Czy wy też macie tak, że piszcząc na czacie w systemie iOS, w moim przypadku tablet, klawiatura ekranowa pojawia się dokładnie w miejscu, gdzie jest treść pisanej wiadomości, więc nie widać co się piszę?
iPadOS aktualny?
Jaki to tablet. Klawiaturka od Apple, czy inna?
Sory, macOS x aktualny, to mac. XD.
W sumie sam nakiełbasił w tytule, może za mało snu
lub za dużo kaw
. Machnąć ręką można na pisownie przestarzałą z dużej litery „Mac OS” i ę w „się piszę”.
??
O co ci chodzi? Do kogo to kierujesz?
No pomylić ja się mogłem, nie?
Ja kawy nie pije.
Wyspany.
Tablet iPad Mini. Aplikacja Olx ale tak samo jest na stronie. Chat, jak rozmawia się z ludźmi. Kupujący, sprzedający. Jak się zaczyna pisać, to pojawią się ekranowa klawiatura i jest dokładnie w miejscu, gdzie jest tekst jaki piszemy.
Właśnie, ę też dodaje czasami bez pytania. Trzeba ciągle zwracać uwagę co jest napisane.
Niektóre rzeczy są na iOS dramatycznie źle zrobione.
Co? Dramatycznie?
Wydajność? Nawet iPhone xs dałby radę.
Klawiatura ekranowa? Nie pytaj, boska. Na moim s23 takà bym chciał z cyferkami aby. Tam to mniej literówek robię.
Aparat? Format HEIC czy jakiś. Android obsługuje, ale nie zawsze. Win11 też. Kubuntu? Słabiej.
AurDrop? Miodzio.
iCloud? Mógłby być też na Androidzie, bo na Windows jest.
Co jeszcze, no ta zamkniętosc taka.
Brak Siri po polsku.
Tyle ode mnie tu.
Si’E’… Niektórym z lekka nie rozumie…
iOS - iPhone OS - smartfon
iPad OS - tablety
MacOS - komputery
Wracając do tematu.
W iOS/iPadOS każda aplikacja musi sama „przesuwać” widok czatu nad klawiaturę, kiedy ta się pojawia. Jeśli programista źle to zaimplementuje (np. testując tylko na iPhonie, a nie na iPadzie w orientacji poziomej), pole tekstowe może pozostać pod klawiaturą.
OLX korzysta z tego samego komponentu czatu w aplikacji i w wersji mobilnej strony (tzw. PWA lub webview), który nieprawidłowo reaguje na zmianę wysokości ekranu po wysunięciu klawiatury.
Kiedy pojawia się klawiatura ekranowa, aplikacja musi nasłuchiwać zdarzeń (np. resize
, keyboardDidShow
) i odpowiednio zmieniać układ (np. dodać padding na dole, przesunąć scroll itp.). Na iPadzie problem jest czasem większy, bo ekran jest większy i mogą się pojawiać różne tryby wyświetlania (split screen, różne orientacje), co komplikuje logikę.
Sporo aplikacji ma problem z iOS. Zwłaszcza na tablecie.
Allegro, jest okrojona, nie funkcjonuje dobrze część elementów, a to nie reaguje coś na stronie itd. OLX podobnie, Action, nawet się nie skaluje.
iOS czy tam iPad OS to praktycznie to samo.
Jakoś się nie dziwię.
Upierdliwa polityka Apple nawet dla programistów skutecznie odstrasza od pisania pod ich urządzenia mobilne.
Aby cokolwiek pisać na iPad i iPhone muszę mieć:
- Jakiś w miarę nowoczesny Mac;
- Korzystać Xcode - w opiniach programistów to jedno z bardziej wrednych środowisk, „grubych” że byle Mac staje przy tym dęba.
- Kretyńskie Konto deweloperskie gdzie musisz płacić 99$ rocznie nawet jak chcesz pisać darmowe apki dla przyjemności. (publikowanie w app store).
- Jeszcze bardziej kretyńskie - Możesz pisać kod, testować na symulatorze w Xcode, a także instalować program na swoim urządzeniu bez opłaty (ale aplikacja działa wtedy maksymalnie 7 dni, potem trzeba zainstalować ją ponownie z Xcode).
Tak wiem, że mogę sobie coś dłubać w alternatywnych aplikacjach ale wymaga jednak Mac z Xcode, żeby podpisać i zbudować finalną wersję.
Jak ktoś mi kupi w prezencie Mac-a, to będę pod to pisał… W innym wypadku niech się Apple wypcha.