce się dodać :confused:

W każdym razie wygląda to mniej więcej tak:

 

KONTROLERY DŹWIĘKU, WIDEO I GIER

- ATI HDMI AUDIO

- KODERY-DEKODERY AUDIO

- KODERY- DEKODERY WIDEO

- STARSZE STEROWNIKI AUDIO 

- STARSZE URZĄDZENIA PRZECHWYTYWANIA WIDEO

-URZĄDZENIE STERUJĄCE MEDIAMI

 

I niżej tam gdzie mam wykrzyknik

 

URZĄDZENIA SYSTEMOWE

(itd itd)

- STEROWNIK MAGISTRALI MICROSOFT UAA DLA HIGH DEFINITION AUDIO (przy tym żółty wykrzyknik )


(bachus) #10

http://postimage.org

Rozumiem, że sterowniki do chipsetu były instalowane?


(XMan) #11

Zainstaluj UAA:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/motherboard_driver_audio_microsoft_bus.exe

Po wypakowaniu wchodzisz do folderu Win2K_XP i klikasz dwa razy na plik ASetup.

 

el153_ASetup.jpg

 

Uwaga : instalacja jest niewidoczna, po instalacji poczekaj jeszcze chwilkę

i uruchom ponownie komputer.

 

Będzie jeszcze problem to odinstaluj w Dodaj lub usuń programy Realtek High Definition Audio Driver.

Zainstaluj te sterowniki audio:

http://12244.wpc.azureedge.net/8012244/drivers/rtdrivers/pc/audio/0001-WDM_R274.exe

Uruchom ponownie komputer.

 

Nic nie pomoże

  • jeżeli wcześniej był dźwięk i to się nagle stało to przywróć ostatnie pliki z kwarantanny AVG ,

który często/ostatnio się myli i traktuje niektóre pliki audio jako zagrożenie.

 

Proponuję jeszcze przeczytać te poradniki:

Prawidłowa konfiguracja sterowników Realtek HD Audio
Brak dźwięku na panelu przednim komputera.

 

 

 


(Outspokenintense333) #12

No więc tak:

Zrobiłam to wszystko- nadal nic.

Jeżeli chodzi o poradniki- menedżer realteka gdzieś zniknął, a wchodząc w regulację głośności mam “nie ma dostępnych urządzeń miksujących” czy coś takiego.

W panelu sterowania nie mogę dodać sprzętu, ponieważ pisze mi, że nic nie znaleziono.

Więc czy mogę mieć już pewność, że karta dźwiękowa jest uszkodzona?

https://postimg.org/image/z5bcel3lt/


(bachus) #13

Jaka wersja Service Pack? Sprawdź w oknie właściwości komputera, ew. linia poleceń (cmd.exe) i wpisz:

 

systeminfo | findstr /B /C:"OS Name" /C:"OS Version"

ewentualnie:

wmic os get servicepackmajorversion

 


(Outspokenintense333) #14

https://postimg.org/image/53a6zt8af/

Ok mam właściwości, nie wiem czy o to chodzi -->   https://postimg.org/image/tcwib62k1/


(bachus) #15

OK, Service Pack 3.


(Outspokenintense333) #16

Więc?


(bachus) #17

Czy karta działała wcześniej na tym systemie i NAGLE przestała działać?


(Outspokenintense333) #18

Tak, to się stało po tym jak odłączyłam komputer całkowicie od zasilania (oczywiście najpierw wyłączyłam komputer, a potem od zasilania).

Potem włączyłam i nie było już dźwięku.


(XMan) #19

Zapomniałem jak jest na Windows XP, na Windows 7 jest tak

 

Start --> w Wyszukaj programy i pliki wpisz Services.msc klik na Services

  • Usługi

zobacz czy masz w usłudze Windows Audio wybrany Tryb uruchamiania - Automatyczny:
http://img24.otofotki.pl/obrazki/le555_Windows-Audio.jpg

Zobacz również czy masz włączoną usługę Plug and Play:
http://img24.otofotki.pl/obrazki/hz23_Plug-and-Play.jpg

 

 

 

 


(Outspokenintense333) #20

Sprawdziłam i jest ustawione na tryb uruchamiania automatyczny.