Zepsuty komputer

Witam mam problem z mom komputerem. Po wyinie pasty termo przewodzacej komputer wlacza sie na 30 s i wyłacza sie i tsk w kółko.
Specyfikacja kompurwra to
Amd ryzen 5 2600x
Chlodzenie to fortis 5
Gtx 1050 ti zoctac 3g mini
Plyta asrock steel legend
Pamiec ram to fury beast ddr 4 łacznie 32gb w dwóch kosciach
I dwa dyski ssd m.2
Sytem to w11

jEszli paSZTe wymnieileś taK samo nihLujnie jak o tym NapiSałeś to i efekt jest podobny :wink:

1 polubienie

Nie rozumiem co mogłem źle zrobic w wymianie pasty

• Źle wyczyszczony procesor/radiator ze starej pasty.
  • Źle nałożona nowa pasta.
  • Zła jakość pasty.
  • Źle założony radiator.
  • O coś zawadziłeś we wnętrzu komputera.
  • Jeśli wyjmowałeś procesor z podstawki to mogłeś uszkodzić piny.

Wydaje mi sie ze żadna z wymienionyh rzeczy nie miala miejsca

Mogła się dostać pasta między nóżki, gniazdo procesora, jeśli był zdejmowany, mogła zostać wygięta nóżka.
Mogły zostać wypięte przewody od zasilania procesora, to te 4 lub 6 na płycie (czasami ludzie je wciskają źle, czasami mylą z tymi od GPU, czasami zapomną wcisnąć). Mogły zostać poluzowane przewody od zasilania głównej wtyczki. Jeśli to model 1050 z dodatkowym zasilaniem, to może nie jest wpięte, lub poluzowane.
Mogły zostać pamięci wsadzone nierówno, nie do końca, nie zapięte. Mógł się dostać kurz, pod RAM, CPU, to też częste. Mógł zostać źle przykręcony radiator na procesor, mogło nie zostać wpięte albo w złe miejsce wtyczki wentylatora. Może być zwarcie na resecie, albo np. wpięta dioda w miejsce resetu.

Wymieniłem paste jeszcze raz z owiele większą dokładnością i poroblem nie znikł

Kroki jakie podejmujemy w pracy, gdy klient dostarczy nam komputer który przestał działać po konserwacji układu chłodzenia.

1)Odkurzamy i rozkręcamy wszystko.
2)Układamy wszystkie części sobie na stole, jedna obok drugiej, na płasko.
3)Bierzemy każdą część w łapki i oglądamy, gniazda procesora, czy coś w nich nie utkwiło, czy są wolne od pasty, czy nogi CPU są całe, czy nie ma na nich pasty itd. sloty RAM, GFX itd.
4)Sprawdzamy zasilacz testerem, kolejne elementy jeśli wyglądają „zdrowo” sprawdzamy w innym kompie, czyli GFX, płytę, RAM itd.
5)Jeśli np. na nogach CPU są ślady pasty, to zmywamy (zwykle mieszanka izopropylenowego z dodatkami myjącymi), czasami jak jest mocno uwalony, to trzeba użyć szczoteczki, płynu do naczyń i ciepłej wody, a potem alkohol i suszenie. Płyty mają czasami gniazda uwalone pastą, to też wtedy trzeba usunąć.

W ten sposób można namierzyć co jest uszkodzone drogą eliminacji, albo znaleźć niedopatrzenie.

Jeszcze raz wszytko rozkręciłem i wyczyscilem złożyłem i dalej to samo komputer wlacza sie na monitorze pokazuje sie ze nje ma sygnału komputer chodzi 30 s i sie wylacza i tak w kołko

To pozostaje sprawdzić wszystkie elementy tak jak opisywałem, albo, jeśli nie masz możliwości, oddać do naprawy.

Robiłeś to w odizolowanym środowisku? Nieraz kapcie powodują niezłe naaktryzowanie. Takie objawy świadczą, że temperatura procka jest za wysoka.

Zobacz czy kable do monitora są na pewno dobrze wpięte tak gdzie mają być. Jeśli są i jeśli masz jakąś inną kartę graficzną to podmień i sprawdź. Jeśli nie masz to chociaż wyjmij kartę graficzną którą masz, przedmuchaj slot, włóż raz jeszcze.

Nie zaszkodzi też zresetować BIOS. Wyjmij baterię BIOSu na kilka minut, zewrzyj w jej gnieździe plus i minus. (na odłączonym kompie).