Zepsute słuchawki

Zepsuły mi sie słuchawki razer hamerhead v2. Na początku nie działała lewa słuchaka potem prawa. Po kilku tygodniach zrobiły sie tłuste. Jak je podłączyłem do telefonu to było słychać bardzo słabo. W całym domu było cicho żebym coś usłyszał z nich. Czy może ktoś wie co sie stało i co naprawić?

Jak masz je na gwarancji, oddaj.

Właśnie już sie skończyła gwarancja :frowning:

Jeżeli tłuste, to jest spora szansa, że je sam zepsułeś wydzielina z ucha;F.
Pomijam tu kwestie higieny (tak, słuchawki douszne tzreba co jakieś czas pzrecierać), to zostaje tylko próba otwarcia i mechaniczne czyszczenie. Taka moja opinia na podstawie objawów. :wink:

Zapach tego jest tak taki jak z baterii rozlanej

Możesz rozebrać zobaczyć czy nie widać gołym okiem jakiegoś uszkodzenia/stopienia.

Po tym można uznać że to zwarcie. Jeśli ich nie czyściłeś i często używałeś, tym bardziej. Akurat mi się to jeszcze nie zdarzyło i prędzej psuły się kable, również w tych badziewiaszczych z Pepco

Obstawiam “zmęczony” kabel przy wtyku jack. Brak najpierw dźwięku w jednej a potem w drugiej wskazywałby na to.
Uciąć kawałek przy wtyku i przylutować nowy, potem ewentualnie wyrzucić jak naprawa nie pomoże…:wink:
https://www.youtube.com/watch?v=jee47DDW3KY

Może i masz rację, bo w jednych słuchawkach tak miałem i wyginając kabel słyszałem z jednej lub drugiej słuchawki, ale zapach rozlanej baterii to z pewnością zwarcie. Teraz kupuję wyłącznie nauszne. Miałem szczęście, chyba na najlepsze z tych, które teraz mam. Chyba za 60 złotych w promocji Neonetu z początku marca

Jak w promocji za 60 zł to jakiś leżak magazynowy. Miało prawo paść.

Teraz jeszcze taniej. Sprawdź: https://www.neonet.pl/sluchawki/panasonic-rp-hf100e-a.html . Mam je dopiero od miesiąca i działają. Mimo, że wydają szum słyszalny na końcu dźwięku, jakość jest rewelacyjna. Lepsza niż w mikro wieży blaupunkt za 450 złotych z MyCenter, lub dorównująca

A ok, to spoko. Wcześniej zrozumiałem, że te słuchawki, które padły Ci, kupiłeś za 60zł.

Te zepsute były douszne w takim rodzaju: https://arena.pl/oryginalne-uniwersalne-sluchawki-douszne-samsung-ehs61-minijack-3-5mm,p41008807.html . Tym bardziej że były stare i długo leżały w ciasnej szufladzie jako zapasowe

Miałem takie słuchawki, dostałem je wraz z telefonem ponad 2 lata temu. Zepsuły się. Jedna strona słuchawek padła, chwilę później drugą strona. Znajoma też miała te same słuchawki i objawy identyczne. Też padły.

Niestety najczęściej “padają” nie same przetworniki (słuchawki) tylko w 90 procentach przewody (łamią się), najczęściej przy samym wtyku (ten można zawsze wymienić), ale też często przy samych przetwornikach i tutaj już sprawa trudniejsza, bo nie wszystkie można otworzyć bez ich uszkodzenia.
W słuchawkach z mikrofonem, często “pada” przewód koło samego mikrofonu, co też objawia się utratą dźwięku.
Poza tym w miejscu połączenia dwóch przewodów w jeden…więc jest mnóstwo miejsc narażonych na zmęczenie przewodu…niestety.
Stąd w lepszym sprzęcie często lepsze przewody, ale nie ma reguły bo i w bardzo drogich słuchawkach, też przewód jest zawsze najbardziej awaryjnym miejscem.