witam, mam problem, i to strasznie denerwujeący problem z dyskiem (chyba) - tj. podczas pracy w windowsie obojetne co robie czy to przegladam strony, gram, uruchamiam gg, czy nawet nic nie robie z dysku w najbrdziej niespodziewanym momencie wydobywa sie takie"KWIK" i po paru sekundach komp sie wiesza. na poczatku myslalem ze moze cos z sytemem , przinstalowalem, dysk sformatowalem ale nic to nie pomoglo caly czas kilka razy dizennie slysze takie piskniecie w tym dysku, czytalem w innych postach ze to dysk umiera ale by to sprawdzic wzialem sprawny dysk od znajomego zainstalowalem windowsa i dzieje sie dokladnie to samo. co moze byc przyczyna? dysk? zasilacz czy moze cos z plyta glowna, pomozcie ludize bo mnie juz cholera strzela z tym komputerem
dysk czasem nie upadł ?
może to wina podłączenia dysku? u mnie też się tak zdarza ale poprawiam “wtyki” i juz jest ok
Osłuchaj dokładnie czy dźwięk wydaje napewno dysk,bo może to napędy CD,wentyle,inne.
skoro
to chyba nie dysk (mam nadzieję, że swój w tym momencie wymontowałeś)
Zrób to co mówi JNJN. Może to któryś z wiatraków ci staje i przegrzewa się procek albo grafika i dla tego ci się zawiesza system?
Pozdrawiam
Zaobacz temperaturę procesora twardego dysku w programie Everest. Odłącz zbedne urządzenia z PCI i napęd dyskietek. Sprawdź taśmę sygnałową do twardego dysku.
zmienialem taśmy łaczace z pg, probowalem tez z innym zasilacem ale ciagle to samo. dzwiek dochodzi naprewno z dysku. odlaczylem cd rom i stacje dyskietek, pozostala tylko karta dzwiekowa, graficzna, sieciowa no i dysk.
też miałem kiedyś taki problem i myślałem że to dysk. TO NAPEWNO jest PROCESOR, tylko porocesor oddaje takie dzwieki. powodem moze byc niewystarczajace chlodzenie. jak prockowi jest za goraco to wydobywy takie dzwieki i sie zwiesza. to “normalne”. sprobuj wiec pokombinowac cos z wentylatorem. moze cos zle przymocowane?